Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

10 november 2009

Lekker

Nee, niet Lekker. Die ligt inmiddels in de winkel, uiteraard vol verrassingen waar elders al genoeg over is geschreven. Ik wilde het vandaag eens hebben over lekker. Simpel lekker. Wat voor lekker? Borlottibonen. In de peul. Ik zag ze zó maar bij een plaatselijke groentenwinkel.

Het zijn prachtige boontjes, nog mooier als je ze gedopt hebt, wat trouwens een leuk werkje is. Het is ook bijna zonde om ze te koken, want daarmee raken ze die scherpe spikkeltekening kwijt. Toch moesten ze maar blijven zoals ze zijn. Ze zijn namelijk helemaal goed, met hun heerlijke nootachtige smaak.

Lekker dus. Ik besloot er een klassieker uit de Italiaanse keuken mee te maken: pasta e fagioli. In Nederland heb ik dit gerecht ook vaak met witte bonen zien maken en dat mag natuurlijk best als je niet anders hebt, maar de smaak haalt het niet bij verse borlottibonen.

Een recept. Ja, dat was alweer even geleden. Karin heeft daar al eens haar spijt over uitgesproken en dat begrijp ik ook wel, maar er zijn al zoveel receptensites en u zit niet te wachten op de zoveelste overgepende versie met licht aangepaste woordkeus om zoekmachines te slim af te zijn. Gelukkig is dit recept van mezelf--al geef ik grif toe dat ik hier uit mijn hoofd een traditional nakook--en dus mag het hier staan.

Pasta e fagioli

Nodig voor 4 personen:

- 800 g borlottiboontjes in de peul
- 300 g korte pasta van goede kwaliteit
- 100 g pancetta
- 1 ui
- 1 stengel selderij
- 1/2 winterwortel
- 2 tenen knoflook
- 300 ml rundvleesbouillon (zelfgemaakt of uit pot, geen blokjes)
- 2 uitstekende vleestomaten (liefst cuore di bue)
- 75 g reuzel (eventueel ganzen- of eendenvet)
- uitstekende extra virgine olijfolie
- zout, peper

Snijd de pancetta in kleine dobbelsteentjes. Dop de boontjes (wassen hoeft niet), zet ze op met zoveel kokend water dat ze net onder staan, voeg zout toe en laat ze 8 minuten koken. Giet ze af in een vergiet boven de bouillon en roer het kookvocht door de bouillon; u hebt nu ca. 3/4 liter vocht. Zet water op voor de pasta en voeg zout toe als dit kookt. Was de tomaten, snijd ze kruislings in, dompel ze even in dit kokende water en pel ze. Hak de ui, de selderij, de wortel en de knoflook klein. Laat de reuzel heet worden in een braadpan en laat hierin de kleingesneden groenten 5 minuten aanzweten (de soffrito, essentieel in de Italiaanse keuken). Snijd ook de tomaat in stukjes en voeg deze toe aan de soffrito. Schenk er 400 ml bouillon met kookvocht bij en laat op hoog vuur inkoken.

Bak intussen de pancetta in eigen vet op niet te hoog vuur uit. Voeg er de gekookte boontjes aan toe en laat dit samen 3 minuten doorbakken. Giet er 200 ml bouillon bij en laat op hoog vuur inkoken.

Kook de pasta 1 minuut korter dan de gebruiksaanwijzing aangeeft. Roer intussen de boontjes en het spek door de soffrito en laat op laag vuur pruttelen. Giet de pasta af en roer deze door de massa. Voeg hier de rest van de bouillon aan toe. Voeg zout en peper naar smaak toe, doe over in voorverwarmde borden en giet er een ruime hoeveelheid van de olijfolie bij.

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home