Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

21 oktober 2009

Maakt meer kapot

Gevaren komen soms uit onverdachte hoek. Zo komen diverse media (waaronder SpitsNieuws met zijn bijzonder smaakvolle illustratie) vandaag met het bericht dat het drinken van witte wijn verwoestende effecten zou hebben op het gebit: het breekt de kalk en het fosfor in de tanden af.

Dat dit vooral gebeurt bij consumptie van witte wijn heeft te maken met de pH-waarde, zeg maar de zuurtegraad. Er zijn dan ook gradaties in de schadelijkheid. Riesling schijnt het ergst te zijn omdat die wijn behoorlijk zuur is. Overigens is ook rode wijn niet bepaald bevorderlijk voor de tanden, maar het effect zou toch lang niet zo ernstig zijn als bij wit. Wie tot op hoge leeftijd stralend wil blijven lachen, zou zich het best kunnen houden bij pinot noir of rioja.

Wie toch graag witte wijn wil blijven drinken, vermeldt het bericht nog, kan het effect voor een groot deel tegengaan door daar kaas bij te eten--niet dat dit voor mij nieuw was, overigens. In elk geval weer wat tegengas voor de moderne opvatting dat kaas ongezond zou zijn, en nog maar weer eens een bevestiging van de stelling dat geen enkel voedingsproduct op zichzelf gezond of ongezond is. Zou het voedingscentrum ook tandheelkundige aspecten meenemen?

2 Comments:

  • At 21 oktober 2009 om 17:51, Blogger Aan tafel met Tanja said…

    Pfff, mocht het echt de spuigaten uitlopen dan laat ik mijn tanden bleken. Is heel hip vandaag de dag!

     
  • At 22 oktober 2009 om 05:51, Blogger Niels said…

    Ik vind dit een vreemd bericht. Is het zo gek dat iets zuurs zoals witte wijn slecht is voor je tanden? Alles wat zuur is, is slecht voor je tanden. Jus d'orange, appelsap en andere vruchtensappen, maar ook zeer zure frisdranken als cola en 7up. Waarom zou witte wijn, wat niet minder zuur is dan bovengenoemde dranken, dan minder slecht zijn voor het menselijk gebit?

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home