Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

23 oktober 2009

Kuis met Kellogg's

Er is deze week veel over Kellogg's geschreven. Het merk positioneert zijn producten graag als smakelijke ontbijtgranen waar je ook nog mager gezond van wordt of blijft. Dat was niet altijd zo.

Wie even iets gaat naslaan over grondlegger John Harvey Kellogg, ontdekt dat deze man in de eerste plaats een puritein van het zuiverste water was. In zijn sanatorium propageerde hij het ideaal van strikte seksuele onthouding.

Daar hoorde het geserveerde voedsel bij. Kellogg was ervan overtuigd dat het eten van spartaans, smakeloos voedsel (naast een regime van lichamelijke oefening en klisma's) de seksuele driften onderdrukte. Toen hij, zo wil de overlevering, op een dag maïs aan het koken was, liet hij de pan echter te lang op het vuur staan. Omdat Kellogg behalve preuts ook bijzonder zuinig was, besloot hij de maïs niet weg te gooien, maar verder te verwerken.

In plaats van de gewenste lappen deeg ontstonden er echter vlokken, wat hem er--vermoedelijk onder het motto "hoe onsmakelijker hoe kuiser"--niet van weerhield het resultaat aan de bewoners van het sanatorium te serveren. Dat had een bijzonder effect: de eters waren bijzonder dankbaar voor de knisperende doorbraak van de monotonie. Ze smulden van de maïsvlokken.

Of één en ander ook resulteerde in een orgie, vermeldt de historie niet. Wel trok Kellogg zich al snel terug uit het sanatorium en zette hij in plaats daarvan met zijn broer een bedrijf in ontbijtgranen op.

't Is maar dat u weet wat u eet, behalve ijzerpoeder dan.

3 Comments:

 • At 26 oktober 2009 om 11:07, Anonymous Alberto said…

  Niet John Harvey Kellogg, maar zijn broer Will Keith Kellogg was de oprichter van het bedrijf Kellogg's.

   
 • At 26 oktober 2009 om 11:08, Anonymous Alberto said…

  John Harvey heeft nooit iets te maken gehad met het bedrijf van zijn broer.

   
 • At 26 oktober 2009 om 11:31, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Sorry, Alberto, maar dat heb je mis. John Harvey vond (naar verluidt bij toeval) de cornflakes uit, om vervolgens met broer Will Keith een bedrijfje te beginnen. Dat bedrijfje heette Sanitas Food Company. Na een paar jaar kregen de broers ruzie omdat Will Keith suiker bij de flakes wilde doen, wat John Harvey (immers een voorstander van ascetisme) niet nodig vond. Will Keith stapte uit de samenwerking en startte en nieuw bedrijf, Battle Creek Toasted Corn Flake Company, dat later Kellogg's ging heten. Maar het product was en bleef de uitvindint van zijn broer John Harvey.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home