Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

26 oktober 2009

Eet speenvarken!

Het is deze week Kopenhagen voor en Kopenhagen na. Denk nu vooral niet dat ik daar lacherig over doe: in tegenstelling tot een aantal van de meer populistische roeptoeters, denk ik dat er behoorlijk wat reden is om je over ons milieu zorgen te maken.

Mijn dagblad had er van het weekend zelfs een complete bijlage over. In die bijlage ook een spread over de invloed van ons voedsel op het klimaat. Een beetje halfslachtige spread overigens, want auteur Evelien van Veen wist duidelijk niet goed raad met al die diametraal tegenover elkaar staande meningen van diverse deskundigen. Dat krijg je natuurlijk met die complexe thematiek. Eerlijk is eerlijk: ik zou het ook niet altijd weten.

Milieu Centraal werd door zulke aarzeling niet gehinderd. Dit onafhankelijk overheidsorgaan voor milieuvoorlichting leek het allemaal in elk geval wél op een rijtje te hebben, zoals bleek uit een kadertje getiteld "De drietraps klimaatraket". Het slechtst voor het klimaat, zo stond te lezen, zijn rundvlees, lamsvlees en kaas, want dat zijn producten afkomstig van herkauwers, die veruit de meeste broeikasgassen produceren. Minder slecht zijn varkens- en kalfsvlees. Varkens herkauwen niet en kalveren leven maar kort, dus laten ze minder scheten. En van de dierlijke producten zijn kip of eieren het minst slecht.

Het lijkt allemaal heel steekhoudend en toch ga ik hier meteen de nodige gaten in schieten. Want waarom is kalfsvlees beter dan lamsvlees terwijl ook lammeren jonge dieren zijn? En die kalveren, zijn daar geen volwassen koeien voor nodig die aanzienlijk langer leven dan vleeskoeien om jaarlijks te kalven? En als ze dan al die jaren toch leven, is dan die melk die ze intussen geven en de kaas die we daarvan maken geen "gratis" neveneffect van het volgens MC "minder onverantwoorde" kalfsvlees? Ruften fokkoeien soms minder dan vleeskoeien? Nee, natuurlijk niet.

We redeneren even door. Als kalfsvlees dan beter is dan rundvlees, laten we dan nog een stapje verder zetten en veel speenvarken gaan eten. Varkens produceren een veelvoud minder broeigaskas per levensdag dan runderen, en als je dat aantal levensdagen dan ook nog tot een handjevol beperkt, boek je dubbel winst.

Nog een pluspunt is de aaibaarheidsfactor. Bij speenvarken is moeilijk onzichtbaar te maken dat het hapje van een diertje afkomstig is, iets waarvoor nog altijd een fors volksdeel de kop graag in het zand steekt. Best kans dat de vleesconsumptie dus nog afneemt, met al die zielige biggetjes in het vleesschap van de super.

Die biggende zeugen geven natuurlijk ook melk. Zou wel eens serieus geprobeerd zijn varkens te melken? Varkenskaas in plaats van varkenshaas, wie weet hoe lekker?

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home