Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

28 oktober 2009

Duitse burgers weg uit IJsland

Die crisis heeft toch ook nog wel zijn goede kanten. Neem IJsland. Harder getroffen dan welk westers land ook, zo hard dat er een historisch moment plaatsgrijpt: voor het eerst verdwijnt McDonalds uit een westerse markt. Nee, dat zal niet iedereen met gejuich begroeten, want commercieel succes bestaat niet zonder populariteit. Maar het milieu vaart er wel bij.

Hoezo? De ingrediënten voor het in IJsland verkochte McFood waren niet van lokale oorsprong, maar werden ingevlogen uit Duitsland. Daarmee ophouden was geen optie, want dat mocht niet van het McMoederbedrijf. Kennelijk had men daar weinig fiducie in de kwaliteit van de IJslandse producten, want alles, tot en met de verpakkingen, moest van elders komen, een contractuele verplichting waarover zo te zien ook niet gepraat kon worden toen het McProduct zich door de kelderende kroon geheel uit de markt prijsde.

Hoe dan ook kan het voor franchisenemer Ogmundsson met geen mogelijkheid meer uit, wat na zestien jaar het einde betekent voor de drie McVestigingen in IJsland. Het management overweegt een doorstart met fastfood uit lokale ingrediënten. IJslandse burgers dus, die niet zo nodig hoeven te vliegen. Mooi.

1 Comments:

  • At 28 oktober 2009 om 23:01, Blogger Niels said…

    Ik denk dat de Ijslanders zich in hun handjes mogen wrijven dat ze nu niet meer die prefab lapjes uit Duitsland krijgen. Niemand kan die troep namaken, dus wordt het altijd iets beters!

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home