Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

22 oktober 2009

Asperges!

Deze mevrouw is dom--tenminste, als in de column een recente gebeurtenis beschreven wordt. Wie anderen wil onderwijzen over foodmiles en wil aansporen tot het nuttigen van groenten van eigen grond, zou toch in elk geval mogen weten dat je dan in oktober niet je groentenspecialist om witte asperges* moet vragen.

Bij de Keuringsdienst van Waarde lijken ze het ook een beetje kwijt. Daar gaan ze het vanavond hebben over asperges uit Peru. Waarom je dat in 's hemelsnaam in oktober zou willen doen, is me een raadsel. Omdat de asperges die tijdens het aspergeseizoen (van de tweede donderdag in april tot eind juni) in de winkel liggen niet uit Peru zouden komen? Ha! Uw eetschrijver weet wel beter!

Hoe dan ook lijkt mij de uitzending van vanavond een hoog spuit elf-gehalte te hebben. Over asperges uit Peru is al uit en te na gepubliceerd, meestal in het aspergeseizoen en niet zelden dat van 2008--in moderne mediatijd gerekend dus een eeuwigheid geleden. Misschien heb ik het mis en komen er nog nieuwe dingen aan bod. We zullen zien.

Toch ben ik--ik kan er niets aan doen--een beetje teleurgesteld in het programma waarvan elke aflevering geheel automatisch door mijn hypermoderne Media Center wordt opgenomen. Die teleurstelling kreeg vorige week gestalte toen de KvW zich als cereal killer opwierp door te melden dat Kellogg's mineraal ijzer in zijn cornflakes verwerkt. Het ging mij dan vooral om de manier waarop ze dat deden: zowel de gehanteerde terminologie ("gemalen spijkers en kinderfietsjes") als de beelden waarvan ze zich bedienden waren schaamteloos gejat uit publicaties die al veel eerder op internet circuleerden.

Ik ga vanavond kijken. Hopelijk zit ik ernaast en hebben ze echt weer zelf iets bedacht. Maar de thematiek stemt mij niet hoopvol.

* EDIT: Oeps, het waren groene asperges zoals in de tekst ook te lezen staat. Maakt niet uit. Daar moet je in oktober óók niet om vragen.

2 Comments:

  • At 22 oktober 2009 om 16:08, Anonymous © RJ said…

    Ik weet niet of het er iets mee te maken heeft maar sinds Wouter Klootwijk niet meer aan het programma meewerkt lijkt het een beetje mis te gaan...

     
  • At 23 oktober 2009 om 11:14, Anonymous Love2bake said…

    Wouw ik sta perplex over de teksten. Heel mooi allemaal geschreven! Voel me opeens heel klein in mijn schrijfwijze..hihi

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home