Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

11 september 2009

Dutch Bloggies: nog steeds geen foodblogs

Alweer een half blogleven geleden, begin vorig jaar, beleefde deze stek een aardig hoogtepunt: een plaats in de shortlist van de Dutch Bloggies. Een egostrelend gebeuren, dat alleen overschaduwd werd door het feit dat Eetschrijven bleek te zijn genomineerd in de categorie "Gezondheid en Sport". Een aparte categorie "foodblogs" bleek niet te bestaan.

Dat was allemaal des te opmerkelijker omdat van de vijf genomineerden in genoemde categorie er liefst drie foodblogs pur sang waren, terwijl gezondheid en sport elk door slechts één blog werden vertegenwoordigd. Nog eens vier foodblogs waren in andere categorieën genomineerd, waarvan één zelfs in "techniek en wetenschap" en twee onder het halfslachtige "alles wat verder nog mogelijk zou zijn als eigen categorie". Volgend jaar, zo verluidde, zou daarin verandering komen: het grote aantal foodblogs in de shortlist heette ruimschoots aanleiding voor een aparte categorie.

Zoals vaak met zaken die uitsluitend "verluiden" en die achteraf niet op een uitspraak van wie dan ook vast te pinnen zijn, blijkt het er allemaal vooralsnog niet van gekomen. Mocht het dit jaar weer tot een nominatie komen, dan is dat dus opnieuw temidden van websites over afvallen (in 21e-eeuwse nieuwspraak zo ongeveer synoniem met "gezondheid"), autisme en voetbalknietjes.

Doen we het als Nederlandse foodblogs goed? Ik dacht het wel. We zijn niet alleen talrijk maar ook springlevend, de bezoekcijfers blijven hoog en vorig jaar ging de trofee in genoemde categorie meer dan verdiend naar het op eenzame hoogte vertoevende foodlog.nl. Wat gaat er dan bij dit onderschuiven toch mis? Ik vrees dat ik het weet: Nederlanders geven in overgrote meerderheid nog steeds geen bal om de kwaliteit van hun voedsel. Behalve als je er dun gezond van wordt. Net als van sport.

Enfin: er kan weer genomineerd worden, tot 21 september. Als u nou in een categorie naar keuze allemaal flink wat foodblogs nomineert, gaan de ogen bij de organisatie misschien alsnog open.

3 Comments:

 • At 12 september 2009 om 14:28, Blogger Jeroen Mirck said…

  Beste Gerrit Jan, het samenstellen van een categorielijst is altijd passen en meten. Natuurlijk was ons als jury opgevallen dat er veel interessante foodblogs zijn en stond een culinaire categorie op ons bespreeklijstje. We willen echter geen oneindige lijst van categorieën hebben, want dat werkt niet in de praktijk. Dus niet iedere niche krijgt een categorie. Net als vorig jaar wil ik je achterban dan ook oproepen om jou (en andere foodblogs) in de categorie Gezondheid & Sport voor te dragen. Wie weet tot ziens op de uitreiking!

  Jeroen Mirck
  Juryvoorzitter Dutch Bloggies

   
 • At 13 september 2009 om 22:09, Anonymous ellen said…

  Heerlijk gevoel, we staan op het "bespreeklijstje"! Raar hoor; "niet iedere 'niche' krijgt een categorie". Alsof Eten en Drinken een te verwaarlozen onderdeel van de maatschappij is. Sport, dichten, kinderen krijgen, foto's maken, en weet-ik-wat-nog allemaal meer voor onderwerpen zijn kennelijk belangrijker? Misschien moeten we ons als foodbloggers maar helemaal distanciëren van dit gedoe?

   
 • At 13 september 2009 om 23:11, Blogger Jeroen Mirck said…

  @Ellen: Eten en drinken valt bij ons onder 'Gezondheid'. Het heeft dus een plek bij de Dutch Bloggies, is voor ons niet een 'te verwaarlozen onderdeel van de maatschappij', zoals jij dat noemt. Woorden als 'distantiëren' en 'gedoe' zijn dan ook een beetje misplaatst.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home