Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

22 september 2009

Kweeperen

Kweeperen behoren niet tot het standaard repertoire van de meeste Nederlanders, en daar heeft het feit dat de supermarkt ze niet in zijn assortiment heeft ongetwijfeld veel mee te maken. De Albert Heijnen van deze wereld bepalen steeds meer wat we eten en ik vind steeds meer dat we daar maar eens vanaf moeten, maar dat terzijde.

Vandaag wilde ik het dus hebben over kweeperen--of liever, Okke wil het daarover hebben. Hij heeft een bijzondere liefde voor deze vrucht maar kon er weinig informatie over vinden en is dus zelf maar een site over de kweepeer begonnen, waar hij onder meer recepten verzamelt en die ook allemaal uitprobeert. Zijn ze goed, dan verschijnen ze op de site. Momenteel is de inhoud nog beperkt, maar wie weet komt daarin na vandaag verandering? Ik vind het in elk geval een sympathiek idee dat navolging verdient, al was het alleen maar omdat een geheel ten onrechte vergeten vrucht weer even op de kaart wordt gezet. Vooral als u zelf een recept hebt, ziet Okke u bijzonder graag komen.

Waarom heeft de supermarkt eigenlijk geen kweeperen? Ongetwijfeld luidt het antwoord "omdat daar geen vraag naar is", maar dat is onzin. Er komen jaarlijks vele onzinproducten op de markt waar evenmin vraag naar is. Vraag creëer je met aanbod, en in het geval van de kweepeer heeft men daar vermoedelijk niet zo'n zin in. Deze vrucht is namelijk heel kwetsbaar en gevoelig voor bederf en dat maakt hem lastig inpasbaar in de omslachtige logistiek van de grootgrutter. Waarmee deze aap wat mij betreft uit de mouw is.

Kweeperen, het is er dezer dagen weer tijd voor. Ga naar uw groente- en fruitspecialist en vraag ernaar. Heeft hij ze niet en zegt hij ze ook niet te kunnen krijgen, dan zit u bij de verkeerde.

8 Comments:

 • At 23 september 2009 om 19:07, Anonymous © RJ said…

  Hahaha... we zitten alweer enigszins in elkaars vaarwater. Je loopt in zekere zin een beetje vooruit op het stukje dat ik momenteel zit in te kloppen over jutteperen.

  Daarover kan ik nu alvast verklappen dat die niet van de markt worden gehouden door 'gebrek aan vraag' maar door prijsmanipulaties van de tussenhandel.

  Geldt voor kweeperen wellicht hetzelfde?

   
 • At 23 september 2009 om 21:29, Anonymous Jetty said…

  En wat doe je dan met kweeperen, eet je die gewoon met schil en al op?

   
 • At 23 september 2009 om 22:44, Anonymous Okke said…

  Gerrit Jan, ook via het blog nogmaals heel erg bedankt voor het plaatsen van de oproep! @Jetty, kweeperen moet je altijd koken. Ze zijn rauw niet te eten. Op deze pagina zijn nu al enkele recepten te vinden: www.kweepeer.nl/recepten/ Met de oproep van Gerrit Jan zullen de recepten vast snel uitgebreid kunnen worden. Als je geen zin hebt om met kweeperen te koken kan je altijd nog een paar kweeperen op de fruitschaal leggen. Je hele huis ruikt er lekker naar! Groet en succes,
  Okke

   
 • At 24 september 2009 om 12:49, Anonymous Kokend Water said…

  Wat een toeval!

  Heb van de week kweeperengelei gemaakt, en ga komend weekend aan de slag met een recept voor kweepeersnoepjes, uit 1669. Heel lekkere, bijzondere vrucht. Geel als je hem plukt, maar dieprood na het koken.

  En toeval of niet: ik wilde er net een stuk over bloggen!

   
 • At 24 september 2009 om 13:51, Blogger Anja said…

  @ Kokend Water, dat ligt vast aan het seizoen. Mij zegt het echt helemaal niets, maar mijn interesse is gewekt. Even naar kweepeer.nl!

   
 • At 25 september 2009 om 22:03, Anonymous Robin said…

  Ik ken ze van mijn Turk, die noemt ze ayva. Heb ze wel eens gebruikt in een recept voor stoofperen. Vond het niet zo'n succes. Verder kom je het nog wel eens tegen als kweeperengelei. Ook al niet favoriet hier. Bij veel zogenaamde vergeten groenten is het niet voor niets dat ze vergeten zijn....

   
 • At 26 september 2009 om 09:06, Blogger Aan tafel met Tanja said…

  Elk jaar maak ik membrillo (lekker op een stukje manchego). Overigens, door de mensen die niks met kweeperen hebben: het is een uitstekende luchtverfrisser in huis. Dus gewoon zo'n kweepeer in de fruitschaal leggen.

   
 • At 27 september 2009 om 20:07, Anonymous Marèse said…

  In allerlei Midden-Oosterse recepten worden er volop kweeperen gebruikt. In het boek 'Pomegranate Soup" van Marsha Mehran (ik hoop dat ik het goed spel) staat volgens mij een recept voor 'Abgushte Beh', een lamsstoofschotel met kweeperen. Het is in ieder geval een Iraans recept:

  500 gr mager lamsvlees in één stuk
  2 fijngehakte uien
  50 gr spliterwten
  genoeg water om het vlees onder te laten staan
  1/2 theelepel zout
  versgemalen zwarte peper
  1 theelepel geelwortel (kurkuma)
  mespunt kaneel
  2 eetlepels olie
  2 kweeperen, geschild, van klokhuizen ontdaan en in stukjes gesneden
  2 eetlepels citroensap
  1 mespunt suiker
  1 eetlepel gehakte peterselie
  Laat de erwten een nacht weken en giet ze af.

  Doe het lamsvlees, de erwten, het water, zout, de ui, peper, geelwortel en de kaneel in een grote pan, breng aan de kook en laat 1 1/2 uur zachtjes koken.
  Verhit in die tijd de olie, fruit er de kweeperenblokjes in tot ze gaar zijn en roer er het citroensap en de suiker door.
  Voeg dit mengsel bij de stoverij en laat alles nog 40 minuten zachtjes koken.
  Neem het vlees uit de pan en snijd het in stukjes, doe ze terug in de pan.
  Serveer de stoofschotel met knapperig brood en een salade.

   

Een reactie posten

<< Home