Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

22 september 2009

Boerenwinkels?

Het was lezer en collega-blogger RJ die gisteren de logische vraag stelde: waarom hebben de Nederlandse boeren nog steeds de handen niet ineen geslagen om een landelijke coöperatieve supermarktketen te starten? Een logische vraag, die al bij velen is opgekomen. Een antwoord lijkt echter niemand te hebben.

Nee, ik weet het ook niet. Je kunt factoren aangeven. Om te beginnen houden boeren van boeren, anders waren ze geen boeren. Ook schijnen samenwerkingsverbanden tussen Nederlandse boerenbedrijven zich te kunnen "verheugen" in grote belangstelling van de NMa (die er dan weer weinig problemen mee schijnt te hebben dat straks na de fusie tussen Jumbo en Super de Boer het leeuwendeel van de markt in handen is van slechts vijf afdelingen inkoop van supermarkten). En natuurlijk komt er nogal wat kijken bij het opzetten van zoiets. Niet iets wat je zo maar even doet als je de handen vol hebt aan het runnen van een boerenbedrijf dat ook nog eens een fors financieel risico vertegenwoordigt terwijl het vaak amper genoeg oplevert om zelf van te kunnen bestaan.

Het eigenaardige is dat de Nederlandse Boerenbond wel degelijk een winkelketen exploiteert. En wat is dat dan voor winkel? Nee, natuurlijk niet één waar de producten van aangesloten boeren te koop zijn, dat zou te gemakkelijk wezen. De winkels van de Nederlandse Boerenbond blijken een soort veredelde tuincentra te zijn. Winkels die, zo staat er op de website te lezen, ons laten genieten van het buitenleven. Ze verkopen er de producten van de bedrijven waar ze zelf inkoopakkoorden mee hebben.

Eigenlijk is dat natuurlijk te zot voor woorden. Ik heb ooit wel eens gevraagd waarom deze en niet die andere opzet, maar die vraag was kennelijk te moeilijk: ik kreeg geen antwoord.

Ja, en natuurlijk zijn er initatieven in de vorm van webwinkels, waarvan de Hofwebwinkel één van de bekendste is. Desondanks blijft het allemaal niche, met marktaandelen die vermoedelijk in fracties van een procent moeten worden geschreven.

Enfin, vanavond ben ik aanwezig in de Rode Hoed in Amsterdam, waar het eerste van een serie debatten plaatsvindt rond het thema "de toekomst van ons voedsel en de landbouw". Ik ben benieuwd wat voor inzichten daar over de tafel schuiven.

8 Comments:

 • At 22 september 2009 om 23:43, Anonymous paulusfranciscus said…

  Hofstede, die dan natuurlijk ook échte ambachtelijke boer'n halvarine in de aanbieding heeft...

   
 • At 22 september 2009 om 23:44, Anonymous paulusfranciscus said…

  Sorry, Hofweb....

   
 • At 23 september 2009 om 08:48, Anonymous www.mevrouwgerritsen.nl said…

  Er is al een organisatie.Eerst heette het de groene hoed. Nu http://www.mijnboer.nl/mijnboer/home.aspx. Als restaurant kon je al bij hun bestellen.
  Nu moeten ze nog aan wat meer winkels leveren.

   
 • At 23 september 2009 om 10:50, Anonymous Anoniem said…

  Er zijn, vooral in de biologische hoek, wel degelijk allelei initiatieven, waar boeren elkaars producten verkopen en zo een soort cooperatie vormen. Een aantal voorbeelden:
  "De Waog biologische tuinderij" in Midden-Limburg verkoopt in de boerderijwinkel, naast eigen producten, een breedassortiment aan biologische producten, bij voorkeur uit eigen regio (www.boerwiel.nl).
  Biologische bezorgdienst HaiBoerHai (www.haiboerhai.nl bezorgt in Limburg en het oosten van Brabant).
  Van eigen erf (www.vaneigenerf.nl) opereert meen ik landelijk.

  Marron

   
 • At 23 september 2009 om 19:17, Anonymous © RJ said…

  Bovenstaande reacties illustreren dus precies met wat ik in mijn bijdrage van eergisteren bedoelde: 'regionaal initiatief' en 'geiteharensokken-wereldverbeteraars'. Kom mensen: dat schiet niet op!

   
 • At 24 september 2009 om 13:48, Blogger Anja said…

  http://www.puurgezond.nu/duurzaamheid/duurzaamheid/article/overdekte-boerenmarkt-in-de-maak-269.html

  Zoiets? :)

   
 • At 24 september 2009 om 14:17, Anonymous Anoniem said…

  @ RJ, wat een onzin dat alleen landelijke intiatieven de moeite waard zijn!
  De bakker en de slager in ons dorp zijn ook geen landelijk opererende ketens, maar om die nu allemaal af te doen als geitenharensokkenwereldverbeteraars....
  En als mijn groenteboer geitenharen sokken aanheeft is dat waarschijnlijk omdat ie anders koude voeten krijgt bij het oogsten van zijn pompoenen en kolen voor de 'hele' Nederlandse natuurvoedingshandel.

  Marron

   
 • At 24 september 2009 om 18:17, Anonymous © RJ said…

  @Marron-Anoniem: we hadden het toch over een tegenwicht voor de supermarktreuzen? Die hebben de kleine zelfstandigen al bijna uit de markt gedrukt.

  Die bakker en slager van jou maken het vermoedelijk niet lang meer als de meeste dorpsgenoten hun halfje bruin en een koteletje bij de AH meepakken.

  Dat heeft inderdaad niets met geiteharensokken en wereldverbetering te maken. Veeleer met het omgekeerde: die leveranciers worden één voor één het slachtoffer van de ongebreidelde groeizucht der multinationale ondernemingen.

  Dus hoezo 'onzin'? Je durft wèl...

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home