Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

19 augustus 2009

Weer eens goed nieuws (gaap)

Stop de persen, want er is opnieuw goed nieuws voor uw gezondheid. Het nieuwste superfood is een feit, en we noemen het popcorn. Wat blijkt? Het bij bioscoopbezoekers populaire knalkoren staat bol van de polyfenolen, die het hart gezond houden en kanker helpen voorkomen.

Er was ook nog iets met ontbijtgranen, maar hier spreken de berichten elkaar tegen. De één zegt dat die dezelfde health benefits als popcorn bieden, de ander dat dat juist niet het geval is. Zo zie je maar hoe het gaat met dit soort berichten: de goednieuwsbrengers buitelen over elkaar heen en met de resultaten kun je vele kanten uit. Over één ding lijkt iedereen het eens: pap (nou ja, porridge, havermoutpap dus) scoort op het vlak van de weldadige polyfenolen uiterst slecht.

Ongetwijfeld is dit goede nieuws voor een enkeling wel weer aanleiding om de komende tijd regelmatig een flinke bak popcorn leeg te eten, à raison van zo'n 350 kcal per 100 g. Dat je daarna geen trek meer hebt in groenten, fruit en allerlei andere even essentiële dingen, is dan jammer: je moet voor de goede zaak wat over hebben. Dat polyfenolen ook in overvloed aanwezig zijn in onder meer chocolade, rode wijn en koffie (nul calorieën!) zal wel niet in grote kring bekend zijn.

Ik word er eerlijk gezegd een beetje moe van. De superfoods buitelen over elkaar heen en meermaals per jaar is er weer één of andere wetenschapper die ontdekt dat je met deze of gene drank of hap probleemloos honderd jaar kunt worden. Terwijl het allemaal maar één ding bewijst: dat je de meest uiteenlopende bouwstoffen vindt in de meest uiteenlopende producten, en dat je dus vooral zo gevarieerd en liefst zo natuurlijk mogelijk moet eten. Met eventueel af en toe een bakje popcorn, als je dat lekker vindt.

Maar met die constatering zal ik de verzamelde wereldpers wel weer niet halen. Niet spectaculair genoeg. Enfin: mijn berichtje van gisteren over de plots tot bewustzijn gekomen Calvé pindakaas was in elk geval goed voor de Waan van de Dag op Sargasso, zodat ik ineens vele honderden nieuwe vrienden heb. Eetschrijven kreeg gisterenmiddag zijn 299.000e bezoeker sinds juni 2006 en ik verwachtte dus deze week nummer 300.000. Het zit er nu dik in dat ik die vandaag nog mag optekenen. Misschien u wel? U en ik zullen het nooit weten. Maar hoe dan ook: welkom. En als u hier voor het eerst bent (via Sargasso of hoe dan ook), kom dan af en toe nog eens langs.

1 Comments:

  • At 21 augustus 2009 om 22:39, Anonymous Robin said…

    "Wil je een platte buik?
    Doe minder buikspieroefeningen als je opnieuw een platte buik wil"

    Staat er boven dit bericht. Dus tsja, wat wil je nou? Volgens mij hoor je er helemaal bij, bij de lulverkopers.

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home