Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

13 juli 2009

Hoeveel zeezout?


Kijk, daar heb je nou bijvoorbeeld weer zoiets. Volgens de ingrediëntendeclaratie bevat dit uit Frankrijk afkomstige product boter en maximaal 3% zout, waarvan 2% zeezout.
Hoeveel zeezout zit er nu dus in?
2%? Of 2% van 3%, dus 0,06%, zoals hier feitelijk staat?
Ik weet intussen het antwoord, omdat ik naar de producent heb gemaild. Maar wat denkt u?

13 Comments:

  • At 13 juli 2009 om 19:09, Anonymous Nico said…

    Als het effectief "Grand Fermage" is, dan zit hier 2 % zoutkristallen in (en mogen ze zittenblijven voor wiskunde ...)

     
  • At 13 juli 2009 om 19:33, Blogger Chris said…

    Er staat "dont" wat dacht ik "waarvan" betekent, dus 2%

     
  • At 13 juli 2009 om 21:28, Anonymous © RJ said…

    Als eenvoudige alfa ga ik me niet wagen aan dit soort rekensommetjes (ik word al nerveus van een blanco blad ruitjespapier) maar een andere kwestie wil ik wèl even aanstippen: komt niet alle zout - uiteindelijk - uit zee? Ik meen dat de KvW daar ooit eens een uitzending aan heeft gewijd...

    Overigens kan het afgebeelde pakje gezouten boter rechtstreeks de verantwoorde schappen van AH in; het klavertje staat er reeds op!

     
  • At 13 juli 2009 om 22:04, Anonymous Jetty said…

    Het is natuurlijk een beetje ridicuul om er 0,6 procent zeezout in te doen, en ook te lastig vrees ik, dan moet je echt korreltjes gaan tellen.
    Dus ik ga voor 2% zout in het totale pakje.

    Jetty. (die zich tegenwoordig het schompes zoekt naar boter met zout erin)

     
  • At 14 juli 2009 om 00:47, Anonymous Anoniem said…

    Nou...ehh..eerlijk gezegd lijkt mij de vermelding hiervan heel duidelijk en eerlijk: 3% zout totaal, en van die 3% is dus 2% zeezout (dus 0.06% van de totale hoeveelheid zout is dan zeezout, lijkt me?)

    Tjaaa..... dat er tegenwoordig geen behoorlijk reken-onderwijs meer wordt gegeven op veel scholen en dat veel mensen dus zullen "denken" dat er een boel zeezout inzit i.p.v. slechts een minieme fractie, of dat het ze gewoon helemaal niks uitmaakt wat waar in zit, of dat ze te lui zijn om "even te rekenen op basis-school-niveau"....hoe moet die producent/verpakker dat in dit geval nou oplossen??

    Wat had-ie er dan volgens jou op moeten vermelden om het NOG duidelijker en voor iedereen helderder te maken ???

    Ben erg benieuwd naar de vermelding die jij dan voorstelt, Gerrit-Jan, want ik zou in dit geval, mede gezien de vermeldings-wetten, niet weten hoe je dat beter kunt doen....?

    Voor de goede orde: ik werk niet in de voedsel-industrie of zo -verre van -, ik geniet als hobby-kok en kritische food-consument volop van je alerte stukjes en informatie, maar voor deze vraag ik me gewoon af: Hoe moeten ze het dan volgens jou vermelden???

    Ben erg benieuwd naar je voorstel en zie er naar uit....

    sanne

     
  • At 14 juli 2009 om 09:09, Blogger Aan tafel met Tanja said…

    Mmmm, er staat dat er maximaal 3 % zout waarvan 2% zeezout in de boter zit. Is het een pakje van 250 gram? Dan zit er maximaal 7,5 gram zout in waarvan 5 gram zeezout. Is dat trouwens veel? Maar maximaal he, het kan ook minder zijn :-). Ik vind het dus wel een oenerige verpakking.

     
  • At 14 juli 2009 om 09:28, Anonymous Anoniem said…

    Hier nog een huis-tuin hobbykok die kritisch de supermarkt doorwandelt, De gezouten boter ligt meestal naast de ongezouten boter, bij mijn weten, bijna overal verkrijgbaar....

    Ook ik heb van Wouter Klootwijk geleerd dat zout, zout is; zelfs het onthardingszout voor de vaatwasser zou in de molen kunnen......

    Ben geen rekenwonder,maar er zit gewoon 3% zout in, Gewonnen uit de zee of uit een mijn: zout is zout

    Renske

     
  • At 14 juli 2009 om 09:43, Anonymous johanneke said…

    Wat grappig, ik liep gisteren tegen hetzelfde aan, maar dan op een pakje sultana (appel). De ingrediëntendeclaratie vermeldt 36%vruchtenvulling, en dan tussen haakjes wat daar allemaal inzit. En dat begint met: rozijnen 27%. Toen vroeg ik me ook af of de vruchtenvulling voor 27% uit rozijnen bestaat (dus in het hele koekje 27% van 36% = 9.72% rozijnen) of dat het koekje zelf voor 27% uit rozijnen bestaat. Wiskundig gezien is het 9.72%;
    a(b+c) is ab + ac. En als ik goed naar een sultana kijk, bestaat hij ook niet voor ruim een kwart uit rozijnen.
    In jouw geval van het zout is het dan 2% van 3%.

     
  • At 15 juli 2009 om 14:45, Anonymous Anoniem said…

    En wat zei de mail?

     
  • At 22 juli 2009 om 22:24, Anonymous Nicoletta said…

    Er staat "3% waarvan 2% in kristallenvorm". De restante 1% is opgelost in de boter, methinks. Ciao.

     
  • At 14 augustus 2009 om 20:09, Anonymous Anoniem said…

    ENNE? Wat was het ook weer??? ;)

     
  • At 18 augustus 2009 om 15:59, Anonymous Anoniem said…

    leuk al die rekenwonders, maar is deze boter ook in Nederland te koop?? Ik neem zelf altijd een paar pakjes mee uit Frankrijk, maar zo lang is het helaas niet houdbaar.

     
  • At 21 augustus 2009 om 15:44, Anonymous Anoniem said…

    Volgens mij kunnen Nederlanders niet rekenen en Fransen geen duidelijke etiketten schrijven.

     

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home