Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

31 juli 2009

Hoe doet u dat?

Naar aanleiding van iets wat ik gisteren hoorde, ben ik ineens even heel benieuwd hoe dat bij u zit. De vraag is deze: als u om halfacht 's avonds ergens wordt uitgenodigd, gaat u er dan wel of niet van uit dat u geacht wordt vooraf gegeten te hebben?

De commentaarpagina staat open.

20 Comments:

 • At 31 juli 2009 om 16:14, Blogger PaulO said…

  In NL neem ik aan dat ik al gegeten moet hebben. In F ga ik er van uit dat ik mag aanschuiven ...

   
 • At 31 juli 2009 om 16:17, Anonymous Anoniem said…

  Ik vraag het gewoon... Of er met eten op me gerekend is... 19:30 is een klote tijd wat dat betreft...

   
 • At 31 juli 2009 om 16:47, Anonymous Naomi said…

  Ik verwacht dan dat er gekookt wordt (tenzij ik weet dat de persoon die me uitnodigt altijd al om half 6 eet)

   
 • At 31 juli 2009 om 16:49, Blogger Frank said…

  Ik ga er in ieder geval niet vanuit, ik zou het zeker vragen... Voor 8 uur zul je dan niet eten, wat weer enigszins laat is.

   
 • At 31 juli 2009 om 16:51, Blogger Arden said…

  Mijn eerste gedachte zou zijn dat ik niet voor het eten word uitgenodigd, echter het ligt er maar net aan van wie ik de uitnodiging krijg. Bij twijfel vraag ik wat de bedoeling is.

   
 • At 31 juli 2009 om 17:48, Anonymous © RJ said…

  Het is sterk afhankelijk van waar je woont. Na twintig jaar Amsterdam ging ik er gemakshalve vanuit dat 19.30 een mooie tijd is voor een aperitief en dat de maaltijd een (half) uurtje later wordt genuttigd.

  Nu ik sinds enige tijd op de Veluwe woon, blijk ik die aanname te moeten laten varen: half zes is hier de 'normale' tijd om aan te schuiven. Rond half acht is men de koffie reeds gepasseerd en komen de onvermijdelijke zakken chips al in beeld.

  Zèlf houd ik nog steeds vast aan mijn randstedelijk patroon: rond kwart voor acht schuif ik achter de plaat en afhankelijk van de bereidingstijd serveer ik de maaltijden doorgaans om een uur of half negen.

  Dat wil echter nog wel eens voor opgetrokken wenkbrauwen zorgen als er op datzelfde tijdstip onverwacht bezoek op de drempel staat: "Eten jullie zó laat?!"

   
 • At 31 juli 2009 om 23:25, Anonymous Hannie said…

  Als ik het echt niet zou weten, zou ik zeggen, dat half acht voor mij een beetje vroeg is omdat ik altijd pas laat eet. Daarmee voorkom je dat de uitnodiger, die je eigenlijk op de koffie wilde vragen, in verlegenheid gebracht wordt door de vraag of de bedoeling is dat je komt eten. ( terwijl dat helemaal niet zijn bedoeling was).

  Was het toch bedoeld als een diner-uitnodiging, dan kun je samen lachen om die rare vroege etenstijd in Nederland waar je gelukkig allebei niet aan mee doet.

   
 • At 1 augustus 2009 om 00:53, Anonymous Anoniem said…

  Mijn vrienden nodigen mij nooit uit voor " half acht", en ik hen ook niet...wij komen gewoon veel eerder bij elkaar om eindeloos te debatteren onder het genot van aperitief en hapjes, om dan misschien op z'n vroegst rond 8-en of wat/veel later, aan het voorgerecht te beginnen.

  Maar in Nederland is dat echt nog steeds niet gewoon.... dus ik vind alle reacties -inclusief mijne- die aan willen tonen dat zij niet "tot de massa" behoren nogal biassed en niet representatief voor wat dan ook.....

  Maar een uitnodiging voor "half 8",.... dat heb ik al eeuwen niet meer meegemaakt.....en ik zou ook niet goed weten hoe ik dat moest interpreteren.
  In mijn idee zou dat betekenen dat ze nog iets hadden met het schema van mijn ouders uit de jaren '50, waar er om half 7 gedineerd werd (ook al iets later dan algemeen gebruikelijk in ons Hollandje toen)en waar je dan bij een uitnodiging voor half 8 geacht werd reeds gegeten te hebben en je nog slechts aan wat hapjes met borreltje en conversatie tegoed te doen.

  Dus als iemand mij, die ik niet erg goed ken, zonder verdere uitleg, zou uitnodigen voor "half 8", dan zou ik acuut even bellen om te vragen wat de bedoeling/intentie/verwachting is (tenzij dat de afspraaktijd voor een restaurant is natuurlijk...)

  sanne

   
 • At 1 augustus 2009 om 13:22, Anonymous Yvon said…

  Half 8 is hier ongeveer de etenstijd, maar gezien de omgeving (al dan niet met kinderen) kan ik er vrij zeker van uitgaan dat het níet de bedoeling is dat er nog gegeten wordt. Voor de zekerheid zou ik het gewoon vragen.

  Wel benieuwd wat de precieze aanleiding was voor deze vraag?

   
 • At 1 augustus 2009 om 13:51, Anonymous Robin said…

  Denk niet dat je dan nog eten zult krijgen. Maar zou het gewoon even vragen.

   
 • At 1 augustus 2009 om 19:33, Anonymous © RJ said…

  @Sanne Anoniem: je redenering zou sluiten als een bus, ware het niet dat de door Gerrit Jan voorgelegde kwestie een open vraag is en geen statistische steekproef naar wetenschappelijke maatstaven.

  Hij vroeg een mening, en die kreeg hij: van jou, van anderen en van mij.

  'Biassed' of niet (noem het desnoods elitair): daar is niets mis mee. Als zijn vraagstelling en de daaropvolgende reacties tot het resultaat leiden dat de Hollandse meute zich eindelijk gaat aanpassen aan een meer Europese gewoonte, dan is er wat mij betreft al een wereld gewonnen.

  Zie ook mijn stukje over dit onderwerp: Brandende kwestie: Etenstijd!

  Overigens ben ik het met iedereen eens die een simpel telefoontje voorstelt als oplossing voor dit heikele probleem...

   
 • At 2 augustus 2009 om 13:23, Anonymous Jetty said…

  Half acht? Als er niet specifiek bij gezegd zou worden dat ik te eten wordt gevraagd zou ik ervan uitgaan dat ik al gegeten moet hebben.
  En wat is er trouwens toch zo vreselijk mis met om zes uur of half zeven eten?

   
 • At 2 augustus 2009 om 20:06, Anonymous © RJ said…

  @Jetty: op zichzelf is daar niet zo vreselijk veel mis mee. Als de koeien nog moeten worden gemolken kan ik me er zelfs nog wel iets bij voorstellen.
  En indien niet-agrariërs er gelukkiger van worden, gaan ze wat mij betreft óók hun goddelijke gang maar...

  Ik begrijp alleen de reden van al die haast niet zo goed. Wanneer de rest van 'Europa' zo veel later dineert, waarom de Nederlanders dan zo absurd vroeg? Weten ze in die buitenlanden iets wat wij niet weten, of hebben de Nederlanders (zoals gewoonlijk) de wijsheid weer in pacht?

  Hetzelfde bezwaar geldt wat mij betreft trouwens voor het noenmaal (door moderne aanstellers 'lunch' genoemd): niet voor niets heet dat hier ook wel '12-uurtje', terwijl je maar naar Vlaanderen hoeft af te zakken om diezelfde maaltijd een uur nadien te kunnen nuttigen (met een biertje i.p.v. karnemelk) en in mediterrane oorden - voorzien van een glas wijn - nòg weer later.

  Zijn de vaderlandse televisieprogramma's soms van zulke grote klasse en kwaliteit dat je toch vooral moet zorgen rond half negen 's avonds aan de buis te zitten gekluisterd? Ik meen van niet: soms werp ik een blik in de televisie-gids, maar van het gebodene wordt ik in het algemeen bepaald niet vrolijk.

  Liever besteed ik mijn avonden aldus plezieriger dan hangend op de bank voor die treurpit: bij voorkeur (op 'prime time') genietend van een goede maaltijd met familie of vrienden.
  Vaak wil het dan bovendien tot een goed gesprek komen; ook zoiets waarvan velen de waarde en de betekenis nauwelijks meer kennen...

  Terugkerend naar de vraagstelling van Gerrit Jan: half acht is hoe-dan-ook een merkwaardig tijdstip om mensen uit te nodigen, zéker als daar niet bij wordt vermeld wat precies de bedoeling is.

   
 • At 2 augustus 2009 om 21:01, Anonymous Anoniem said…

  Meestal maken wij eerst de afspraak en dan pas wordt er een tijd bedacht....afhankelijk wat we gaan doen....

  Samen een stamppotje nuttigen omdat we gezamelijk naar een feestje gaan of gaan we samen uitgebreid dineren....??

  Er zijn eetafspraken en eetafspraken.....

  Maar normaal gesproken hebben wij om half acht ons avondmaal achter de kiezen.

  Renske

   
 • At 3 augustus 2009 om 14:24, Anonymous Paul Hart said…

  @Sanne Anoniem:

  Je wrijft mensen hier een snobisme aan dat ík er niet in lees.

  Niet méér dan iemand die z'n cosmopolitisme moet laten blijken door "biassed" te gebruiken in plaats van "bevooroordeeld"....

   
 • At 4 augustus 2009 om 13:34, Anonymous Anoniem said…

  Uit de meeste reacties lees ik dat het erg provinciaals gevonden wordt om rond zes uur - half zeven te eten. Want - zie de reactie van RJ - wat moet je dan de godsganse avond doen?
  Misschien dat provinciaaltjes hun avonden meer besteden aan sporten, verenigingsactiviteiten, en de voorbereidingen daarvan, zoals vergaderingen? Dat begint hier in Limburg meestal om half acht. En om dan midden in de nacht nog te gaan koken en eten....

   
 • At 4 augustus 2009 om 15:00, Anonymous © RJ said…

  @Anoniem: alsof er in onze grote steden en de ons omringende landen (waar veel later dan klokke zes wordt gedineerd) geen sportclubs en verenigingen zouden bestaan...

  Je haalt feitelijk een kip-ei-kwestie aan: zijn de Nederlandse etenstijden aangepast op het verenigingsleven of andersom? En houdt het elkaar in stand?

  Overigens komt de door Gerrit Jan geschetste situatie (afspraak om half acht) daardoor vermoedelijk ook in het gedrang, maar dit terzijde.

  P.S.: mijn Limburgse grootvader heeft zijn halve leven rond middernacht de hoofdmaaltijd genoten omdat hij wegens wisselende diensten in De StaatsMijn Hendrik dan pas in de gelegenheid was.

   
 • At 5 augustus 2009 om 22:56, Anonymous ellen said…

  Wat een prachtigge vraag Gerrit Jan! Stof voor een heel boek over de Nederlandse eetgewoonten...
  Ik ga overigens zelden op bezoek bij mensen die ik zo slecht ken dat ik niet weet wat me te wachten staat. En als dat toch nodig zou zijn om een of andere reden, zou ik het gewoon even vragen.
  Er wordt hier wel erg veel geschreven over de cosmopolitische Nederlanders, die "hoe moderner ze zijn, hoe later ze eten". Maar mijn ervaring is dat "gewoon gezellig aanschuiven" in Nederland niet echt gemeengoed is. Ook niet, of eigenlijk, zeker niet, in de randstad. Daar kunnen ze volgens mij, nog veel leren van de Brabantse en Limburgse gastvrijheid!

   
 • At 7 augustus 2009 om 10:07, Blogger Aan tafel met Tanja said…

  Ik kan me niet herinneren of ik ooit om half acht ben uitgenodigd. Wel om acht uur op de koffie! :-) Ik zou dus gewoon even vragen wat de bedoeling is. Verder heb ik helemaal geen nare ervaringen (ja, ja: in de Randstad) met aanschuiven of spontaan mee kunnen eten. Integendeel zelfs. Heel grappig: mijn Hollandse buren zijn de spontaanheid zelve en mijn Franse buren ( die zichzelf erg bourgondisch vinden en Nederlandse gewoonten zoals de vroege etenstijden openlijk bekritiseren) overorganiseren zich suf als ze ons uitnodigen. Heel geforceerd allemaal en dus eigenlijk nooit echt leuk. Je kunt daar dus niet zomaar even binnenvallen. Wat me ook opvalt en daarmee krijgt de discussie weer een nieuwe wending is het volgende. De Franse buren eten laat: 21.00 uur is absoluut geen uitzondering. Op zich boeit mij dat niet maar hun kleine kinderen liggen nooit voor 22.00, 22.30 uur in bed. De overbrugging tussen lunch op school en avondeten zijn snoep en chips en ze zijn 's ochtends oververmoeid door slaaptekort. Resultaat: zaterdag en zondag moet er echt tot in de late ochtend bijgeslapen worden. Ze zijn doordeweeks permanent humeurig. Soms is er dus ook iets te zeggen voor wat vroeger aan tafel.

   
 • At 8 augustus 2009 om 12:28, Anonymous © RJ said…

  @Ellen: houd je het nog een beetje uit in Luxoland? En die arme Paul maar tandhakken zonder z'n saffies... hahaha!

  Terzake nu: een boek over Nederlandse eetgewoonten zie ik met plezier tegemoet. Ik zou zeggen: aan de slag! (Ik Wil zonodig m'n medewerking wel verlenen.)

  Over 'gezellig aanschuiven': al ben ik in het hartje van de Randstad geboren (Leiden), ik weet niet beter dan dat iedereen te allen tijde welkom was om - desnoods onaangekondigd - binnen te vallen. En dat gebeurde dan ook veelvuldig. Er kon op elk moment van de dag een bordje bij worden geplaatst. Als de bodem van de schaal reeds in zicht kwam, werd er gewoon wat geïmproviseerd maar nimmer zijn onverwachte gasten met een lege maag heengezonden...

  @Tanja: mijn familie is ook Frans. Tot een zekere leeftijd aten de kinderen altijd eerder dan hun ouders om op tijd naar bed te kunnen. Nu ze wat ouder zijn (13 en 16) eten ze gewoon met pa en ma mee... inderdaad: om een uur of negen!

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home