Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

23 juli 2009

"Helaas te duur"


Soms snap ik het niet, vrees ik.

Vandaag weer. Een persbericht van Varkens in Nood. De strekking: Jumbo is de beste super voor biologisch vlees en vleesvervangers, vóór Plus, Dekamarkt en AH. Tot zo ver duidelijk.

Tot ik verder scroll naar het tabelletje (zie hieronder). Dan blijkt dat Jumbo het fantastisch doet op het vlak van de prijs, maar qua aanbod uiterst mager scoort. Voor de "verantwoorde aanbiedingen" krijgt Jumbo zelfs een dubbele min. Plus daarentegen doet het op het gebied van de prijs maar zozo, maar haalt verder louter plussen; voor zijn aanbod en voor de "verantwoorde aanbiedingen" zelfs de maximale score.

Nee, hier snap ik niets van. Het moet toch onderhand iedereen die zich iets van dierenwelzijn aantrekt duidelijk zijn dat diervriendelijk telen en houden geld kost. Wie de deur plat loopt bij de kiloknaller omdat hij per se zijn vlees voor nóg een euro minder wil (wat helaas nog steeds lijkt te gelden voor de meerderheid van de consumenten), moet zich ervan bewust zijn dat alles wat hij beknibbelt vermoedelijk wordt bezuinigd op diervriendelijkheid. Michael Pollan verwoordde het heel mooi: pay more, eat less. Dat geldt overigens niet alleen voor vlees. Voor alles wat geteeld wordt, is het de moeite waard wat meer te investeren. Dat is beter voor de teler, voor het product, voor de natuur en voor u, want je proeft het er vrijwel altijd aan af.

Maar Varkens in Nood lijkt daar geen boodschap aan te hebben. Daar vinden ze kennelijk dat biologisch vlees vooral goedkoop moet zijn en dat diervriendelijkheid vooral niet te duur betaald mag worden. Dus als je het op alle punten uitstekend doet behalve op het onderdeel dubbeltjes doorbijten, dan heb je vette pech. Dan word je tweede.

1 Comments:

 • At 23 juli 2009 om 14:28, Anonymous Leon Varitimos - Varkens in Nood said…

  Als u het hele rapport leest, ziet u dat wij de verschillende factoren op verschillende wijzen hebben 'gewogen'. Prijs heeft daarbij de nadruk gekregen en wel om de volgende reden: wij zijn het roerend met u eens dat supermarkten niet moeten stunten met de prijs van vlees. Als geen redelijke prijs wordt betaald voor een stukje vlees, kan van boeren nauwelijks worden verwacht dat ze meer doen aan dierenwelzijn.

  Op dit moment is het echter zo dat supermarkten aan de ene kant regulier vlees voor spotprijzen verkopen en aan de andere kant biologisch vlees voor onredelijk hoge prijzen in de schappen leggen. In tegenstelling tot regulier vlees behalen supermarkten op biologisch vlees grote marges. Biologisch vlees wordt derhalve ingezet als een soort luxeproduct. Natuurlijk moet biologisch vlees duurder zijn dan regulier vlees, maar het huidige verschil heeft niets te maken met de hogere productiekosten en alles met de manier waarop supermarkten biologische producten aan de man brengen.

  Bovendien ziet u over het hoofd dat deze discussie ook vleesvervangers betreft. Juist op dat gebied hanteren supermarkten absurde prijzen. Vleesvervangers zijn per kilo vaak vele malen duurder dan gangbaar vlees. Dat is niet te begrijpen wanneer men de productiekosten van vleesvervangers vergelijkt met die van vlees. Door biologisch vlees en vleesvervangers zo duur te maken, blijven mensen grijpen naar de kiloknallers.

  Al met al zijn wij tegen het stunten met vlees. Vleesproducten, zowel regulier als biologisch, moeten voor een goede prijs worden verkocht. Supermarkten moeten beseffen dat ze door het stunten met prijzen indirect het lot van dieren in de vee-industrie beïnvloeden.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home