Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

15 juli 2009

AH's exotaboontjes

Helaas is de enige groentenwinkel in mijn wijk (nou ja, zo'n betrekkelijk anonieme groentenhal was het, dus zo'n gemis is het nu ook weer niet) opgedoekt. Ik moet dus ofwel een eind rijden voor verse groenten, ofwel naar de supermarkt--lees de AH. Nu ben ik, behalve sporadisch in het geval van aardbeien, gevoelig voor foodmiles, dus ik kies voor het tweede. Om een lang verhaal kort te maken: dat kan ik in het vervolg net zo goed niet doen.

Want wat bleek? Toen ik gisteren sperziebonen nodig had voor een simpele maar smakelijke salade, bleken alle boontjes die AH in het aanbod had, ingevlogen uit ofwel Kenia ofwel Egypte. Let wel: dit gebeurde op 14 juli, zo ongeveer op het hoogtepunt van het Nederlandse sperziebonenseizoen. Eerder haalde AH al dit soort kunstjes uit met frambozen en asperges, en opnieuw heb ik de grootgrutter in een mailtje laten weten dat ik dit niet bepaald een voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen vind. Benieuwd of het iets verandert.

Wie weet kunt u in uw buurt wel gewone Hollandse boontjes vinden? Dan is deze uiterst simpele salade best lekker.

Salade van boontjes en nieuwe aardappelen met mosterddressing

Nodig voor vier:

- 600 g nieuwe vastkokende aardappelen
- 800 g sperzieboontjes
- 8 eieren
- azijn, goede olijfolie, mosterd, zout

Was de boontjes, ontdoe ze van kop en staart en halveer lange exemplaren. Boen de aardappelen schoon en snijd ze in blokjes van 1,5 à 2 cm. Doe de aardappelen pan, giet er kokend water bij, voeg zout toe en laat ze 5 à 6 minuten koken: de blokjes aardappel moeten net gaar maar nog stevig zijn. Doe ze over in een vergiet en laat ze afkoelen. Kook de boontjes 4 minuten, doe ze over in een zeef of vergiet en spoel ze meteen af met ijskoud water zodat ze knapperig blijven.

Zet de eieren op met koud water en laat ze 5 minuten koken vanaf het moment dat het water aan de kook komt: het wit is dan stevig en de dooiers beginnen net vast te worden. Schrik de eieren af met ruim koud water, pel ze en snijd ze in vieren. Meng in een kom 2 à 3 eetlepels azijn met een forse eetlepel scherpe mosterd. Giet er al kloppend uitstekende olijfolie bij tot u een dikvloeibare massa hebt.

Meng de aardappeltjes en de boontjes in een kom en schep om met de helft van de dressing. Doe over op grote diepe borden en giet er de rest van de dressing over. Leg er de partjes ei in een kring omheen.

5 Comments:

 • At 15 juli 2009 om 18:26, Anonymous Anoniem said…

  Deze blogger uit Apeldoorn (voor de gelegenheid geanonimiseerd) had vandeweek een indringend gesprek met zijn groenteboer naar aanleiding van de prijs van rabarber.

  Da's - net als boontjes - ook zo'n vaderlands gewas dat in de zomer overal voor een paar grijpstuivers verkrijgbaar zou moeten zijn. De aanvoer is echter beperkt en de prijzen naderen die van goudklompjes.

  Ik opperde dat ik het spul dan maar beter zèlf kon gaan telen, waarop de groenteboer in kwestie me groot gelijk gaf!

  Hij deed óók een voorspelling: over 20 jaar zullen er in heel Nederland nog slechts 150 groente- en fruithandelaren zijn overgebleven. (AH is nú al de grootste AGF-afzetter van ons land...)

  Dat de èchte groenteman op z'n retour is, blijkt wel uit het feit dat er tot voor enige tijd - in een straal van 1 kilometer rondom mijn woonstee - nog drie groentewinkels voorhanden waren (Ugchelseweg, Aluminiumweg, Schubertplein) en nu geen enkele meer.

  Tegenwoordig moet ik twee tot drie kilometer uit de buurt (Adelaarslaan of Schuttersweg) om aan m'n verse groentjes te geraken.

  Gerrit Jan: zie jij mogelijkheden om deze onzalige ontwikkeling ten goede te keren, of is het daarvoor al te laat?

   
 • At 16 juli 2009 om 23:07, Anonymous Anoniem said…

  Een tip voor Eetschrijver:

  Vanaf maandag Hollandse sperziebonen
  verkrijgbaar bij Deen supermarkt.

  99 eurocenten voor een pond.....

  (ook daar gespot en gekocht natuurlijk: de aardbei van Jan Robben.....)

  Wiebelkont

   
 • At 17 juli 2009 om 16:40, Anonymous Jurgen said…

  Misschien toch maar eens tot een landelijke AH boycot oproepen, dit is wel al te erg.
  Het kan namelijk wel: Vandaag bij de Plus in de aanbo, Hollandse sperciebonen. Ook nog kersen uit Cothen verkrijgbaar trouwens.

   
 • At 18 juli 2009 om 17:11, Anonymous ulrik said…

  zaterdag 18 juli liggen in de COOP supermarkt Marokkaanse sperciebonen, niet alleen Appie...

   
 • At 19 juli 2009 om 19:25, Anonymous VINCENT said…

  Goedendag

  Uw blog heeft, dankzij de kwaliteit van de recepten, onze aandacht weten te trekken.

  We zouden het op prijs stellen mocht u hem op Ptitchef.com inschrijven zodat we hem in ons bestand kunnen opnemen.

  Petitchef is een gids die naar de beste culinaire websites verwijst. Meerdere honderden blogs hebben zich reeds geregistreerd en kunnen hun website dankzij Ptitchef aanprijzen.

  Indien u zich op Ptitchef wenst in te schrijven, kan u naar http://nl.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form surfen of naar http://nl.petitchef.com om vervolgens op “Uw eigen blog toevoegen” te klikken in de balk bovenaan.

  Met vriendelijke groeten

  Vincent

  http://nl.petitchef.com

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home