Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

06 mei 2009

De boom weer in?

Hoe gaat dat? Ik moest op stel en sprong weg, het liep uit en toen ik tegen drieën eindelijk op weg terug was, had ik behalve een bescheiden ontbijt nog niets te eten gehad. Ik rammelde. En net op dat ogenblik ging het op Radio 1 ineens ontzettend veel over eten. Prof. Katan mocht iets sceptisch zeggen over de nieuwe tv-show van Sonja Bakker. En voordien was er iets over het nieuwe boek van Richard Wrangham.

Wrangham is natuurlijk al een opmerkelijke naam voor iemand die over eten schrijft, maar dat zal hij zich als Brit maar half bewust zijn. Hoe dan ook is hij primatoloog en bekleedt hij een leerstoel antropologische biologie aan Harvard. In die hoedanigheid schreef hij een boek waarin hij betoogt hoe het gebruik van vuur en het koken van voedsel zou hebben gezorgd dat ons brein de laatste sprong naar de intelligentie maakte, en dat dit en niets anders ervoor heeft gezorgd dat u en ik niet samen met andere apen tussen geboomte rondscharrelen. De Nederlandse vertaling van zijn boek is zojuist verschenen: Koken, over de oorsprong van de mens.

Grappig vond ik het wel, want in de titel noch in het aan het boek gewijde radio-item wordt duidelijk of het nu de handeling van het koken is dan wel het eten van gekookt voedsel waaraan wij onze intelligentie te danken hebben. Hoewel ik het tweede de beste kansen geef, suggereert de boektitel voluit het eerste. En in dat laatste geval, lachte ik daar achter het stuur tegen mezelf, ziet het er voor de westerse mens bepaald niet best uit. Koken is bij ons een uitstervende gewoonte, die het riant aflegt tegen snacken, wachten op de ping van de magnetronmaaltijd en in de file staan bij de McDrive.

Gelukkig gaat het niet om het koken, zo bleek na enig grasduinen op de site van uitgever Nieuw Amsterdam. Ons dieet zou voedzamer zijn geworden doordat wij vuur leerden beheersen en ons voedsel gingen koken. En omdat het daar rond het vuur op de grond weliswaar knusser maar ook gevaarlijker was dan in de bomen, ontstond als vanzelf de sociale structuur die wij uiteindelijk het huishouden zijn gaan noemen. Zo en niet anders zijn volgens Wrangham apen mensen geworden.

Het vuur beheersen doen we nog steeds. Koken al veel minder. Voedzamer dieet? Daaraan kun je twijfelen. En met die sociale samenhang gaat het ook al niet riant. Het zal uw en mijn tijd nog wel uitduren, vermoed ik. Maar op termijn kunnen we misschien toch weer de boom in.

Ik heb nog even gekeken wat de oorspronkelijke titel was van Koken, over de oorsprong van de mens, dat bij ons volgende week in de boekhandel ligt (ISBN: 978 90 468 0586 2, NUR: 949). Dat blijkt Catching Fire te zijn. Kijk, daar zou ik nou nooit over geschreven hebben.

Bestellen bij bol.com (Eetschrijven ontvangt een kleine commissie):

Labels:

1 Comments:

  • At 7 mei 2009 om 07:46, Anonymous Ilona said…

    Leuk om raw foodisten naar te verwijzen! :)

    Heb je trouwens je Lambada's al gevonden? Ik heb gisteren een halve kilo gekocht! Idioot duur, maar zó lekker!

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home