Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

14 mei 2009

"Journalistiek"

Ik had eergisteren al een portie hoofdschudden achter de rug bij lezing van deze analyse van Wouter van der Land op Foodlog. De redactie van Happinez gaat helemaal los in een artikeltje dat uitmondt in een aanbeveling om Knorr Bio te eten. Verbijsterend wat je allemaal aan benefits kunt scoren als er maar "biologisch" staat op het zakje waaruit je je snelle hap haalt. Allemaal geneuzel natuurlijk, en klaarblijkelijk is en blijft de redactie van Happinez niet voor commentaar bereikbaar. Een schande, en wilt u nog wedden op een flinke daling van de oplage om reden van deze zeperd, houd uw inzet dan vooral bescheiden, want het verleden heeft al uitgewezen dat het de lezers geen sikkepit kan schelen als ze op deze manier voor imbeciel worden versleten. Ach ja, elke lezer krijgt het medium dat hij verdient.

Vandaag weer zoiets. Vrumona zet in de ochtendbladen een grote advertentie waarin het meldt dat een aantal frisdranken binnenkort niet meer bij AH te krijgen zal zijn, omdat AH besloten heeft die producten uit de schappen te halen vanwege een zakelijk conflict. De fabrikant belooft er alles aan te doen om de oorzaken voor dit conflict zo snel mogelijk weg te nemen.

De redactie van NOS Teletekst heeft vanmorgen ook de krant gelezen en de advertentie gezien. Dat gefundenes Fressen was aanleiding tot een "informatief" artikeltje:


Nou, kijk eens aan, dat weet u ook alweer. Even de advertentie van Vrumona geparafraseerd en men vindt dat het volk alweer afdoende op de hoogte is gesteld. Ach nee, de wetenswaardigheid van een soortgelijk conflict met Coca-Cola twee jaar geleden is nog toegevoegd. Het goede journalistieke principe van hoor en wederhoor is kennelijk niet belangrijk: de visie van AH staat niet vermeld en ook lezen we niet dat de grootgrutter niet voor commentaar bereikbaar was.

"Journalistiek" noemen ze dat dan. Nee, bij Teletekst is Kees wel heel snel klaar. Hoewel... zou de spellchecker die ze daar gebruiken hebben gesuggereerd dat die Oostenrijkse sprookjeskeizerin tegenwoordig bij Vrumona in vloeibare vorm verkrijgbaar is?

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home