Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

14 april 2009

Verspilde joules

"Met o.a. informatie over joules/calorieën", lees ik hier op het omslag van een boekje uit 1980. Verdraaid, dat is waar ook: we zouden het toen allemaal over joules gaan hebben in plaats van over calorieën. Allerlei verpakkingen werden herontworpen want de calorie mocht niet meer. Allemaal verspilling geweest: drie decennia later regeert de calorie onbedreigd. Op vrijwel geen enkele verpakking staan nog joules aangegeven.

Hebt u ook altijd gedacht dat die Joule een Fransman, of anders toch een Belg of een Zwitser was? Ik wel. Blijkt niet zo te zijn: het was een Engelsman. James Prescott waren zijn voornamen. Leuk voor een quizje.

Waar ik eigenlijk naartoe wilde: zojuist vond ik onderin een lade van een oud bureau een boekje met de titel "Praktische voedingsmiddelengids", een uitgave uit 1980 van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding. Wat een vondst! Ik ga er vanavond eens in duiken: het moet heel interessant zijn wat er toen zoal als een paal boven water stond en inmiddels achterhaald is. Morgen meer!

1 Comments:

  • At 14 april 2009 om 19:26, OpenID Kees said…

    "Morgen meer!"

    Graag! Is dat boekje uit de tijd van Mijn Eric Becel of nog eerder? Ik gok er een beetje op dat de inzichten toen eenduidiger en stelliger waren. Weinig vet, en dan nog alleen linolzuur en verder is er niet zo gek veel veranderd op de steeds duidelijker wordende spagaat naar omega 3 toe. Aardappels en pasta mogen we immers nog steeds volop, hoewel een paar vezels geen kwaad schijnen te kunnen.

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home