Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

01 april 2009

Op zoek naar de zondeval (tevergeefs)

Een zondeval hoort natuurlijk bijna per definitie impulsief te zijn. Ik geef het toe: ik wilde gewoon Lambada's, en dit is een tijd dat ze makkelijk te krijgen zijn. Alle Hollandse aardbeien zijn momenteel Lambada's.

Dacht ik.

Een groente- en fruitspecialist heeft het winkelcentrum in mijn buurt niet meer. Die heeft vorig jaar de moede handen aan de wilgen gehangen. Ik woon hier graag, maar op eetgebied is Almere Buiten een betreurenswaardig barbarendorp. Je ziet dat ook al aan het restaurantaanbod. Enfin, om een lang verhaal kort te maken: de AH had geen Hollandse aardbeien, alleen maar Spaanse. Zo te zien waren het Camarosas, een erg smakeloze variant, die desondanks gretig aftrek vindt. Ik weet niet wat het WWF-labeltje daaraan bijdraagt, maar laat ik daar toch even dit over zeggen: dat labeltje zegt niets over de CO2-vriendelijkheid van uw aankoop. Het betekent alleen maar dat het fruit is geteeld op een wijze die niet bijdraagt aan de uitdroging van het natuurgebied Coto Donana, waar tot voor kort met name het WWF tegen van leer trok.

Ik word erg snel obstinaat. In plaats van me door de zondeval te laten overvallen (of althans de schijn daarvan op te houden), besloot ik het masker af te doen en ernaar op zoek te gaan. In het winkelcentrum is ook een C1000. En kijk: hier had men behalve Spaanse ook Hollandse aardbeien. Maar, zo zag ik in één oogopslag, geen Lambada's. Het waren, godbetere, Elsanta's, zoals ook duidelijk op het labeltje stond (dat is dan toch alvast vooruitgang). Kennelijk is men erin geslaagd de Elsanta uit de kas nog vroeger te laten rijpen. Dan kan straks die vervelende, problemen gevende Lambada helemaal naar het vergeetboek, hoort het duiveltje in mij de telers denken.

Onderweg naar huis overviel mij de recalcitrantie opnieuw, deze keer met stormkracht. Lambada's wilde ik, en wel nú. Ietsje verderop is nog een kleine buurtsuper, vroeger een Plus en nu een Deen. Misschien daar? Maar nee hoor, u raadt het al: opnieuw Spanjaarden, deze keer van het ras Candonga. Toegegeven, iets beter dan de Camarosa, maar ook bepaald geen fruit om een moord voor te doen. Een aardbei die wit wordt geplukt, wordt daarna nog wel roder, maar helaas niet zoeter. Aardbeien houden niet van reizen. Lekkere aardbeien komen uit eigen land, zo simpel is dat.

Super, ha, het zou wat. Ik vind er niets "super" aan en haal er sowieso mijn boodschappen alleen maar bij gebrek aan beter. Bij mijn eerstvolgende trip naar een beschaafd gedeelte van Nederland stop ik bij een echte groenten- en fruitspecialist. Ik wil Lambada's. Dan maar tweemaal koud douchen, zoals Jetty gisteren suggereerde.

10 Comments:

 • At 1 april 2009 om 20:00, OpenID Kees said…

  Je hebt me weer aangezet tot zoeken, Gerrit Jan. Zodra ik lambada's heb gevonden ga ik ze eten met slagroom van uitstekende kwaliteit met Grand Marnier. Zover heb je me wel gekregen. :-)

   
 • At 2 april 2009 om 09:51, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Kees, geweldig. Neem er dan vooral ook een goed glas Moscato d'Asti bij. Geen andere wijn past zo goed bij aardbeien.

  Ik moet wel zeggen dat ik de eerste écht lekkere aardbeien van het jaar altijd zó eet, zonder iets erop of erbij. Gewoon om die heerlijke smaak weer even onversneden te kunnen appreciëren. :-)

   
 • At 2 april 2009 om 10:39, Blogger Ineke said…

  Je hebt me ontzettend nieuwsgierig gemaakt naar de Lambada aardbeien, dus heb ik een groenteboer in Krommenie gebeld (Johan)en de dame aan de lijn verzekerde me ervan dat zij ze verkopen. Vanmiddag zal ik dus even, voor mijn werk, een tussenstop maken. Ik hoop dat ik niet teleurgesteld word.

   
 • At 2 april 2009 om 18:35, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Ineke, ik kan je eigenlijk wel garanderen dat je niet teleurgesteld zult zijn. De enige aardbei die lekkerder is dan een Lambada in april, is een aardbei (mits van een goed ras en zorgzaam geteeld) van de volle grond, in juni of juli.

   
 • At 2 april 2009 om 22:13, Blogger Ineke said…

  Geen enkele lofzang over de Lambada blijkt overdreven. Het was heerlijk. Was, ja... het bakje is alweer leeg. Maar wat smaakten ze goed. Zoals mijn collega zei: "Ze smaken zoals de aardbeien uit mijn grootvaders tuin."

  Volgende week maar weer even langs. Jammer dat ze zo duur zijn. Ik betaalde 6.98 voor een bakje.

   
 • At 3 april 2009 om 01:15, Anonymous Anoniem said…

  Tjaa.. had deze week nog weinig tijd gehad om te food-shoppen, maar vandaag vond ik ze zomaar op 3 plekken (in Utrecht): op de markt, bij Appie en bij de mooie groenteman naast Appie.
  Als "test" nam ik bij alle drie een bakje mee.

  Eerlijk gezegd....ze waren allemaal even heerlijk, en zaten ook allemaal in precies hetzelfde bakje met hetzelfde labeltje erin.

  En....Ineke..geen idee waar jij woont/inkoopt, maar die van mij waren 1,99 op de markt, 2,99 bij Appie, en 3,50 bij de groente-juwelier....(alle exact zelfde hoeveelheid).

  En ja, GJG, wij deden een Moscato d'Asti erbij...inderdaad, een voortreffelijke combinatie (dank voor de tip!!)
  De Lambada's - verder niks erop/eraan/erbij behalve de wijn- smaakten goddelijk...!

  sanne

   
 • At 3 april 2009 om 12:31, Anonymous Jetty said…

  Ik heb ze vanochtend gekocht en ik vind de smaak nogal tegenvallen, het is niet die explosie die ik gewend ben van de Lambada.
  Toch maar wachten op de volle gronders?

   
 • At 3 april 2009 om 13:38, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Jetty, toevallig heb ik er vanmiddag ook te pakken gekregen, die die smaken fenomenaal. Dat ruik je trouwens al. Natuurlijk is een goede (!) aardbei van de volle grond nóg lekkerder, maar dat duurt minstens nog zes weken.

   
 • At 4 april 2009 om 14:06, Blogger Ineke said…

  Ik heb ze gewoon bij de groentenman (je weet wel, dat uitstervende ras) gekocht. Máár er zijn twee verpakkingen voor de Lambada's. Een "grote" bak en een klein bakje. Ik ging op goed vertrouwen direct voor de grote bak.

  Op de markt in Zaandam staan 5 groentenkramen. En dit was het resultaat:
  1 met Hollandse aardbeien
  2 met Super Aardbeien
  1 met Import aardbeien (ja, zo stond het er echt)

  en 1 met kleine bakjes Lambada's, de prijs van het kleine bakje was 4,50. Vandaag heb ik ze dus maar laten liggen...

   
 • At 7 oktober 2009 om 18:39, Blogger Kari said…

  beetje late reactie,maar moest dit even kwijt,wij verkopen ook lambada,s.Voor ong,2.98(verschilt).In de groentewinkel dus...vers van de boer...

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home