Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

24 april 2009

Niks wintergroente! (2)

Nog zo'n groente die velen in Nederland met de winter associëren, is de onvolprezen bloemkool. Hoewel die "kool" je op het verkeerde been zet, is bloemkool echter nog zomerser dan andijvie. Pas in juni komt hij van eigen bodem, tot eind oktober. Van november tot mei komt de meeste hier verkrijgbare bloemkool uit Frankrijk.

Nu kan bloemkool wel wat hebben: hij reist dan ook vanuit Frankrijk per traag transport en belast het milieu volgens de deskundigen niet extra. Ook de smaak is niet minder. Op zich hebben mensen die overwegend 's winters bloemkool eten en er winterse dingen mee doen, dus niet eens helemaal ongelijk. Toch kun je bloemkool ook heel mediterraan klaarmaken. Eerder al maakte ik er een frittata mee, nu besloot ik tot een soepje met Italiaans karakter. Met Franse bloemkool, ja. Wie de soep wat romiger wil, kan in plaats van melk room gebruiken.

Mediterrane bloemkoolsoep

Nodig:

- 1 bloemkool
- 1 liter bouillon (zelf getrokken of uit pot, niet van blokjes)
- 2 braadworsten van onbesproken herkomst (niet uit de super)
- 200 ml melk of room
- 1 bouquet garni van tijm, salie, rozemarijn en oregano
- 1 ui
- 4 tenen knoflook
- boter, bloem, zwarte peper, eventueel wat zout

Verder: staafmixer.

Verdeel de bloemkool in roosjes en was die. Houd twee handen vol mooie roosjes apart. Breng de bouillon aan de kook en kook daarin de bloemkool minus de roosjes gedurende 20 minuten met het bouquet garni. Pulk intussen het worstvlees uit de worsten. Snijd de ui in vieren en vervolgens in dunne kwart ringetjes en de knoflook in schijfjes. Laat in een gietijzeren braadpan de boter heet worden en braad daarin het worstvlees aan, terwijl u het losmaakt (niet te klein, er mogen flinke stukjes overblijven). Doe de ui erbij en laat nog even fruiten tot deze zacht is. Voeg vervolgens de knoflook toe. Doe een bodempje water in de pan, leg het deksel erop en laat een kwartiertje op zo laag mogelijk vuur garen. Schep de bloemkool met een schuimspaan uit de pan en pureer deze met de staafmixer. Gooi het bouquet garni weg. Eventueel kunt u de bouillon even zeven om blaadjes van de tuinkruiden eruit te verwijderen, maar dat is voor het mooi.

Laat in een derde pan een kluit boter smelten, roer er 2 eetlepels bloem door en laat al roerend even garen tot u een lichte roux hebt. Schep Hier beetje bij beetje en al roerend het kookvocht van de bloemkool bij. Voeg de gepureerde bloemkool toe, roer er de melk of room door en breng tegen de kook aan. Doe nu het worstvlees bij de soep en voeg de apart gehouden roosjes bloemkool toe. Laat nog een minuut of vijf tegen de kook aan garen, breng op smaak met versgemalen peper en eventueel zout en dien op in voorverwarmde borden.

4 Comments:

 • At 24 april 2009 om 23:01, Anonymous RozeMarijn said…

  Ik kan van de foto naast je stukje echt niks maken. Wat is het in hemelsnaam?

   
 • At 25 april 2009 om 01:03, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Het is een bord soep. Niet zo goed gelukt vrees ik--de foto dan, want de soep was heerlijk. :-)

   
 • At 25 april 2009 om 21:35, Anonymous Dave Jones said…

  sounds delicious.

   
 • At 29 april 2009 om 08:59, Anonymous p said…

  De reden dat bloemkool een wintergroente wordt geacht is dat men er voorheen allerlei overwintertechnieken zoals de zogenaamde ouwewijventeelt, of weeuwenteelt op losliet. Je zaait ze erg laat in het seizoen en laat de bijna in bloei staande planten overwinteren. Als dan de eerste warmte komt, al in maart soms, dan kon er al vanaf april bloemkool gegeten worden.

  Er waren allerlei varianten op deze teelt mogelijk, maar tegenwoordig wordt het zo goed als niet meer gedaan omdat ze inderdaad worden geimporteerd.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Bloemkool

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home