Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

10 april 2009

Hersens gebruiken

Marcus Huibers is één van de columnisten die bij de Volkskrant bij toerbeurt de Volkskeuken verzorgen. En nu moet hij ontslagen worden. Ontslagen omdat hij respectloos is, geen verantwoorde recepten schrijft, mensen schoffeert om aandacht te trekken.

Tenminste, dat vindt ene Sonja Markowski, briefschrijfster. Wat was er aan de hand? Marcus had gisteren een recept geplaatst van soep met lamshersenen. Het was een recept van Jon Sistermans, die daar ooit eens over zei dat de soep niet werd besteld toen hij nog met volledige beschrijving op de kaart stond, maar niet meer aan te slepen was toen mensen hem nietsvermoedend bestelden en proefden hoe lekker. Ja, er zit wat tussen de oren, op eetgebied--pun not intended.

Sonja is woest op Marcus. "Hij zal zichzelf wel een hele gekke schrijver vinden die gniffelend en van zijn opstandigheid genietend in zijn kamertje zit te bedenken met welk recept hij er nu weer bovenuit kan springen. 'Haha, lamshersenen, vlak voor Pasen. Lachen. Hèhè. Verontwaardigde reacties van dat slappe vegetariërsvolk? Daar doe ik het om!".

Nu zul je als vegetariër ongetwijfeld niet warm lopen voor soep met welk deel van het lam dan ook, eender in welke tijd van het jaar. Daar heb ik ook respect voor. Niemand hoeft van mij vlees te eten en ook zonder vlees kun je heel lekker koken. Maar een vegetariër die speciaal om lamshersenen over de rooie gaat, en speciaal vlak voor Pasen, daar begrijp ik niets van. Het is nu eenmaal een realiteit dat veel mensen wél vlees eten. Ook lamsvlees, en ook rond Pasen (veel kenners eten lamsvlees overigens liever na de hoogzomer, als de diertjes wat groter zijn, maar dat is een ander verhaal). Weet u wat ik pas echt respectloos zou vinden? Een lam deels opeten en de hersens weggooien. Al zouden hele volksstammen dat vermoedelijk inderdaad doen.

3 Comments:

 • At 10 april 2009 om 11:29, Blogger Stynxie said…

  Dankje!
  Door mij gingen zo'n beetje dezelfde overwegingen toen ik die ingezonden brief las.
  Mooie kop ook. :-)

   
 • At 10 april 2009 om 20:09, Anonymous Nico said…

  Ik ben opgegroeid in een slagerij en heb heel regelmatig hersenen gegeten. Heel lekker! Maar... smaak is goesting!

   
 • At 11 april 2009 om 09:33, Anonymous Akke said…

  Tja, Iranieërs lusten er wel pap van... kaleh pacheh.
  Hieronder een recept waar de gemiddelde Nederlander van gruwt.
  Iraniërs niet. zij hebben dit graag voor het ontbijt.

  Kaleh Pacheh.

  Head and hoof soup – served with all the trimmings. Eaten for breakfast – it’s a hearty way to start a day.
  Ingredients

  1 clean lamb’s head
  6 clean lambs’ feet
  2 large onions, whole
  4 cloves garlic
  1 cinnamon stick
  4 bay leaves
  1 tbsp turmeric
  Salt and pepper
  Bouquet garni

  Preparation

  In a large pot, soak head and feet in cold water over night.

  Drain from the soaking water and cover in clean water. Bring to the boil and then change the water. In the fresh water add all ingredients with head and feet, and bring to boil. Simmer for 8 hours to become tender.

  Serve with fresh bread and lime juice.

  Eetze! Als dat geen fijne Pasen wordt, weet ik het ook niet meer.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home