Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

03 maart 2009

Slimme spelfouten?

Nog even over die Knorr taco's die u van Unilever moet weggooien omdat ze met dat vieze goedje 4-methyl benzofenon verontreinigd kunnen zijn. Ik had even op die term gegoogeld en ontdekte dat het alleen maar naar berichten rondom dit Knorr product verwees--en nu staat mijn eigen artikeltje bovenaan in de lijst, reden waarom ik ineens honderden bezoekers méér trek dan normaal. Maar ineens werd ik achterdochtig. Dat spul dateert toch niet van vandaag? Er moet op internet toch meer over te vinden zijn?

Ja, natuurlijk. Ik heb nota bene op mijn boekenplank een (Engels) naslagwerk waarin het voorkomt. Ineens kreeg ik een brainwave. Zou het verkeerd gespeld zijn? Knorr heeft het tenslotte op zijn verpakking ook over "Wereld gerechten" in plaats van "Wereldgerechten". Ik besloot het hele woord eens aan elkaar te schrijven. En ja hoor: 4-methylbenzofenon geeft honderden hits. Allemaal informatie die niet door Unilever is gecontroleerd, maar die u niet vindt als u de term uit de advertentie overtikt. Dan moet u het doen met het persbericht van de producent. En met mijn summiere artikeltje. Wat jammer is, want er is nogal wat meer te vertellen over dit goedje.

Heel interessant is bijvoorbeeld wat de site Newwws te melden heeft. Het blijkt niet de eerste keer dat voedsel wordt verontreinigd doordat voor het bedrukken van de verpakking 4-methylbenzofenon is gebruikt. Eerder moesten bij Lidl om precies dezelfde reden al eens een aantal ontbijtgranen uit de schappen worden verwijderd. Dat gebeurde overigens nog maar tien dagen geleden, op 19 februari van dit jaar. Distrifood en EVMI meldden het een paar dagen later.

Maar het is nauwelijks voor te stellen dat de besmetting tot twee producten beperkt blijft. De leverancier van het verpakkingsmateriaal heeft vrijwel zeker ook verpakkingsmateriaal voor andere producten (van deze en/of andere producenten) geleverd; volgens de Belgische voedselautoriteit zijn verpakkingen die met deze stof zijn bedrukt in Europa "vrij gangbaar". En als het goedje in korte tijd al tweemaal in staat is gebleken door het verpakkingsmateriaal heen het voedsel te verontreinigen, moet je wel de conclusie trekken dat dit risico reëel is. Inderdaad, zo blijkt, houdt alleen een binnenverpakking van aluminium de verontreiniging tegen.

In Duitsland is men, althans in deze, voortvarender dan wij. Meteen na het ontbijtgranenincident bij Lidl heeft het Bundesinstitut für Risikobewerting (BfR) producenten ontraden om hun verpakkingen nog langer te bedrukken met drukinkt waarin 4-methylbenzofenon is verwerkt (hier het rapport in het Duits). In Nederland bestaat zo'n advies (nog) niet.

Gevaarlijk of niet?

Het is niet bekend of 4-methylbenzofenon een gezondheidsrisico oplevert. Er zouden aanwijzingen bestaan dat de stof enigszins kankerbevorderend werkt bij mannelijke ratten. In België wordt momenteel onderzoek gedaan om het gezondheidsrisico voor de mens in kaart te brengen. In afwachting daarvan is daar uit voorzorg besloten dat levensmiddelen die per kg meer dan 600 microgram 4-methylbenzofenon bevatten, niet in de handel mogen worden gebracht. Ik neem aan dat Unilever ook deze waarde heeft gehanteerd toen besloten werd een waarschuwing aangaande het product Wereldgerechten Taco's te publiceren (gezien de melding van een "te hoge concentratie"). Ook mag eruit opgemaakt worden dat producten die qua besmetting met 4-methylbenzofenon beneden de 600 μg-grens blijven, in de handel blijven.

De Europese Commissie zou de European Food Safety Authority (EFSA) hebben verzocht met spoed een standpunt in te nemen. Dat standpunt zou vandaag worden verwacht, maar is er bij mijn weten nog niet. Een compleet rapport zou niet vóór eind mei te verwachten zijn.

Het laatste woord is hierover dus nog niet gesproken. Mijn mening? Ik neem het zekere voor het onzekere en loop met een nóg grotere boog om industrieel bewerkt en voorverpakt voedsel heen. Er gaat niets boven vers!

Overigens hoort u mij niet zeggen dat de naam van de stof door Unilever in zijn advertenties met opzet fout is gespeld zodat googelaars niet veel meer te weten kwamen dan wat het bedrijf er zelf over kwijt wilde. Maar het kwam natuurlijk wel goed uit...

2 Comments:

 • At 5 maart 2009 om 21:45, Blogger nccbestuur@googlegroups.com said…

  Het issue van printing ink migration is serieus.

  Packaging ink migration ruling challenged
  By Jane Byrne, 03-Mar-2009
  Tetra Pak said it is appealing a ruling by an Italian judge who sentenced both the global packaging equipment supplier and food giant Nestle to pay compensation to a party based on the presence of a packaging chemical in baby milk.
  According to the ANSA news agency, the Sicilian court ruled that Nestle Italia and Tetra Pak International were responsible for the ‘psychological prejudice’ suffered by the parents of two girls when they became aware that the infant formula their daughters had consumed was contaminated by IsopropilThioXantone (ITX).
  Product recall
  Italy’s food safety regulators detected ITX in some batches of Nestle baby milk in 2005, sparking a massive recall at the time. The packaging had been produced by Tetra Pak, and the ink curing agent was found to have migrated from the carton into the milk
  http://www.foodproductiondaily.com/Quality-Safety/Packaging- ink-migration-ruling-challenged

   
 • At 6 maart 2009 om 10:16, Anonymous Job R (werkzaam in de chemische sector) said…

  Ik zou er geen conspirascy theory van maken als ik jou was.
  4 methyl benzofenon, 4-methylbenzofenon, 4 methyl benzophenon, 4 methylbenzophenon en nog Engelse varianten die "phenone" schrijven, net zoals "ketone" schrijven ipv "keton". Het wordt allemaal door elkaar gebruikt in de chemische wereld en het wordt allemaal vrij algemeen geaccepteerd, zolang we maar weten waar we over praten.
  Ga maar eens na hoeveel schrijfwijzen er zijn voor dingen als polyetheen (een plastic) of acetylsalicylzuur (aspirine).
  Het is dus vrij onwaarschijnlijk dat Unilever hier bewust voopr de variant kiest die het kleinste aantal hits oplevert. Het kleine aantal hits is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat de schrijfwijze (4-methyl benzofenon) vrij Nederlands is (met een f, en een spatie tussen methyl en benzofenon) en er nu eenmaal minder Nederlandse sites zijn over deze materie.
  Geen complot dus, gewoon een keuze voor één van de vele schrijfwijzen.
  Dit soort dingen kunnen voorkomen en toevallig gaat het hier om een veelgebruikte stof, wat waarschijnlijk betekent dat we er meer van gaan horen en dat de stof misschien verboden wordt. Ik vind het echter een beetje doemdenken om te vermoeden dat alle grote producenten erop uit zijn om ons als consumenten te vergiftigen. Het is natuurlijk wel waar dat ze altijd op zoek zijn naar zo goedkoop mogelijke manieren om te produceren, ook als dat betekent dat de grenzen van het toelaatbare opgezocht moeten worden.
  Je zegt een voorstander te zijn van verse producten, ik neem aan dat je dan uit eigen tuin bedoeld. Voor wat betreft de "verse" prodcuten van slager en groenteboer: doe maar eens wat research naar hoelang dat zoiets nog "vers" genoemd mag worden en hoeveel zooi er daarvoor bij gegooid wordt.

  PS Dankzij deze reactie krijg jen u ook hits op een aantal andere mogelijke spellingen van het woord

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home