Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

19 maart 2009

Boodschappen doen met MAX

Omroep MAX zendt elke morgen het spelprogramma "MAX Geheugentrainer" uit, overigens een spelletje van een insectenverdelgende oubolligheid (wilt u eens lachen? Zet dan het geluid uit en kijk alleen maar naar presentator Jan Slagter). Maar dat is een kwestie van smaak natuurlijk.

Vaste prik in het programma is het onderdeel "het boodschappenspel". De deelnemer krijgt een boodschappenlijstje van acht items die hij tot het einde van het programma moet zien te onthouden. Hierboven ziet u zo'n boodschappenlijstje.

Valt het u ook op? Het boodschappenlijstje van MAX bestaat uit 37,5% snoepgoed, 25% vlees, 25% koolhydraten en 0% groente en fruit. Denk vooral niet dat ik dit lijstje er speciaal uit heb gepikt: bij alle andere uitzendingen die ik gezien heb, zijn snoeperijen over- en groente en fruit ondervertegenwoordigd. Wel zien we vaak ook nog blikvoer en kant-en-klaarmaaltijden.

Natuurlijk, het is maar een spelletje. Maar een goed voedingspatroon heeft ook te maken met dit soort signalen. Een kleine moeite om een wat verantwoorder boodschappenlijstje te maken. Waarom zou knolselderij minder makkelijk te onthouden zijn dan kauwgom en druiven minder makkelijk dan dropsleutels? Trouwens, waarom moet dat vlees per se afkomstig zijn van de supermarkt? Een beetje minder nonchalant met je maatschappelijke verantwoordelijkheid, MAX.

4 Comments:

 • At 20 maart 2009 om 06:05, Anonymous Anoniem said…

  Er schijnt geen enkel wetenschappelijk bewijs te zijn voor het nut van geheugentraining. De Amerikaanse neuroloog beweert zelfs dat dergelijke spelletjes zelfs schadelijk zijn omdat je de tijd die je er aan besteed niet beweegt. Je kunt boodschappen dus beter doen dan er een spelletje mee spelen.

   
 • At 20 maart 2009 om 06:21, Anonymous Anoniem said…

  Peter Snyder is de naam van die neuroloog.

   
 • At 21 maart 2009 om 16:34, Anonymous Anoniem said…

  Het is verschrikkelijk, waar maak je je druk over. Pfff, kijk dan niet. Het is een spelletje. Er zijn ook neurologen die beweren dat het wel helpt. If you do nt use it, you lose it. Het is allemaal zo gemakkelijk om alles af te katten. Mens ga koken.

  Mevr. J.P. Hanegraaf (53 jaar)
  (Ik kijk iedere dag en beleef er veel plezier aan, en ik vind de presentatie goed!)

   
 • At 25 maart 2009 om 14:26, Anonymous RozeMarijn said…

  Ik weet niet wat ik ervan moet denken dat je er niet per ongeluk langs zapte, maar dat je het nog vaker hebt gezien ook..

  Overigens zou mevrouw Hanegraaf haar eigen advies kunnen opvolgen en niet op Eetschrijven kunnen lezen, i.p.v. te klagen over de inhoud. ;)

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home