Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

17 februari 2009

Spekkoper door AH op dwaalspoor gebracht

Omdat we van het Voedingscentrum nog steeds minder vet moeten eten, vindt AH dat ook een goed idee. Nou was dit artikeltje in AllerHande van vóór 9 februari, dus hadden ze dit stukje in het AD nog niet gelezen (lees even hoe ik op Foodlog de ins en outs presenteerde en lees hier hoe eindelijk een Kamerlid eens vragen stelt), maar kom. AH wil dus dat we "deze speklap" eens proberen, die liefst 20 procent minder vet bevat. Op het plaatje zien we een trayverpakking met een etiket "speklap recht". Deze speklap maar doen dus, meneer de magerslager?

Maar waarom zou een rechte speklap nou 20% minder vet bevatten dan een kromme? En hoe hebben ze die 20% er eigenlijk uit gekregen? Zijn die arme varkens nu ook nog op een tegennatuurlijk dieet gezet of heeft AH een ander trucje bedacht? Maar eens een mailtje naar AH gestuurd om wat uitleg te krijgen.

Het antwoord liet lang op zich wachten. Toen het eindelijk kwam, wierp het meer vragen op dan het antwoorden gaf:
"Naar aanleiding van uw vraag over de AH Speklap 20% minder vet kunnen wij u het volgende laten weten. Bij de AH Speklap 20 % minder spek wordt er meer spek afgehaald dan bij de "normale" variant. Vandaar dat deze minder uiteindelijk minder vet bevat. Dit geldt dus niet voor de reguliere AH Speklappen maar alleen voor de AH Speklap 20% minder spek".
Ja, komt u maar even bij. Een speklap met minder spek doordat er meer spek af is gehaald, en dat geldt alleen voor de Speklap 20% minder spek. Laten we er maar even van uitgaan dat AH met deze krompraat bedoelt dat er vet af is gehaald. Dan maak ik allereerst uit deze warrigheid op dat er kennelijk van de gewone speklap ook vet wordt verwijderd, alleen minder. Wat zou AH met dat vet doen? Het is tenslotte prima spul. Zou het in andere vleeswaren worden verwerkt? Een nogal nutteloze exercitie, lijkt me. Per saldo krijgen je klanten dat vet dan toch nog naar binnen.

Maar wat is nu die Speklap 20% minder spek, of vet? Op de foto zie ik alleen de tekst "Speklap recht". Nu zijn de kleine lettertjes niet te lezen, dus toch maar even bij AH zelf gaan kijken--nee, niet kopen, ik heb een scharrelslager die écht lekker spek levert. Twee soorten speklappen gezien: "Speklap" en "Speklap recht". Nergens een "Speklap 20% minder wat-dan-ook". De verwarring blijft totaal.

Maar hij kan nog groter. Op het etiket van de Speklap zie ik een onderschrift "varkensvlees". Op de "Speklap recht" luidt het onderschrift "varkensvleesproduct". Dat lijkt dus te duiden op een bewerkt product, dat om die reden geen vlees meer mag heten. Maar waarom? Ook dat wordt niet duidelijk. Vast niet omdat er vetrandjes af zijn gesneden, want dat maakt vlees nog niet tot non-vlees. Trouwens, op het oog zit aan beide soorten, recht en krom, ongeveer evenveel vet.

Weet u wat? Magere speklappen hoeven helemaal niet meer. Tegen de tijd dat je klaar bent met vergeefs zoeken naar de door AH aanbevolen speklap, recht of krom, heb je die extra calorieën alweer hoog en breed verstookt. Desondanks heb ik nog maar een mailtje naar AH gestuurd, met verzoek om nadere uitleg en de vraag uit de vorige alinea. Eens kijken of ze er zelf nog uit komen.

3 Comments:

 • At 17 februari 2009 om 22:23, Anonymous hannie said…

  Heerlijk dat ik geen vlees eet, dan hoef ik me daar allemaal niet in te verdiepen. Maar raar is het allemaal wel.

   
 • At 18 februari 2009 om 09:56, Anonymous Kokend Water said…

  Blijkbaar slaat de vetfobie in dit land volkomen door naar het absurde. Mager spek. Nee, het mag niet zo heten, maar dat is natuurlijk wel wat we de consument willen laten geloven...

  Mager spek..

  Wat een onzin...

   
 • At 24 maart 2009 om 16:14, Anonymous Antoon said…

  Ik zag ze ook liggen, de rechte speklappies.
  UIt het hoofd, ingrediënten declaratie rept over 99% varkensvlees. Als je de rechte lapjes goed bekijkt zie je dat ze "geplakt" zijn ;-)

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home