Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

09 februari 2009

Sensatie: de rookworst ontmaskerd!

Stop de persen! De Consumentenbond heeft eindelijk de rookworst ontmaskerd voor wat hij is: een vette hap, een calorieënbom. Zelfs magere rookworsten bevatten tot wel 20% van dat Enge Vet. En dat komt dan weer doordat mager iets heel anders is dan light. Na jaren rookworst eten weten we nu eindelijk de waarheid, die zo lang voor ons verborgen is gehouden.

Mij heeft het niet alleen verbijsterd dat alle nieuwsmedia zo bovenop deze resultaten van de Consumentenbond zijn gesprongen, maar vooral ook dat er kennelijk een Consumentenbond voor nodig was om deze wetenswaardigheid wereldkundig te maken. Zijn we soms collectief tot analfabetisme vervallen? De meeste Nederlandse rookworsten worden verkocht als verpakt voedsel en hebben dus een etiket. Iedereen kan met eigen ogen zien hoe het zit met rookworst. Dat een rookworst--mager, light of origineel--tussen de 230 en 350 kcal per 100 g levert*. Dat een rookworst gemiddeld zo'n 275 gram weegt, zodat je per worst tussen de 632,5 en 962,5 kcal hebt. Dat een halve worst dus in één keer in eenzesde tot een kwart van je dagelijkse energiebehoefte voorziet. Inderdaad: een calorieënbom.

Maar hadden we daar het nieuws en het laboratorium van de Consumentenbond nou voor nodig? Wie bereid is tot lezen en rekenen, twee vaardigheden die op de lagere school aangeleerd worden, kan geheel zelfstandig tot de conclusie komen dat je liefst niet elke dag rookworst moet eten. Zeker niet als "tussendoortje". Rookworst is een stevig bestanddeel van een stevige maaltijd.

Het is er overigens interessant mee gegaan. In de jaren '60 kwam er voor een gezin van vier tot zes personen één rookworst op tafel. De gezinnen zijn sindsdien gemiddeld kleiner geworden, maar de rookworsten niet. Momenteel eten tweepersoonshuishoudens zo'n rookworst met zijn tweeën op; is het gezin vier personen groot, dan woren er veelal twee worsten ingekocht.

Het probleem is dus niet dat we rookworst eten, maar dat we er te veel van eten. En ik weet het: dat is ook al geen nieuws. Dat vet sowieso niet eng is helaas nog altijd wél.

* De uitzondering is een rookworst genaamd Lekker en Gezond van ene Giebels, die slechts 115 kcal levert en die ik hartgrondig hoop nooit tegen te komen omdat het Enge Vet erin naar goed fabrieksgebruik is vervangen door suikerstroop koolhydraten.

4 Comments:

 • At 9 februari 2009 om 14:15, Anonymous Kokend Water said…

  En de Hema maar volhouden dat hun worst écht gerookt worden... Straks willen ze me ook nog doen geloven dat de worst níet door Unox in Oss wordt gemaakt...

  Hier overigens een gezin van 4 personen (weliswaar 2 kinderen, van 2 en 3 jaar oud), waarbij de boerenkool vergezeld wordt door 1 worst en een pan uitgebakken spek.

  Vet? Misschien. Lekker? Jazeker! Vaak? Nee, is winterkost. En dan nog hooguit 2x per maand...

  Moet kunnen toch?

   
 • At 9 februari 2009 om 19:39, OpenID Kees said…

  Echt eng is dat sommige rookworstendraaiers gehard plantaardig vet in hun product verwerken. Etiketten lezen blijft even interessant als aan te bevelen.

   
 • At 9 februari 2009 om 20:12, Anonymous Kokend Water said…

  En inmiddels zegt de Consumentenbond een fout te hebben gemaakt, en wordt de worst wel op eikenhout gerookt.

  Wat me dan de vraag doet stellen: is dat dan de reden dat de Hema worst, in vergelijk met zijn directe concurrenten, duur is? Of willen ze me dat doen geloven?

  Wie het weet mag het zeggen...

   
 • At 5 september 2011 om 15:52, Anonymous esther said…

  hallo,

  ik weet voor een feit dat de HEMAworst gerookt wordt.
  Dus voor een ieder die daar nog aan twijfelt; gewoon lekker genieten van deze weliswaar vette, maar zeker ambachtelijke gerookte, rookworst!

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home