Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

11 februari 2009

Michael Pollan

Dezer dagen (gisteren en vandaag om precies te zijn) is Michael Pollan, auteur van The Omnivore's Dilemma en In Defense of Food, in Nederland. Gisteren stond hij de pers te woord (althans een deel ervan, want de vraag oversteeg verre het aanbod en voor uw Eetschrijver was geen plaats meer in de agenda); vanavond spreekt hij in De Duif in Amsterdam. Daar ben ik gelukkig wel bij.

Pollan is hot. Zijn boeken ("eet echt eten, niet te veel en vooral planten, en eet vooral nooit iets dat je overgrootmoeder niet als voedsel zou hebben herkend") worden zowel door foodies als door andersglobalisten gretig gelezen en afgelopen weekend was hij nog in Berlijn ter gelegenheid van de première van de film Food Inc. waaraan hij een belangrijke inhoudelijke bijdrage heeft geleverd. Ik heb hem helaas nog niet gezien, wat ik met een kleine zestien miljoen andere Nederlanders gemeen heb.

Wie Pollan alleen kent van zijn boeken (zo niet, beslist lezen maar kies dan wel voor de originele Engelse versies want de vertalingen zijn tenenkrommend en niet doorheen te komen), kent maar een deel van zijn opvattingen. De auteur staat inmiddels symbool voor een denkomslag op het gebied van voedsel die zich uitstrekt tot van de boerderij tot aan de hoogste echelons van de macht. Op verzoek van de New York Times schreef hij enkele maanden geleden nog een omstandige open brief aan (toen nog) aankomend president Obama (de vertaling is van biologica.nl).

Wat Pollan gisteren aan de pers te melden had, is te lezen op Foodlog. Wat hij vanavond aan het publiek te zeggen heeft, ga ik straks--in opdracht van het blad Onkruid--beluisteren. Ik zal er mogen hier een impressie van geven.

Foto: www.michaelpollan.com

EDIT: met de foto lukt het niet. Geen idee hoe het komt; ik ben al een kwartier aan het proberen. Als u erop klikt, krijgt u hem wel in zijn geheel te zien.

1 Comments:

  • At 11 februari 2009 om 17:35, Blogger Niels said…

    http://weblogs.nrc.nl/weblog/fresco/2009/02/03/een-sympathieke-misleidende-goeroe/

    Toch mooi dat iemand ook eens een keer inhoudelijke kritiek heeft in plaats van altijd zeuren over hippies en linkse idealen etc.

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home