Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

23 februari 2009

Ik Kies Kapitaalkrachtig

"Nee, dat moet je niet nemen, dat is niet gezond", zegt de ene blozende dame tegen de andere in de wandelgangen van de supermarkt. Het gaat om een doosje duur winters zomerfruit. Een ander doosje nog duurder winters zomerfruit heeft een Ik Kies Bewust-logo. Dát moet je hebben, vindt dame één.

Hebt u zich ooit wel eens afgevraagd waarom sommige verse groenten en fruit wél een Bewuste Keuze zijn en andere niet? Nee, dat heeft niet te maken met dommigheid--zelfs de befaamde komkommers van AH zijn niet langer ongezond maar mogen volgens de nieuwste inzichten van de grootgrutter een klavertje. Het heeft te maken met geld.

Kijk: alle verse (= onbewerkte) groenten en fruit voldoen aan de vereisten voor zo'n label. Alle vereisten, op één na: is de producent bereid het bijbehorende bedrag neer te leggen bij de Stichting Ik Kies Bewust? U moet daar niet min over denken: dat gaat fors in de papieren lopen en voor minder dan vijf ruggen stap je er niet in. Onderstaand de tarieven voor dit jaar, mij doorgespeeld door een teler van oergezond en ook nog eens ontzettend lekker fruit. Voor hem is dit geen haalbare kaart. Voor een veiling die hetzelfde soort fruit zonder enig oog voor geur en smaak opkoopt en in eigen doosjes bij supermarkten wegzet, zou het dat heel goed wel kunnen zijn. Zodat het straks dát fruit is dat wordt gekocht door blozende dames die denken dat het labeltje in de eerste plaats iets over gezondheid zegt.

Dáárom willen producenten zo'n labeltje. Niet omdat ze zo begaan zijn met uw gezondheid of die van uw kinderen. Want fruit is fruit, en altijd gezond. En dus ook bewust.

Bij verse groenten en fruit zegt zo'n labeltje dan ook maar één ding: dat de producent voor het voeren van het labeltje flink in de beurs heeft willen tasten. Reden genoeg om met een grote boog om groenten en fruit mét IKB-sticker heen te lopen. Want de kosten voor dat labeltje worden uiteraard doorberekend aan u. Zo betaalt u voor uw eigen nep.


2 Comments:

 • At 23 februari 2009 om 18:23, Anonymous paulusfranciscus said…

  Geen beter bewijs dat die stickertjes geen bal met "goed" of met "kwaliteit"te maken hebben.

  Je zou er socialist van worden.

   
 • At 24 februari 2009 om 06:36, Anonymous Anoniem said…

  @PF: Je bedoelt dat achter die labeltjes het grootkapitaal zit, dat alle producten dat hun sticker niet draagt als niet-kosher beschouwt, bekrachtigd door het evangelie van het schijnheilige Voedingscentrum? Oftewel, IKB is opium voor het volk? Dan zal ik wel een socialist zijn want hier in huis is geen enkel product met zo'n IKB- of klaverlabel te vinden.

   

Een reactie posten

<< Home