Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

19 februari 2009

Help de pastinaak een handje

Het is bijna niet te geloven, maar eeuwen geleden moet de pastinaak één van de meest gegeten groenten in Nederland geweest zijn. Zelfs de beroemde Leidse hutspot zou met pastinaken gemaakt zijn. Aardappelen waren in die tijd immers nog een curiositeit.

Wat een verschil met nu. De pastinaak leidt al decennia lang een kwijnend bestaan. Je moet al behoorlijk op leeftijd zijn om er thuis nog op je bord te hebben gekregen. Pas in de afgelopen drie jaar is de pastinaak aan een voorzichtige comeback begonnen, voorgetrokken door restaurateurs, biologische telers en diverse andere liefhebbers.

En nu is het dan zo ver: de pastinaak heeft zijn weg gevonden naar de schappen van de supermarkt. Prominent is het nog niet, maar ze lagen er toch maar in de afgelopen dagen. En nu maar hopen dat hij een beetje verkoopt, zodat hij ook mag blijven.

Hopen, ja, want pastinaak is ontzettend lekker. Hij heeft qua smaak wat weg van de wortel waar hij ook familie van is, maar dan wat zoeter en vooral wat anijsachtiger. Hoe je hem klaarmaakt? Daar zijn verschillende manieren voor. In grote lijnen kun je zeggen dat je met pastinaak alles kunt doen wat je met worteltjes ook kunt doen. Ik veronderstel dat je er zelfs een taart van zou kunnen bakken en nu mij dat hier zo invalt, neem ik me stante pede voor dat binnenkort eens te proberen.

Hier echter een heerlijke tip voor wie een beetje vreemd naar zo'n pastinaak kijkt en zich afvraagt waarom je die nu in je supermarktkarretje zou leggen: geroosterde pastinaak. Koop één pastinaak per twee personen. Verwarm de oven voor op 170 graden. Schil de groente met een dunschiller, ontdoe hem van kop en puntje en snijd hem in niet al te kleine stukken. Doe hem in een gietijzeren ovenschaal of gietijzeren braadpan, giet er wat goede olijfolie over en zet hem ca. 40 minuten onafgedekt in de oven. Verder niets aan doen. Serveren met bijvoorbeeld puree van echte aardappelen en goede braadworst van de scharrelslager. Een koningsmaal voor een crisisprijsje. En een moeite van niks.

Vergeet trouwens niet even een stukje pastinaak rauw te proeven. Krijgt u ook al zin in een salade van pastinaak? Dat bedoel ik maar: de pastinaak moet blijven!

8 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home