Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

05 februari 2009

Gezonde keuze: snacken mét schuldgevoel

AllerHande is toch elke keer weer goed voor enig hoofdschudden. Deze keer op de cover: "slimme tussendoortjes, snacken zonder schuldgevoel". Dit is hot: de tussendoortjes worden alsmaar slimmer en verantwoorder zodat dat nare schuldgevoel achterwege kan blijven. Dat heet dan een Gezonde Keuze. Moe word je ervan.

Een voorbeeld: eet als "krokantje" liever een pakje (!) mini crackers olijfolie en oregano van ***piep***. Dat scheelt 130 kcal aan schuldgevoel met 50 g chips. Of: snijd per persoon 1/2 pistolet in schijfjes, rooster ze in de broodrooster lichtbruin en besmeer ze met tapenade van zongedroogde tomaat. Garneer met fijngesneden basilicum. Scheelt 50 kcal aan schuldgevoel met groene pesto.

Verder geeft het blad nog allemaal goedbedoelde tips, zoals de raad om bij de friet liever een rode saus (ketchup, curry) dan een witte saus te nemen, want rode saus bevat veel minder calorieën. Wat er niet bij wordt verteld is dat in mayonaise (u maakt die toch ook in een handomdraai zelf?) de calorieën afkomstig zijn van waardevolle stoffen zoals plantaardige olie, terwijl ze in de ketchup worden geleverd door geraffineerde suiker (liefst 30% in die van AH's huismerk) die uit louter lege calorieën bestaat.

Natuurlijk geheel toevallig staat er tussen deze tips een paginagrote advertentie voor Becel Keuken Light, het schandalige fopproduct van Unilever. Dat blijkt overigens genomineerd voor de Jaarprijs Voedingscentrum 2008. Een schande en nog maar eens het bewijs dat het VC dringend aan curatele van overheidswege toe is, maar dit even terzijde.

Eetschrijven introduceert de nieuwe manier om op uw gewicht te letten: snacken mét schuldgevoel. De methode gaat als volgt: laat u vooral niet wijsmaken dat er zoiets bestaat als "verantwoorde tussendoortjes". Alle tussendoortjes zijn voor gezonde personen geheel overbodig en leveren calorieën waar u buiten kunt. Neemt u een tussendoortje, wees u er dan vooral goed van bewust dat u aan het snoepen bent en houd uzelf voor dat u zoiets vooral niet te vaak en zeker niet dagelijks moet doen. Een snack zonder schuldgevoel is geen slimme snack, maar de domste snack die er is. Schuldgevoel is namelijk het belangrijkste ingrediënt van een snack. Hoe meer hoe liever. Vooral niet weglaten dus!

1 Comments:

  • At 5 februari 2009 om 12:01, Blogger JE said…

    Je hebt gelijk. Schuldgevoel zorgt er juist voor dat je geen hele zak chips leeg eet. Ik heb het omgekeerde altijd met van die 'japanse mix' zoutjes. Juist omdat die zoutjes zoveel lucht bevatten en niet slecht voor de lijn zouden zijn, eet ik de hele zak leeg.
    Ik verheugde me al op deze Allerhande. Ik neem em vanmiddag met boodschappen doen mee. Ben nu wel erg benieuwd naar al die leuke tips...

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home