Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

13 februari 2009

De Fabeltjeskrant van de diëtiste

Wat is een dieet? Simpel. Een dieet is wat je in de regel eet. Het reguliere voedingspatroon dus--in feite zowat het tegengestelde van de betekenis die er nu vaak aan gegeven wordt: die van een tijdelijke afwijking van je eetpatroon, meestal met als reden de wens om gewicht te verliezen. Eén ding is zeker waar: uw voedingspatroon of dieet speelt een belangrijke rol in uw gezondheid.

Op zich kan ik me dus wel vinden in een kop "Dieet bevordert goede nachtrust". Wie slecht eet, slaapt vrijwel vanzelf ook minder goed. Maar als je zo'n kop op een pagina newsfeeds ziet staan, weet je eigenlijk al hoe laat het is. En ja hoor: het ging weer eens over extreem afwijkende eetpatronen. Heel extreem zelfs.

Het linkje verwees naar het Dieetblog van diëtistenpraktijk Renate de Schaap. Ik had het er hier al eens eerder over en het wil maar niet beteren. Dat blogje doet zo te zien niets anders (meer) dan stukjes van elders integraal overnemen zonder dat ook maar ergens iets van een eigen mening of enige andere meerwaarde te vinden is. Dat het overigens (bronvermelding doet daar in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht niets aan af) strijdig is met de auteurswetgeving om andermans stukjes zonder toestemming integraal elders te reproduceren en dat hier dus feitelijk diefstal wordt gepleegd, daar wil ik het nu even niet over hebben.

Maar wel over de inhoud dus. De lezers op Dieetblog, naar je mag aannemen mensen die belangstelling hebben voor gewichtsverlies, kregen er gisteren een artikel uit het Belgische dagblad Het Laatste Nieuws voorgezet, waarin vrolijk een verband werd gelegd tussen een dieet met calorie-inname van 600 kCal per dag (ondanks het feit dat sporten ook bij het regime hoorde) en een betere nachtrust. En passant werd er gerept van een gewichtsverlies van 15 kg. De mensen die dit een aantrekkelijk idee vinden, hebben er vast niet bij stilgestaan dat dit rigoureuze lijnen onder strikt medisch toezicht gebeurde en vermoedelijk weten ze ook niet allemaal dat een eetpatroon met extreem lage calorie-inname (minder dan 800 kCal/dag) sowieso altijd onder dokterstoezicht moet staan.

Je zou van een verantwoordelijk diëtist verwachten dat daar even op gewezen werd, maar niets van dat alles. Ik vond het onverantwoordelijk en verwoordde dat--niet als enige--in een reactie. En wat dacht u? De volgende dag stond het stukje er nog net zo, maar de reacties waren weg. Ook al weer niet voor het eerst, trouwens. Kritiek, daar moeten ze in de diëtistenpraktijk van Renate de Schaap kennelijk niet zoveel van hebben.

Even een overweging: diëtisten vallen niet onder het normale medische tuchtrecht, maar er worden wel kwaliteitseisen aan ze gesteld. Zo moeten ze goede informatie geven over de gevolgen van een behandeling en mogen ze hun patiënten geen gezondheidsschade toebrengen.

Ziet u het ook? Hun patiënten niet. Maar de lezers van hun website kennelijk wel. Het lijkt me tijd dat de wetgeving eens wordt aangescherpt, zodat dit soort onverantwoorde en feitelijk ronduit gevaarlijke suggesties--600 kCal per dag is zo ongeveer wat een extreme anorexiapatiënt binnenkrijgt--van de kant van professionals in de gezondheidszorg onmogelijk wordt gemaakt. Ik ga daar eens een balletje over opgooien.

Ik heb een nieuw commentaar geplaatst en ben benieuwd of dat wél blijft staan en of het misschien aanleiding is iets aan het stukje te veranderen. Ik vrees in beide gevallen het ergste. Meneer de Uil of mevrouw de Schaap, de Fabeltjeskrant hoort er kennelijk bij.

Haar commentaar is hier overigens, net als vorige keer, welkom. Op Eetschrijven wordt commentaar namelijk alleen gewist als er sprake is van spam, grof schelden, bedreiging of stalking.

2 Comments:

 • At 13 februari 2009 om 19:32, OpenID Kees said…

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik het bewuste item op dat dieetblog gelaten heb voor wat het leek. Het gaat nota bene over de behandeling van apneu en dat is best een ernstige zaak. Dat HLN nonchalant met zo'n onderwerp omgaat is HLN zeker te verwijten maar professionals die aanhaken bij zo'n onderwerp des te meer als ze het item klakkeloos overnemen.

  Als je er een weblog over dieetzaken op nahoudt schept dat verplichtingen, zeker als je jezelf profileert als dietistenpraktijk. Renate de Schaap zou zich moeten schamen en dat heb ik haar ook al eens gezegd.

  Misschien moet ik nog eens zoeken maar veel op dieetgebied was er tot voor kort niet te vinden in weblogland en zeker niet met een ietwat kritisch gehalte. Een prettige uitzondering vind ik Yvonne Lemmers: http://www.opgewicht.web-log.nl/ die het afgelopen jaar qua berichten helaas niet zo productief geweest is. Dat heeft twee oorzaken: een allesoverheersend gezondheidsprobleem waar ze heel knap mee omgegaan is en ze is binnenkort klaar met haar boek. Dat wil ik niet promoten maar ik wil wel kwijt dat ik er zeer benieuwd naar ben omdat principes als volwaardige voeding, arm aan (geraffineerde)koolhydraten en wat dies meer zij, mij zeer na aan het hart liggen.

   
 • At 4 april 2009 om 22:36, Anonymous Yvonne Lemmers said…

  Af en toe google ik weleens op mijn naam Yvonne Lemmers... vandaar dat ik hier terecht kwam.

  Ik ben weer helemaal opgeknapt en heb inmiddels mijn boek in eigen beheer uitgebracht. Ik heb het de allesomvattende titel meegegeven "GRIP OP KOOLHYDRATEN". In het Land van Maas en Waal en het Rivierenland komt de Koolhydratenkoorts langzaam maar zeker op gang. Ook heb ik in alle provincies al boeken via mijn website verkocht. Ik krijg erg veel reacties binnen. Laatst kreeg ik n.a.v. een artikel in de Gelderlander met de pakkende titel:"EEN LIK ROOMBOTER MAG. GRAAG ZELFS" waarin ik geportretteerd werd een aardig telefoontje van een 89-jarige man. Ik vroeg hem of hij nog zijn voedingspatroon wilde veranderen waarop hij zei:"nou dat van die roomboter bevalt me wel. Ik vind het reuze interessant. Ik wil gewoon dat boek hebben!" Kan hij eindelijk weer met een gerust hart van roomboter genieten. U ook?

  Wist je dat Zweden al bijna helemaal om is: van vetarm naar vetrijk en van caloriebeperkt naar koolhydraatbeperkt!

  Dankzij Annika Dahlqvist, een arts die vanaf oktober 2004 haar patiënten met overgewicht, hoge bloeddruk, ongunstige cholesterolwaarden en diabetes adviseert om minder koolhydraten en meer vet te gaan eten. Met veel succes. De mensen vielen zonder honger af en alle waardes verbeterden en ze kregen zin in bewegen. Nadat een groep diëtisten haar voor de tuchtcollege aangegeven had, werd ze gedwongen om afstand te nemen van haar ideeën door haar collega-huisartsen in de groepspraktijk waar Annika deel van uit maakte. Dit deed ze niet, ze nam ontslag en ze bleef doorgaan met haar koolhydraatbeperkte adviezen aan patiënten, nu illegaal en zonder loon. Als spoedarts op de Eerste Hulp verdiende ze haar loon.
  In januari 2008 - na 2 jaar onderzoek - gaf de Zweedse Gezondheidsraad Annika gelijk. "Haar koolhydraatbeperkte model is in overeenstemming met zowel de wetenschappelijke inzichten als de klinische praktijk" aldus de uitspraak.
  De Zweedse media heeft hier heel veel aandacht aan besteed en daarmee de koolhydraatbeperkte levenswijze fantastisch gepropageerd. De diëtisten en de voedingsraad met het vetarme regiem hebben daar inmiddels het nakijken. Er is zo'n run op roomboter dat er bijna niet meer aan te komen is.

  Gr. Yvonne Lemmers, diëtiste (gespecialiseerd in koolhydraatbeperking)
  Kenmerken OPGEWICHT programma: Proteïnerijk, koolhydraatbeperkt en geschikt voor diabetes-type 2.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home