Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

30 januari 2009

UGC en Ylona

Ik bezit een kookboek waarmee het oppassen is. Het is namelijk niet goed proefgelezen. Zo kan je tijdens het koken ineens worden verteld "de" melk bij het mengsel te gieten. Melk die dus niet in de ingrediëntenlijst stond. Zelfs als je die in huis hebt, heb je geen idee hoeveel. Dat kookboek is gelukkig een uitzondering. De meeste kookboeken zijn goed verzorgd. Bovendien weet je wie de auteur is en wat je eraan hebt.

Vermoedelijk is dat de reden dat kookboeken ook in het internettijdperk nog steeds goed verkopen: je weet doorgaans wat je eraan hebt. Wie op internet aan het zoeken gaat, komt veel recepten tegen van onduidelijke herkomst. Misschien heeft zo'n auteur smaak en kan hij/zij een beetje koken, misschien ook niet. Je weet het niet, want je hebt er niet gegeten. Als je geluk hebt en zelf van toeten en blazen weet, kun je de kwaliteit van zo'n recept een beetje beoordelen. Vaker is dat niet het geval.

Er zijn behoorlijk wat sites die hun ruime hoeveelheid recepten uitsluitend danken aan bijdragen van onbekenden, die vrijwel nooit geredigeerd worden. Elk recept is zoveel waard als zijn (vrijwel altijd onbekende) auteur, tenzij bij de enkeling ;-) die het van een professional heeft gejat om er onder eigen naam goede sier mee te maken, maar dat terzijde. Hetzelfde kwaliteitsprobleem geldt trouwens voor restaurantsites waarbij de bezoekers recenseren. User Generated Content, heet dat en als je het handig aanpakt, kun je er als webmaster geweldig mee binnenlopen. U mag gerust weten dat ik in principe niet naar dat soort sites link, juist vanwege die wisselvallige kwaliteit.

Onlangs kreeg ik een mailtje of ik eens wilde kijken naar een nieuwe receptensite, ylona.com. Helemaal anders, vertelt de maker. Hij beweert de enige site te hebben gemaakt waarop "bezoekers tegelijkertijd naar verschillende gerechttypes kunnen zoeken en kunnen aangeven of zij diabetes, cholesterol, calorie-arme, vegetarische of biologische recepten zoeken". De home-page is reclamevrij om het overzicht te bevorderen en bezoekers kunnen door het intypen van de eerste twee letters van een gerecht/ingrediënt zien welke recepten in Ylona staan, waarna de resultaten worden weergegeven compleet met de naam van de auteur, het type gerecht, voor hoeveel personen en met welke bereidingstijd.

Bovendien kan iedereen recepten schrijven voor Ylona. De auteur vinkt aan om wat voor gerecht het gaat en wordt bij het intoetsen van de ingrediënten geholpen op dezelfde manier als de lezer: zodra er twee letters zijn ingevoerd, volgen er suggesties. Wilde ik er eens naar kijken?

Dat heb ik gedaan en ik moet zeggen: de functionaliteit van de site lijkt me uitstekend. Er staan nog niet zo gek veel recepten op, maar dat moet natuurlijk nog komen. Alleen steekt mijn bovenstaande bezwaar zelfs in dit prille stadium al nadrukkelijk de kop op: de kwaliteit van de receptuur is uiterst wisselvallig. Sommige lijken goed te kloppen, maar andere vertellen je pasta tijden van te voren te koken en warm te houden tot je klaar bent met de rest van de ingrediënten "rustig te laten garen", biefstuk "rood van binnen" te bakken zonder te zeggen hoe lang ongeveer of een roerei te beginnen door eieren met melk te mengen en geheel glad te roeren--een klutsei dus in plaats van een roerei.

En zo word ik opnieuw in bovenstaande mening bevestigd en blijkt maar weer dat het toch altijd om de inhoud gaat. En dat een verpakking, hoe mooi vormgegeven ook, toch altijd maar een verpakking is.

1 Comments:

  • At 2 februari 2009 om 11:57, Anonymous Stefan said…

    Een tip voor een website met recepten: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/advanced_search.shtml
    Hier staan veel recepten uit de BBC kookprogramma's, en je kunt o.a. op programma, ingredient of chef zoeken.

     

Een reactie posten

<< Home