Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

08 januari 2009

Nog meer selderij

En dan blijkt er nog een vierde soort selderij te zijn: krulselderij, zo wist Robin te melden. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het verbaasde me niet echt: selderij is immers naaste familie van de peterselie. Google levert 119 hits op, alsmede de vraag of ik soms knolselderij bedoel. Even doorvragen bij een kweker leert dat het niet om een afzonderlijk gewas gaat, maar om een kweekvariant--eigenlijk net als bij peterselie. Ik moet bij gelegenheid eens proeven of hij ook minder smaak heeft.

Hoe dan ook was ik gisteren geheel in de ban van de selderij. Vooral de knol is geen populaire groente--aan de ene kant totaal onbegrijpelijk, want weinig groenten hebben zoveel smaak als deze, aan de andere kant ergens wel weer logisch, want ik kan me best voorstellen dat de moderne consument, gewend aan pakjes en zakjes, nogal tegen zo'n knol aan staat te kijken. Gewoon met een groot mes scalperen en de inhoud in blokjes snijden, dus.

Grappig is dat knolselderij net als bijvoorbeeld rode biet allang weer is herontdekt door de toprestaurateurs, die heel goed weten dat een "zalfje" (= puree) van selderijknol een fantastische smaakgever is. En wat kost zo'n knol nu helemaal? Ik plaats hem probleemloos in de toptien van etenswaren met de gunstigste verhouding prijs/smaak.

Gisteren was ik weer het ijs op geweest en had daarna flink honger. Thuis had ik nog een halve knol selderij liggen van de erwtensoep en ook de bleekselderij had ik middels mijn beproefde methode bewaard. Aardappelen had ik ook nog. Even langs de groentenspecialist dus voor een bosje bladselderij en langs de scharrelslager voor een heerlijke braadworst en vervolgens thuis een heerlijke Hollandse gestampte pot gemaakt: aardappelen en knolselderij in blokjes en een kwartiertje koken in een halve liter bouillon. Bleekselderij in dunne reepjes snijden en nog vijf minuten mee laten koken. Afgieten en een kleine hoeveelheid van het kookvocht opvangen. De braadworst heeft inmiddels twintig minuten gebraden. Nog wat boter bij het braadvocht, een flinke eetlepel bloem erdoor roeren en vervolgens langzaam het kookvocht erdoor roeren. Bladpeterselie bij de groente roeren en ouderwets stampen, met eventueel nog een klontje boter erdoor.

Supersimpel, voedzaam, boordevol vitaminen en vezels, en om je vingers bij op te eten.

1 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home