Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

22 januari 2009

Nee, dan zwart op wit

Ik wist er zelf helemaal niets van, maar lezer Bob wist het mij vandaag per e-mail te melden: Eetschrijven was vorige week zowaar onderwerp van een heuse analyse op een site genaamd Cheflog. Hoera, ik besta!

Amusant, zo'n analyse. Ik ben van alles over dit blog en mezelf te weten gekomen. Zo zijn mijn teksten soms leuk maar soms ook onsamenhangend, schrijf ik niet vanuit een duidelijke culinaire achtergrond (al heb ik--tot mijn eigen niet geringe opluchting--wel enige kennis van culinaire zaken) en oogt mijn site door de roze kleur als een site voor meisjes van 13.

Enfin, leest u zelf maar. Ik doe van alles fout. Dan moet ik natuurlijk ook niet verbaasd zijn dat ik na al bijna drie jaar vrijwel elke werkdag Eetschrijven nog altijd blijf steken op slechts een kleine kwart miljoen unieke bezoekers, en dat ik het moet doen met slechts zo'n 2000 reacties. Dat kan natuurlijk veel beter. Dat zegt de auteur ook: "Als ik zo naar eetschrijven.blogspot.nl kijk denk ik dat ik het zelf een stuk beter kan". Een hele opluchting.

Mijn criticaster, de mij verder onbekende Jonas Ruben Roukema (EDIT: ik heb zijn aantal hits op Google stante pede met 50% verhoogd), eindigt zijn relaas met vier vragen aan mij. Als hij ze me nu ook nog gesteld had, had hij de antwoorden mee kunnen nemen. Nu staan ze daar maar zo'n beetje vragen te zijn, terwijl ikzelf eigenlijk ook wel nieuwsgierig ben naar de antwoorden.

Nou vooruit, laat ik vraag 2 en 3 hier beantwoorden (en afspreken dat ik vraag 1 en 4 beantwoord als mijn analist zich hier zelf meldt). Waarom niet meer opgefleurd met beelden en zijn die lange teksten wel nodig? Nou kijk, Jonas: deze site heet Eetschrijven. Het gaat hier dus om schrijven over eten, en de lezer weet daarmee precies wat hij hier mag verwachten. Misschien is er ook wel een markt voor eetsites met weinig of geen tekst en vooral veel plaatjes. Zo'n site zou ik niet beginnen, want ik ben schrijver en geen plaatjesmaker. Maar een naam daarvoor bedenk ik hier en nu zó maar spontaan: Analfab Eten. Mag Jonas gratis hebben.

Pfoe. En nou maar hopen dat u helemaal tot hier hebt doorgelezen. Morgen weer over eten.

19 Comments:

  • At 22 januari 2009 om 18:20, Anonymous RozeMarijn said…

    Ach.. Boeken worden gerecenseerd, dus waarom websites/blogs niet?

    Afgezien van dat ik het niet zo spannend vind, denk ik dat je het net zo goed kunt laten om te reageren. Als je het toch niet eens bent met wat de meneer in kwestie schrijft, hoef je hem ook niet te overtuigen met getallen.

    Overigens kan schrijven en fotografie prima samen gaan; het is niet alleen maar schrijven en geen beeld of alleen maar beeld.
    Zo zwart-wit is het niet ;)

     
  • At 22 januari 2009 om 18:25, Anonymous Bob said…

    Hahaha! Je lijkt wel gepikeerd...

     
  • At 22 januari 2009 om 18:43, Anonymous RozeMarijn said…

    Overigens snap ik het wel hoor, ik zou misschien ook wel erge moeite hebben mezelf niet te gaan verdedigen. :/

    Jeetje Bob, het lijkt erop dat de recensie in het kader van je studie is. Houdt het dan ook een beetje professioneel, wil je, in plaats van zo'n reactie nog achteraf.

     
  • At 22 januari 2009 om 19:16, Anonymous dutchgrub said…

    misschien gewoon een manier voor cheflog om traffic te genereren?

    zoals zij in hollywood zeggen: bad news is better than no news...

     
  • At 22 januari 2009 om 19:31, Anonymous dick veerman said…

    Gerrit-Jan, slimme strategie van Cheflog ;-)

    Enne, geen zorgen: ik vind je nog altijd heerlijk gemeen en leuk scherp. In godsnaam: teksten! En laat die plaatjes nou maar.

    Hr. Cheflog doet aan Media en Informatie Management, Richting: Nieuws en Media. Wat zouden ze daar leren tegenwoordig?

     
  • At 22 januari 2009 om 19:32, Anonymous Kokend Water said…

    Ik schrik me wezenloos... Blijken er op eens allerlei wetten te zijn, om te mogen schrijven op internet...

    Zo móet je blijkbaar veel foto's plaatsen, móet je korte stukjes schrijven, mág je niet refereren aan eerdere stukjes (waarom kunnen we dan hyperlinken, vraag ik me af?) en móet je afgestudeerd zijn op een onderwerp om erover te mogen schrijven...

    Ik doek mijn site meteen maar op...

     
  • At 22 januari 2009 om 19:34, Anonymous Yvon said…

    Haha, ik begrijp dat je er kapot van bent. Leuk zo'n analyse pff, aan de andere kant: Eetschrijven valt op!

     
  • At 22 januari 2009 om 19:43, Anonymous RozeMarijn said…

    Dick,
    foodlog siert haar site toch ook met afbeeldingen?
    Ik gruwel van foto's van gerechten/ingrediënten etc. die simpelweg niet fotogeniek zijn of slecht geschoten.
    Maar beeld kan een tekst ook ondersteunen op een positieve manier.
    Het hoeft toch niet het één of het ander te zijn? :/

     
  • At 22 januari 2009 om 19:48, Anonymous RozeMarijn said…

    Overigens vraag ik me af waarom er gezegd wordt het een slimme zet is van die meneer Cheflog (i.v.m. traffic)? Hij blogt zoals elke ander en niet alle blogjes die iemand schrijft zijn interessant. Maar wellicht is hij zelf wel tevreden over zijn werk.
    Misschien is het gewoon niet meer dan dat. Doordat GJ erop heeft gereageerd heeft hij wel meer traffic ja ;), maar of dat nou zijn uitgangspunt is geweest... lijkt me niet...

     
  • At 22 januari 2009 om 21:15, Anonymous Alberto said…

    Het fijne is dat hij zijn eigen advies niet gelezen heeft, want ik mis de mooie foto's op zijn weblog en die archieven die zo nodig wat hoger moesten, ontbreken ook.

    Foto's kunnen inderdaad veel toevoegen, maar het is gewoon heel erg moeilijk om mooie foto's van eten te maken die er ook nog smakelijk uitzien. Ik las ooit ergens dat voor reclames heel veel etenswaren wordt gefaked, omdat dat nou eenmaal een mooier plaatje levert.

     
  • At 22 januari 2009 om 22:22, Blogger Niels said…

    Op deze site kan je een foto van eten uploaden en deze wordt dan zo veranderd dat het eten er lekker uit ziet:
    http://www.monolis.co.jp/food/

     
  • At 22 januari 2009 om 23:12, Anonymous Kirsten said…

    Quote uit de analyse: "Schrijven voor het web is een vak apart. De schrijver van eetschrijven komt met lange stukken tekst en weinig afbeeldingen. Dat is nou net niet de bedoeling. Door alleen al de afbeeldingen te vergroten en een ‘lees meer’ functie in te bouwen zou de site al veel internetvriendelijker zijn."

    Ik vind dat juist een van de grootste pluspunten van dit blog. Geen infantiele plaatjes, niet op het ene na het andere linkje moeten klikken om een stuk helemaal te kunnen lezen maar gewoon in een keer het hele artikel voor je neus. Verander dat alsjeblieft niet, wat zo'n mediawijsneus je ook op je mouw mag spelden. Er zijn al genoeg hersenloze blogjes die meer uit plaatjes dan uit tekst bestaan.

     
  • At 23 januari 2009 om 09:15, Anonymous Nico said…

    Je blog is zooo slecht dat ik die elke dag kom lezen ;-)))

     
  • At 23 januari 2009 om 17:52, Anonymous Ilona van Golen said…

    Nou, dan wil ik wel even kwijt dat ik juist hou van stevige hoveeelheden tekst.
    Nu ben ik wel een beetje bevooroordeeld omdat ik zelf ook enorme lappen tekst produceer (over de Efteling, op http://www.eftelist.nl ), maar toch. Ik vind het wel prettig, en ik lees je stukken graag. :)

     
  • At 23 januari 2009 om 20:04, Anonymous Jetty said…

    Ik sluit me volledig aan bij Kirsten, alsjblieft geen "lees meer" linkjes, die zijn niet relaxed!
    En voor mooie eetfoto's ga ik wel bij mevr. Gerritsen langs.

     
  • At 23 januari 2009 om 22:54, Anonymous Antoon said…

    [quote]en oogt mijn site door de roze kleur als een site voor meisjes van 13.[/quote]

    Thnx! khad niet eens in de gaten dat ik naar een roze pagina zat te kijken ;P (alsof dat belangrijk is).
    Zal ik aansluiten bij Nico? Die komt iedere dag terug voor je slechte stukkies... ik hoop iedere dag dat je met een verfrissende nieuwe lay-out komt. ;-)

    Maar even alle gekheid op een stokkie.
    Blijf lekker bloggen, ik (wij) geniet(en) er nog steeds van :-)

     
  • At 25 januari 2009 om 14:43, Anonymous Naomi said…

    Eetschrijven.blogspot.NL? Blijk ik dus al eeuwen de verkeerde url te bezoeken. Had dat dan meteen gezegd ;-)

     
  • At 27 januari 2009 om 12:00, Anonymous Bob said…

    @RozeMarijn: die recensie was niet van mij hoor. Ik had GJ de link gemaild en moest gewoon lachen om wat hij ermee had gedaan.

     
  • At 2 februari 2009 om 17:52, Anonymous RozeMarijn said…

    Excuses :)

     

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home