Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

06 januari 2009

Mijn familierecept: erwtensoep (voor Ap)

Erwtensoep is een gerecht waarvan ik tot mijn twintigste gegruwd heb, omdat ik het dus alleen in de versie van thuis kende. Ik zal u de details besparen; laat het u genoeg zijn te weten dat ik elke hap zo snel mogelijk doorslikte, onderwijl mijmerend dat snert zijn naam geheel verdiende.

Uiteindelijk ging het met erwtensoep natuurlijk net als met al die andere dingen die ik alleen in een jammerlijk mishandelde uitvoering kende (en daarom lange tijd zelf niet klaarmaakte): op een dag proefde ik een zorgzaam bereide versie en vanaf die dag vond ik het heerlijk. Allerlei voorheen verfoeide koolsoorten, rode biet, diverse soepen, speklapjes (waar je echt vreselijke dingen mee kunt doen), stoofpotten: ik bereid ze allemaal al jaren met veel plezier. Alleen van erwtensoep was het tot nu toe nooit gekomen. Waarom eigenlijk niet? Ik heb geen idee. Zo gaan dingen nu éénmaal soms.

Maar dat was niet naar de zin van Ap, een collega van mijn geliefde G. Hij was op haar aanraden eens op Eetschrijven gaan kijken en toen G. hem vroeg wat hij ervan vond, was zijn reactie voornamelijk "Er staat geen recept voor erwtensoep op". Dat schijnt hij sindsdien nog een keer of twee herhaald te hebben. En nu vriest het en is het fantastisch schaatsweer (ik ga straks ook weer even) en nog steeds staat er geen recept voor erwtensoep op Eetschrijven. Eigenlijk inderdaad te gek voor woorden, vooral omdat ik na een met schaatsen gevuld weekeinde zelf ook wel trek had in een lekker bord snert. G. trouwens ook.

Een recept had ik dus niet. Ja, vermoedelijk wel in een kookboek, maar ik weet natuurlijk goed genoeg wat de ingrediënten van erwtensoep zijn en hoe die zich in een pan gedragen. Ik besloot er dus lekker mijn eigen gang mee te gaan en stante pede een familierecept te creëren, waarbij ik vrolijk gebruik maakte van mijn rookoventje (als u er nog geen hebt: een aanrader en helemaal niet gek duur) en wat technieken leende uit de Italiaanse keuken. Omdat het resultaat bijzonder lekker was (en de spreekwoordelijke lepel er mooi rechtop in bleef staan), wil ik dit kersverse familierecept met een traditie van twee hele dagen (de eerste pan is zelfs nog niet helemaal leeg) graag met u delen.

Traditionele erwtensoep uit de familie van Eetschrijver

Nodig voor een flinke pan:

- 2 schouderkarbonades van de scharrelslager
- 400 g buikspek aan een stukje van de scharrelslager
- 1 rookworst van de scharrelslager
- 500 g spliterwten
- 2 grote uien
- 1 dikke prei
- 1/2 selderijknol
- 2 stengels bleekselderij
- 2 grote kruimige aardappelen
- 1 winterwortel
- 3,5 liter bouillon (een recept voor een lekkere groentenbouillon vindt u hier)
- forse handvol selderijblad*
- olijfolie, boter, peper, zout

* Het lijkt wel een typisch Nederlandse gewoonte om struiken bleekselderij van het blad te ontdoen en dit afzonderlijk te verkopen. Eigenlijk hoort een goede groentenspecialist u een complete struik te leveren, met het blad er nog aan.

Rook de schouderkarbonade en het buikspek gedurende ca. 5 minuten bij zo min mogelijk warmte in rookpan of rookoventje. Bak vervolgens het buikspek gedurende een kwartier uit in een pan zonder vetstof op middelhoog vuur en bak vervolgens in dit vet ook enkele minuutjes de karbonades aan. Laat het vet in de pan staan. Spoel de spliterwten en doe ze met spek en karbonade in een grote pan met 1,5 liter bouillon. Breng aan de kook, schep er na 5 minuten met de schuimspaan het schuim af en laat vervolgens op heel laag vuur met het deksel op de pan nog drie kwartier doorkoken (pas op voor droogkoken; voeg eventueel nog een kleine hoeveelheid water toe).

Maak de prei, de selderij en de uien schoon. Snijd de prei en de ui in smalle ringetjes en de selderij in dunne schijfjes. Schil de winterwortel, halveer hem in de lengte en snijd ook deze in dunne schijfjes. Verhit de pan met het spekvet, doe er nog wat olijfolie en boter bij en fruit hierin de ui, prei, selderij en wortel onder regelmatig omscheppen op middelhoog vuur gedurende 5 minuten. zodat ze lekker zweten. Draai het vuur uit.

Schil de aardappelen en de selderijknol. Snijd van deze laatste de helft in blokjes van ca. 1 cm en doe hetzelfdelfde met de beide aardappelen. Doe deze groenten (ja, ik noem aardappelen ook groente) bij de erwten en het vlees in de pan, doe hetzelfde met de gefruite groenten en het vet in de pan, doe de rookworst erbij en voeg nog twee liter bouillon toe. Breng dit geheel aan de kook en laat nog eens een half uur koken. Draai het vuur uit en laat de soep een halve dag staan, eventueel met de pollepel er demonstratief in: als die rechtop kan staan, is de soep perfect.

Verwarm ruim bemeten diepe borden voor. Verhit voor het serveren de soep opnieuw en laat hem een minuut of twintig tegen de kook aan goed doorwarmen, onder af en toe roeren. Breng de soep op smaak met peper en zout en roer er het selderijblad door, neem het vlees en de worst eruit, snijd hiervan een gedeelte (proportioneel met de hoeveelheid soep die u wilt opdienen) in stukjes en verdeel deze over de borden. Schep er de soep (die intussen nog vijf minuten verder heeft doorgewarmd en gloeiend heet is) over en doe de rest van het vlees terug in de pan. Geef er eventueel Brabants roggebrood belegd met katenspek bij.

3 Comments:

 • At 7 januari 2009 om 09:33, Blogger Klary Koopmans said…

  wat een goed idee om het vlees zelf te roken. Ik heb ook zo'n rookoventje, en heb het al veel te lang niet gebruikt!
  vraagje: is het selderijblad wat je per bosje kan kopen niet het blad van de knolselderij, in plaats van van de bleekselderij? Ik koop op de markt vaak een knol mét blad.

   
 • At 8 januari 2009 om 14:28, Anonymous Sjoerd said…

  Jammer, heel jammer dit! Afgelopen maandag wilde ik erwtensoep maken, en bij de overdaad aan recepten op internet, hoopte ik mijn heil te zoeken op eetschrijven.blogspot.com. Dat moest wel een goed recept zijn.

  Wat schetst mijn verbazing? Geen erwtensoep-recept! Wat schetst mijn verbazing nu? Nog geen dag later wél een erwtensoep-recept!

  Maar goed, ik had een vergelijkbaar (en lekker) ander recept gevonden. Overigens: hiervoor groentebouillon maken lijkt mij persoonlijk wat teveel werk. Kun je er dan niet beter direct wat extra kruiden indoen? En heeft erwtensoep dat sowieso nog wel nodig?

   
 • At 17 oktober 2011 om 13:23, Blogger Danielle Teclegiorgis said…

  wat ik doe is het vlees van te voren in stukjes bakken met knoflook, berbere (Ethiopische kruiden http://www.gekruid.be/berbere.html) en peper en zout.
  Dan maak ik de soep en gooi ik op het laatst het vlees met jus en al door de snert. Met daarna nog een goede worst in plakjes is hij zo overheerlijk. Het vlees geeft dan heel veel smaak aan de soep.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home