Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

27 januari 2009

Futiliteit?

Wat zou je je druk maken om supermarkten, werd mij gisteren gevraagd. Haal de echte ouderwetse boter (gekarnd dus, en niet gecentrifugeerd) gewoon bij de boerderijwinkel. Het kan online, en ze bezorgen het nog thuis ook. Klopt, allemaal waar--denk even niet aan die margarine van de koe--maar daar gaat het dus niet om.

Ik maak me namelijk niet zozeer druk om supermarkten, als wel om het feit dat écht eten (zeg voor het gemak maar even voedsel zonder verpakking met gezondheidsclaim erop) langzaam maar zeker steeds meer de uitzondering wordt, terwijl allerlei industrieel ersatz de norm begint te worden. Stel je eens even voor dat straks verse groente alleen via de boerderijwinkel en bij een enkel gespecialiseerd winkeltje verkrijgbaar zou zijn, terwijl in de supermarkt alleen blikvoer, diepvries en koelvers kant en klaar met hoerasmaakmakers zouden liggen. De supermarkt en de voedingsindustrie zouden daar misschien niet eens vies van zijn. Je kunt er immers fikse prijzen voor vragen en logistiek is het allemaal een stuk makkelijker te behappen.

Daar moet je toch niet aan denken?

En dáárom maak ik me dus druk. Om het feit dat er steeds meer écht en onvervalst eten van goede kwaliteit uit de supermarkt verdwijnt, om vervangen te worden door spul waar om diverse redenen van hoofdzakelijk economische aard allerlei kantjes vanaf worden gelopen. Ham en biefstuk van aan elkaar geplakte stukjes, geassembleerd tot een geometrisch geheel. Opgejaagde en/of moegereisde groenten en fruit van buiten het seizoen. Kunstkaas. Duizend en één producten (je schrikt als je ziet hoeveel wel niet) verdund met suikerstroop. Nu dus net echte, of eigenlijk net niet echte, boter. Het is een sluipmoord op echt voedsel, en als het zo doorgaat zit alles wat onze oma's dagelijks op de markt kochten in de marginaliteit, terwijl onze kinderen niet beter weten of het hoort zo. Dat mogen we niet laten gebeuren.

Daarover gesproken: Michael Pollan, auteur van o.a. The Omnivore's Dilemma en In Defense of Food (in Nederland bij de Arbeiderspers verschenen als Een pleidooi voor echt eten), is op 11 februari a.s. in Amsterdam voor een lezing met discussie. Wat mij betreft een aanrader, en ik ga er dan ook zeker heen. Toegangskaarten zijn nog verkrijgbaar via The John Adams Institute.

2 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home