Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

15 januari 2009

En nu weer tomaat

Een groot aantal internetgebruikers is deze maand kennelijk geobsedeerd door gezondheid. Van alles en nog wat lijkt met achterdochtige blik te worden bekeken. Ik had het er eerder deze week al over, en nu zijn het weer tomaten. "Teveel tomaten ongezond", blijkt iemand te hebben gegoogeld. En omdat ook tomaat volgens AH (nogmaals driewerf schande) indertijd niet gezond was, komt ook deze googelaar bij mij terecht. En raad eens wat? Te veel tomaat is inderdaad ongezond. Te veel van wat dan ook is per definitie ongezond, vandaar dat "te". De vraag is alleen hoeveel "te veel" is. Eigenlijk vermoed ik dat je van veel water nog eerder doodgaat dan van veel tomaten.

Ik maak me overigens sterk dat "ongezond" vrijwel al deze googelaars aan het achtereind zal oxyderen. Wat ze eigenlijk bedoelen is of je er dik van wordt, want vooral dáár worden we, niet zelden door lieden die hier grof geld aan verdienen, mee doodgegooid. We worden zo overvoerd (pun not intended) met informatie over het voorkomen van overgewicht, dat we bij het horen van het woord "ongezond" aan weinig anders meer denken. Veel producenten zijn daar blij mee. Zij spinnen goed garen met het plakken van labeltjes op allerlei producten, in de wetenschap dat de modale consument als een blok valt voor hun van hogerhand goedgekeurde oplichterij.

Wouter Klootwijk schreef er vandaag weer over op Foodlog, compleet met afbeeldingen van foldertjes waarmee de detailhandel warm wordt gemaakt voor dit eigentijdse boerenbedrog. Puur misdadig is het dat allerlei mensen die beter zouden moeten weten, de Stichting Ik Kies Bewust voorop, moeders op de mouw spelden dat ze hun kinderen een dienst bewijzen door ze diepgevroren suikerstroop te voeren. Weinig calorieën, mijn neus. Arsenicum bevat zelfs nog minder calorieën. Komkommer mocht indertijd geen labeltje omdat er, godbetere, te weinig vezels in zouden zitten. Hoeveel vezels zitten er in deze ijsjes?

Het Voedingscentrum (strikt genomen een andere club dan voornoemde Stichting IKB) vindt het allemaal geweldig. Eén van de motoren van het ijsjesbedrog, de door mij al eerder besproken website http://www.tussendoortjesvergelijker.nl/* (zet uw geluid uit vóór u erheen surft!), kreeg er in november 2008 nota bene een aanmoedigingsprijs van uitgereikt. Beter is het moreel faillissement van deze nog altijd ruimhartig door de overheid gesponsorde club niet aan te tonen, of het moet zijn door de nominatie voor de voedingsjaarprijs van het bedrogproduct Becel Keuken Light, een product waarin goedkope vetten zijn voorzien van kleurstofjes en bindmiddelen, de laatste om er water aan te kunnen binden, waarna dit wanproduct u voor goed geld wordt verkocht. Ik heb het daar ook al eens over gehad.

En dit mag allemaal maar. Niet eens zozeer omdat onze overheid zit te slapen, maar omdat ze van toeten noch blazen weet. En zich laat informeren door partijen die worden gefinancierd door rechtstreeks belanghebbenden. Hopelijk, lezer, vindt u het niet erg dat ik me daar behoorlijk boos over kan maken.

O ja, die tomaten? Geweldig spul, vol vitaminen en antioxydanten. Vooral eten, elke dag als u wilt. En aan uw kinderen geven. Liefst in plaats van die diepgevoren suikerstroop van Tuth Ola.

* Voor de aardigheid even gegoogeld op "tussendoortjesvergelijker". Pagina na pagina juichende commentaren van persberichten nawauwelende media, diëtisten en zelfs medisch getinte bronnen. Pas de negenendertigste (!) hit is de eerste mild kritische kanttekening.

1 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home