Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

23 december 2008

Soepje van witlof met cappuccinokraagje

Ik kreeg dit soepje ergens in 2007 tijdens een receptie en besloot het thuis na te maken. Dat lukte geweldig en het werd zelfs nog lekkerder dan het origineel. Het verscheen aan mijn kerstdis vorig jaar en scoorde hoog. Als u thuis zo'n handig minitauur-melkschuimertje hebt, maakt u in een wip mooi schuim voor de cappuccino (met magere melk lukt dat ook uitstekend en het is voor dit recept het lekkerst); met een mixer gaat het maar iets minder makkelijk. Zorg voor glazen kommetjes, koppen of mokken, dat is het mooist.

Ik vermoed dat dit recept ook vegetarisch te maken is, dan dus met liefst zelfgetrokken groentenbouillon (hier mijn eigen recept) en zonder de knapperige spekjes, maar dat heb ik eerlijk gezegd zelf nog niet geprobeerd.

Soepje van witlof met cappuccinokraagje

Nodig voor 4 personen

- 300 g witlof
- 2 eierdooiers
- 250 ml room
- 1 klein uitje
- 1 l vleesbouillon
- 10 dunne plakjes gerookt ontbijtspek
- 2 dl melk
- olijfolie, peper, zout

Bak de plakjes spek uit in een drupje olijfolie en leg ze op een plankje op een stuk keukenpapier om af te koelen. Snijd de struikjes witlof in de lengte door en snijd ze in dunne reepjes. Snipper het uitje ragfijn. Verhit een wok of braadpan met een eetlepel olijfolie en fruit hierin het uitje een minuutje aan op halfhoog vuur tot het glazig ziet. Doe de witlof erbij en bak op hoog vuur 3 minuten onder regelmatig omscheppen. Giet de warme bouillon erbij, breng aan de kook en laat 8-10 minuten op laag vuur koken.

Klop de eierdooiers los in een kommetje en roer er de room bij. Giet hier al kloppend een halve pollepel van de hete soep bij. Schenk dan het mengsel al kloppend in één keer bij de soep en laat nog 1 minuut doorkoken onder vuurtdurend kloppen. Draai het vuur uit en blijf nog even kloppen.

Verkruimel het uitgebakken spek, verwarm de melk in een steelpannetje klop hem op laag vuur op. Vul kommen, kopjes of mokken voor driekwart met de soep, schep er een laagje melkschuim op en leg daarop er het verkruimelde spek. Meteen opdienen.

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home