Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

24 december 2008

Ongans

De digitale nieuwsbrief van Lekker, waarop ik een abonnement heb, kondigt vandaag een poll aan: staat er bij mij ganzenlever op het kerstmenu? Bij het item in de nieuwsbrief nevenstaand prentje.

Nu ben ik nooit bijzonder sterk in ornithologie geweest, maar ik moet mij al heel sterk vergissen als het dier op deze foto geen eend is. Kennelijk kan het ook bij Lekker wel wat beter als het erom gaat voeling te hebben met de oorsprong van ons voedsel.

Overigens is het interessant dat er alleen maar van ganzenlever wordt gesproken, en niet van foie gras. Er is namelijk nogal wat verschil: elke gans heeft van nature een lever en dat product is dus niet dieronvriendelijker dan welk deel van de gans ook. Pas als de lever abnormaal vergroot en vervet is, spreken we van foie gras. Daarvoor moet de gans vetgemest (=overvoerd) worden en dat is het waar de tegenstanders tegen in opstand komen. Overigens kan dat vetmesten wel degelijk met of zonder dwangvoeding. In het laatste geval leer je het dier "alleen maar" foute eetgewoonten aan (nog niet erg gezond of diervriendelijk dus), maar die methode wordt om economische redenen nauwelijks meer toegepast.

Foie gras van eend bestaat overigens ook. Dit zou minder dieronvriendelijk zijn omdat eenden minder overvoerd hoeven te zijn om een vette lever te ontwikkelen. Dat is natuurlijk nog altijd niet erg prettig voor de dieren.

Overigens ben ik benieuwd hoeveel van die mensen die rond deze tijd roepen dat foie gras verboden zou moeten worden wel zonder veel gewetensbezwaren een kalkoen verorberen, een dier dat in zo'n abnormaal tempo en tot zulke wanstaltige proporties wordt gemest dat het zichzelf niet eens meer normaal kan voortplanten--uw kerstkalkoen is dus steevast een reageerbuiskalkoen. En ook vraag ik me af hoeveel van die mensen het hele jaar lang gedachteloos hun vlees bij de kiloknaller kopen, voor prijzen waarvoor onmogelijk zelfs maar de minste diervriendelijkheid kan worden gehanteerd. Het zou me niet verbazen als veel mensen die nooit maar één stukje foie gras hebben gekocht netto voor veel meer dierenleed zorgen dan de gemiddelde koper van het genoemde luxeproduct. Dat wou ik toch ook nog maar eens gezegd hebben.

Overigens ruikt in huize eetschrijver vooral datgene lekker wat er uit de tas van de groentenspecialist kwam. Niet alleen door de prachtige zwarte wintertruffel, maar ook door de kruiden (dragon, peterselie, tijm en, o verrukking, kervel) of zelfs simpelweg door de appeltjes en peertjes, die intens naar appeltjes en peertjes geuren. Zo krijg je ze in de supermarkt echt nóóit. Dat op zich al is een reden om vaker eens bij de ouderwetse groentenboer binnen te stappen. Wat dacht u van dat goede voornemen voor het nieuwe jaar?

Uw eetschrijver gaat er bij deze voor vier dagen uit, dankt u voor uw buitengewoon talrijke bezoek in de afgelopen dagen en wenst u een prettige en smakelijke kerst. Wat u ook eet, besteed er vooral aandacht aan, zowel bij het bereiden als bij het proeven.

1 Comments:

  • At 29 december 2008 om 10:37, Anonymous TafelDertien said…

    Wat zou ik graag vaker bij de groenteboer komen: die is er in mijn woonplaats alleen niet. We hebben 5 supermarkten, een slager, drie bakkers, een stuk of wat schoenwinkels, en zelfs een heus warenhuis, maar geen groentewinkel. Het is belachelijk! De twee Turkse winkeltjes komen in de buurt, maar voor truffel hoef ik daar ook niet naartoe. Vlakbij het pand van de werkgever waar ik in februari in dienst treed is er gelukkig wel een, en mijn voornemen is om daar inderdaad regelmatig binnen te stappen.

    Ik ben het overigens helemaal met je eens wat betreft de kiloknallers en foie gras, maar het is voor mensen kennelijk eenvoudiger om tekeer te gaan tegen een redelijk eenvoudig te ontwijken product dan om hun boodschappengewoontes aan te passen.

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home