Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

30 december 2008

Omdat ik ook nooit goed lees

Begin deze maand een mailtje van Arden, deze maand host van het foodblog-event. Het thema is cranberries (die eigenlijk gewoon veenbessen heten, maar die benaming is in Nederland vreemd genoeg vrijwel onbekend) en het is de bedoeling dat zo veel mogelijk bloggers een recept plaatsen waarin cranberries verwerkt zijn.

Leuk, want tenslotte wordt er rond de feestdagen al veel te veel met foodmiles of kasgas vretende en vooral in dit seizoen bepaald niet subliem lekkere aardbeien en frambozen gedaan. Terwijl het seizoensfruit voor het opscheppen ligt. Onbekend maakt onbemind, zullen we maar zeggen. Sowieso kennen veel Nederlanders cranberries alleen maar als compote bij wild. Jammer, want deze vruchtjes met hun markante smaak zijn zowel in hartige als in zoete gerechten bijzonder lekker.

Maar ik ben te laat. Hoewel het vandaag en morgen nog de hele dag december is, stond aan het eind van het mailtje dat de inzendtermijn op 29 december om 24:00 uur sluit--en dat is twaalf uur geleden. Komt ervan als je je mail niet tot het eind doorleest. Gelukkig kan dat ú niets schelen. U wilt dit fantastische toetje dat op mijn eigen kerstdis stond misschien wel maken op nieuwjaarsdag. Het is buitengewoon spectaculair, ontzettend lekker en voor zo'n feestelijk gerecht ook nog eens heel voordelig: per persoon gaan er voor ruim minder dan een euro ingrediënten in, ook niet weg in deze onzekere tijden. Dat scheutje champagne (of andere droge mousserende wijn) houdt u over van oudejaarsavond (wel even van te voren apart nemen en luchtdicht wegzetten want anders vergeet u het in de feestvreugde).

Soufflé maken heet een riskante aangelegenheid te zijn. De horrorverhalen over inzakken doen enthousiast de ronde. Dat gevaar loopt u niet wanneer u drie vuistregels hanteert: ten eerste zorgt u dat u de basis mooi luchtig houdt door voorzichtig te spatelen, ten tweede zorgt u voor de goede oventemperatuur (250 graden boven- en onderwarmte, loeiheet dus) en ten derde zorgt u voor precies genoeg suiker. Dat laatste zorgt dat de wandjes van de luchtbellen in het gerecht hard worden zodat de lucht er ook bij enige afkoeling in gevangen blijft. De soufflé zakt dan maar een klein beetje in, zelfs als u er de lauwe coulis over schept--waar dan ook weer de luchtbelletjes in zitten die dit dessert zo feestelijk maken. Enfin, kijk maar op de foto van mijn eigen soufflé.

Soufflé van cranberry met coulis en champagne

Nodig voor 4 personen:

Voor de coulis:
- 300 g cranberries
- 200 g witte basterdsuiker
- 2 eetlepels citroensap
- 200 ml water
- scheutje champagne (ca. 4 eetlepels), op kamertemperatuur

Voor de soufflé:
- 2 eierdooiers
- 4 eiwitten
- 140 g witte basterdsuiker
- boter

Begin met de coulis te maken. Dit kunt u vooraf doen. Doe de cranberries in een steelpannetje met 200 ml water en de suiker. Breng aan de kook, draai het gas laag en laat ca. 10 minuten doorkoken tot de bessen zacht zijn en open zijn gebarsten. Roer er het citroensap door en pureer het mengsel onmiddellijk door een fijne zeef. Zet weg tot gebruik. De rest moet u doen vlak vóór het serveren.

Verwarm de oven voor op 250 graden boven- en onderwarmte. Klop de eierdooiers met 70 g suiker tot ze gaan schuimen en licht kleuren. Roer er 4 eetlepels van de cranberrycoulis door. Klop in een brandschone schaal de eiwitten met 40 g suiker tot ze licht beginnen te binden. Voeg nu nog eens 30 g suiker toe en klop tot niet al te stijve sneeuw. Roer hiervan eenderde door het dooiermengsel en spatel er de rest heel voorzichtig door. Het is de bedoeling dat u een gelijkmatig mengsel krijgt waar zo veel mogelijk luchtbellen in blijven.

Kwast vier soufflévormpjes zorgvuldig met boter in en verdeel er het mengsel over. Zet deze 10 minuten in de oven. Verwarm intussen 12-16 eetlepels van de coulis tot lauw, beslist niet warmer! Zet vier bordjes neer en schep over elk bordje één eetlepel coulis in een cirkel zo groot dat het soufflébakje erin kan staan. Doe de rest van de coulis over in een sauskommetje en schenk er een scheut (ca. 4 eetlepels) champagne bij. Roer kort. Zet de soufflés op de bordjes, dien op en schep aan tafel over elke soufflé wat van de coulis met champagne.

2 Comments:

  • At 30 december 2008 om 12:58, Blogger Arden said…

    Natuurlijk neem ik dit fantastische dessert mee in de 'round-up'.

     
  • At 31 december 2008 om 10:25, Blogger Peter said…

    Gerrit Jan, ik hoop dat je dit wel goed leest... bedankt voor alle leuke wetenswaardigheden op voedselgebied, recepten etc. Moge 2009 weer zo'n goedgevulde mand zijn.

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home