Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

29 oktober 2008

Hitlers forel blijkt aprilvis

Commotie in Vlaanderen! Wat blijkt? In het VRT-programma Plat Préféré (we weten allemaal dat Vlamingen niet graag nodeloos Frans gebruiken), waarin chefkok Jeroen Meus de favoriete gerechten van diverse figuren uit de wereldgeschiedenis berspreekt en klaarmaakt, was zowaar een aflevering gepland rond het lievelingskostje van Adolf Hitler. Dat zou forel met botersaus zijn geweest. De VRT zag er aanvankelijk geen graten in: ook Hitler was immers een historische figuur.

Inmiddels denkt de Vlaamse omroep daar anders over. De aflevering is bij nader inzien afgevoerd nadat een storm van protest was uitgebroken onder Joodse groeperingen en verenigingen van voormalige WOII-geïnterneerden en nadat neo-nazi's via internet enthousiast reclame bleken te hebben gemaakt voor de gewraakte aflevering.

Maar het visje krijgt een staartje. Gisteren pakte de website Joods Actueel uit met het bericht dat volgens een bron binnen de VRT het hele gerecht verzonnen was:

"De programmamakers vertrokken dus van het personage Adolf Hitler en zochten naar een interessant gerecht om aan de man te koppelen. Toen dat niet bleek te lukken heeft men maar gekozen voor de lokale specialiteit van het Beierse Berchtesgaden, om zo te belanden bij zalmforel in botersaus. Met andere woorden, wat belangrijk was voor de programmamakers was koste was kost Hitler opvoeren in hun show, al bestond daar geen culinaire rechtvaardiging voor".

Dat lijkt alvast niet te kloppen. Andere bronnen (waaronder het populaire blog van mijn voormalige blogcompaan Max Dohle die zijn bericht inmiddels naar aanleiding van het mijne heeft aangepast) bleken te weten waar de programmamakers de informatie vandaan haalden: ze was afkomstig van ene Pauline Kohler, die in de jaren '30 huishoudster zou zijn geweest van Hitler en daarover in de vroege oorlogsjaren een boek publiceerde met de titel "The Woman Who Lived In Hitler's House", ook wel "I Was Hitler's Maid".

Ik was nieuwsgierig en probeerde te ontdekken wat de oorspronkelijke Duitse titel was geweest. tot mijn verbazing bleek die nergens te vinden en mijn nieuwsgierigheid sloeg om in achterdocht. Ik besloot even verder te zoeken.

Op de website van een antiquariaat vond ik de oplossing van het raadsel. Het betreffende boek blijkt wel degelijk te bestaan. Het is in de vroege oorlogsjaren door de Britse propagandadiensten uitgegeven met als voornaamste bedoeling Hitler in diskrediet te brengen bij zijn aanhangers en buitenlandse bondgenoten. In het boek waren onder meer zogenaamd uit de mond van Hitler opgetekende laatdunkende opmerkingen opgenomen over met name de Italiaanse soldaten, die hij in ongunstige zin met de Britse vergeleken zou hebben. Het boek is, voor maximaal effect, onder meer vertaald in het Italiaans. Overigens bestaat er inderdaad ook een Pauline Kohler, of tenminste bestond zij 10 maanden geleden toen zij haar 100e verjaardag vierde. Zij is, in tegenstelling tot de Britse auteur van het boek die ene Richard Collier zou zijn geweest, 100% Amerikaans.

Hoe dan ook heeft de redactie van Plat Préféré zich niet alleen impopulair gemaakt bij grote groepen Vlamingen, maar blijkt zich ook nog als in de eerste de beste Belgenmop te hebben laten beetnemen. Komt ervan als je je huiswerk--ik had het bovenstaande in een klein uurtje bij elkaar gegoogeld--niet goed doet.

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home