Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

13 oktober 2008

Het soepseizoen

Ik weet het, er zijn mensen die het hele jaar soep eten. Bij mij begint de trek in soep echter vooral in het najaar--en dan bedoel ik uiteraard niet zo'n kopje poeder met heet water dat je zogenaamd om vier uur zou moeten nemen. Ik bedoel die echte, hartige, stevige soepen die bij het korten van de dagen zulk heerlijk comfort food vormen. Minestrone is er zo één.

Het aardige van minestrone is dat er geen echt basisrecept voor is. Deze soep wordt gemaakt op basis van een soffrito, een gefruit mengsel van selderij, wortel en ui, en aangevuld met wat er maar voor groente voorhanden is (vandaar de naam, die vrij vertaald boordevol groenten betekent). Tomaten zitten er bijna altijd in, wat bonen of andere peulvruchten geven consistentie aan de soep, wat groene kool is heerlijk en wat pasta vinden velen (waaronder ikzelf) ook heel lekker. En zonder wat geraspte parmezaan is mijn minestrone evenmin compleet.

Ook leuk van minestrone is dat hij weliswaar het lekkerst is als langzame pruttelsoep (als in een uurtje of drie op heel laag vuur), maar dat hij ook prima in een vrij snelle en makkelijke versie te maken is. Dan komen er wat blokjes, blikjes en potjes aan te pas, iets waar ik in elk geval geen rabiaat principieel tegenstander van ben. Sterker nog: met name tomaat in blik is rijper en voller van smaak dan je met veel verse tomaten kunt bereiken en één van de grote zegeningen voor de etende mens.

Minestrone veloce

Genoeg voor 4 personen

- 3 stengels bleekselderij (de rest kunt u bewaren)
- 2 winterwortelen
- 3 uien
- 3 à 4 tenen knoflook
- scheut goede witte wijn
- 2 blokjes groentenbouillon
- grote pot witte bonen zonder tomatensaus
- 2 blikjes tomatenblokjes
- 100 g korte pasta
- 40 g parmezaan
- Italiaans bouquet garni (salie, tijm, oregano, rozemarijn)
- peper, zout, eventueel wat cayennepeper
- olie

Maak ee wortelen, selderij en uien schoon en snijd ze in grove stukken. Mik ze in de keukenmachine en laat kort draaien. Hak de knoflook fijn. Bind de takjes kruiden samen. Verhit een flinke scheut olie in een grote braadpan en laat er de gehakte groenten een minuutje of vijf op middelhoog vuur in zweten; af en toe omscheppen. Voeg de knoflook toe, schep nog eens om en laat nog twee minuutjes verder fruiten. Leg de kruiden in de pan.
Breng 1,25 liter water aan de kook. Giet intussen een scheut witte wijn in de pan en laat deze tot een kwart inkoken. Verkruimel de bouillonblokjes in de pan en giet er het hete water op. Laat een kwartiertje koken en rasp intussen de parmezaan. Doe nu de tomaat en de witte bonen bij de soep en laat nog een kwartiertje pruttelen. Voeg tot slot de korte pasta toe en laat twee minuten langer koken dan op de gebruiksaanwijzing staat.
Vis de kruiden uit de soep en gooi ze weg. Breng de minestrone op smaak met zout, peper en cayennepeper. Schep de soep (die inderdaad meer groenten en pasta bevat dan vocht) in grote borden en geef er de geraspte kaas bij.

4 Comments:

 • At 14 oktober 2008 om 18:42, Anonymous RozeMarijn said…

  Ik zag je post net toen mijn pan op stond, het is inderdaad soeptijd. Graag met brood erbij. :)

  ik wilde deze url onder een deel van mijn woorden zetten, maar geen idee hoe dat moet in blogger comments?

  http://www.annemieke.net/RozeMarijn/minestrone-en-notenciabatta-we-doen-even-makkelijk-goed/

   
 • At 14 oktober 2008 om 20:40, Anonymous Anoniem said…

  Zijn pakjes tomatenblokjes net zo goed? En hoe zit het met tomatos fritos? Ik heb ooit ergens gelezen dat gebakken tomaten nóg meer smaak geven...is dat zo?

   
 • At 20 oktober 2008 om 17:29, Anonymous Anoniem said…

  Je bent vergeten hoeveel water...

   
 • At 20 oktober 2008 om 18:08, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Bij deze rechtgezet, dank. En wat betreft gebakken tomaten, ja, die geven inderdaad meer smaak. In de minestrone moet je er wel van houden, vind ik zelf.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home