Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

31 oktober 2008

Groenten van vroeger in de supermarkt

Nou ja, niet in elke supermarkt, niet alle groenten van vroeger en er zitten wat beperkingen aan, maar het is een begin: een aantal smaken van vroeger komt terug in de mainstream-markt. Vanaf morgen zouden de eerste "vergeten groenten" bij de C1000 moeten liggen, in pakketten geleverd door De Historische Groentenhof in Beesel. Ik ben benieuwd of het aanslaat.

Er is in elk geval over nagedacht. Omdat de modale Nederlander echt geen idee meer heeft wat je nou zou kunnen doen met een aardpeer, schorseneer of peterseliewortel, biedt C1000 de groenten alleen aan in pakketten met een recept erbij. Dat heeft natuurlijk ook een schaduwkant: de echte liefhebber van lekker eten kan niet kopen wat hij voor zijn eigen maaltijd nodig heeft. Wie pastinaken koopt, heeft er meteen gele peen, ui en aardappel bij. Plus een handleiding voor het maken van een stamppot.

Zou het aanslaan? Er is natuurlijk ooit een reden geweest dat deze groenten uit het dagelijks eetpatroon verdwenen zijn. De pastinaak (oeps! dank RozeMarijn!) schorseneer heet niet voor niets ook wel keukenmeidenverdriet: je werkt je echt het schompes aan die stengels. Bepaald geen vooruitzicht waar de hedendaagse doorsneel gemaksvoedselconsument over zal staan te juichen. Het zal ook wel niet voor niets zijn dat AH al heeft laten weten niets in het project te zien: "Er is geen vraag naar. De markt is te klein".

Ik vrees dat de "nieuwe oude groenten" het in eerste instantie vooral zullen moeten hebben van het snob appeal. De trendsetters in de restaurants doen wat dat betreft al geruime tijd hun werk; de trendsetters in de thuiskeuken kunnen misschien de kloof dichten. Voor jeugdsentiment lijkt het in elk geval al wat te laat: je zal vermoedelijk een jaar of zeventig moeten zijn om deze groenten nog als kind op je bord te hebben gekregen.

Ik ben benieuwd...

5 Comments:

 • At 31 oktober 2008 om 16:07, Anonymous RozeMarijn said…

  'keukenmeidenverdriet' waren toch schorseneren?

   
 • At 31 oktober 2008 om 17:29, Anonymous matthijs said…

  Schorseneren heb ik jaren (vijf of zes, geen zeventig) geleden bij de Jan Linders in Lent al eens zien liggen (en toen verbaasde ik me daar nogal over, inderdaad).

   
 • At 1 november 2008 om 10:32, Anonymous Anoniem said…

  Onlangs pompoenen, perterselieknol en pastinaken bij de Lidl gekocht. Biologisch.

  Wondere wereld

   
 • At 1 november 2008 om 11:03, Anonymous Anoniem said…

  In België kun je redelijk gemakkelijk pastinaken vinden in de supermarkt. Schorseneren zijn in een Colruyt in de diepvries te vinden voor als je opziet tegen het schillen (latex handschoenen zijn hiervoor anders handig). En bij ons op de markt heb je in de groentenkramen legio aardpeer, schorseneer, pastinaak, kardoen, rammenas, ...

   
 • At 1 november 2008 om 12:57, Anonymous Yvon said…

  Ga zo eens kijken bij C1000, maar als het allemaal van die stampotachtige pakketten zijn hoor ik zeker niet bij de kloofdichters.
  In de 70? Ik kreeg vroeger wel topinamboer en schorseneren hoor.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home