Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

14 oktober 2008

Aardbeien!

Goed, het is prachtweer. Maar of oktober nou echt het moment is voor aardbeiennieuws? En toch is het er. Het komt van teler Van Enckevort in Sevenum. Die heeft op de vakbeurs AGF Detail vorige week (ik wilde er ook heen, maar moest thuisblijven omdat ik weer eens last van mijn rug had) een nieuw aardbeienconcept gelanceerd.

Volgens het persbericht heeft Van Enckevort, al sinds 1936 bezig met het ambachtelijk telen (volgens mij was er toen nog geen andere teeltwijze) van agrarische producten, zich in 1956 toegelegd op het telen van smaakaardbeien. En nu wil Van Enckevort "de huidige generatie aardbeien voor zowel consument als handelaar beter herkenbaar maken". Men heeft dat gedaan middels "een merklogo, een website en een eigen aardbeiendoosje".

U leest het goed: aan de aardbeien zelf is niets veranderd. Die zijn kennelijk zo goed dat alleen de "productbeleving" even een update hoefde te krijgen. Dat lijkt wat tegen te vallen: het gaat, zoals duidelijk op de foto te zien is, om doodgewone kas-Elsanta's zoals vrijwel elke teler in Nederland ze levert. Ze lijken me, gezien hun wat bleke teint en pips kruintje, ook niet overmatig veel tijd te hebben gekregen om aan de plant te rijpen, maar dat kan natuurlijk slechte fotografie zijn. Seizoensproduct en volle grond zijn voor deze Limburgse teler duidelijk geen kwaliteitsfactoren van importantie--op zijn website vertelt hij zelfs trots dat hij met de vollegrondteelt helemaal gestopt is en dat al zijn aardbeien onder glas en op substraat groeien. Zijn seizoen is daarmee lekker lang, want--zo eindigt het persbericht--"inmiddels zijn de najaarsaarbeien (sic!) in de nieuwe huisstijl verkrijgbaar. Met het product richt Van Enckevort zich vooral op de agf-speciaalzaken en de horeca".

In 1936 noemde men zoiets nog "oude wijn in nieuwe zakken". Welke vakman zou zich hierdoor nu laten foppen?

Morgen--ja, het lijkt écht wel zomer--nog meer aardbeiennieuws.

1 Comments:

 • At 30 oktober 2008 om 17:32, Blogger EPI Naaldwijk said…

  Geachte heer Groothedde,

  Jammer dat u niet in de gelegenheid was om de AGF Detailbeurs te bezoeken. De bezoekers wezen in een blinde test aldaar de Van Enckevort aardbeien met overweldigende meerderheid als het best smakende product aan.
  Zien en proeven doet overtuigen daarom nodigen wij u uit voor een bezoek aan de Aardbeienkwekerij Van Enckevort zodat u persoonlijk de kwaliteit en de smaak van het product kunt beoordelen. Als het u schikt in de komende 3 weken om een afspraak te maken maken we graag tijd voor u vrij.

  Met vriendelijke groet
  Namens Van Enckevort Aardbeien

  EPI Naaldwijk
  Peter van Zeijl

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home