Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

03 september 2008

Framboos

Wat overigens opviel in Alaska, was dat het overal vol stond met allerlei eetbare bessen en dat ook de framboos uitstekend vertegenwoordigd was. Dat verwacht je niet meteen, zo noordelijk. We hebben ons in elk geval bij herhaling klem gegeten aan versgeplukte frambozen recht van moeder natuur. Misschien waren ze niet zo sappig en zoet als geteelde frambozen met stamboom, maar wat smaakt eten uit het bos toch altijd heerlijk.

En trouwens, frambozen met stamboom? Dat mochten we willen! Ooit brak ik al eens een lans voor rasvermelding bij fruit in de winkel. Dat spitste zich uiteindelijk erg toe op aardbeien, maar dat is eigenlijk onterecht. Ook bijvoorbeeld frambozen worden meestal verkocht onder een anonimiteit die betreurenswaardige miskopen in de hand werkt. Het wordt allemaal veroorzaakt door één en dezelfde kwaal: veilingen die partijen fruit louter beoordelen met de ogen, een kwaad dat blijft bestaan omdat het merendeel van de consumenten zijn fruit al niet anders koopt: ziet het er mooi uit, dan mag het mee. Mijn Brabantse opa zou hebben gezegd: "waarom hedde gij nou 'n neus gekregen van onzelieveheer?".

Overigens is het zelfs bij die anonimiteit nog steeds een goed idee om frambozen aan te schaffen bij een vertrouwde fruitspecialist, die trots is op zijn spullen en een bakje frambozen bijvoorbeeld even snel in de hand omkeert om te zien of ook de onderste exemplaren mooi zijn. De marktkoopman bij wie ik afgelopen zaterdag frambozen kocht deed dat niet, en vanuit zijn standpunt bleek dat geheel terecht. Ook de exemplaren die oppervlakkig gezien nog goed waren, bleken aan de binnenzijde door schimmel aangetast, wat voor zo'n akelige bijsmaak zorgde dat 95% van de vruchtjes rechtstreeks de vuilnisbak in ging. Kennelijk ga ik momenteel weer even een leerperiode door.

Gisteren las u mij niet. Ik ga u geen smoezen vertellen: ik heb het ritme nog niet helemaal te pakken. Ik heb mezelf streng toegesproken en hoop dat dat helpt.

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home