Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

12 september 2008

Culinair Conservatorium

Ik heb het uit de eerste hand: in februari 2009 gaat er aan de Stenden Hogeschool (Noord-Nederland, met onder meer de Hogere Hotelschool Leeuwarden en daarnaast ook het ISM, een poot die deeltijdopleidingen aanbiedt) een opleiding van start onder bovenstaande naam. Momenteel is een stuurgroep onder leiding van Carolina Verhoeven en Onno Kleyn bezig met de invulling van het cursuspakket.

De eerste berichten zien er hoopgevend uit: dit wordt niet zó maar een vrijblijvend kookcursusje, maar een programma op hoog niveau. In het eerste jaar zou er een programma worden aangeboden van zes weekeinden, bestaande uit vier blokken: culinaire historie en culturen (2 weekeinden), voedselproductie (2 weekeinden), smaak (1 weekeind) en schrijven over smaak (1 weekeind).

De cursus staat open voor iedereen die meer achtergrond wil over de genoemde onderwerpen. Dat kunnen ook mensen uit de foodindustrie zijn; de organisatie laat weten zich open op te zullen stellen en zich ver te houden van dogmatisme: "Het wordt geen Slow Foodschool".

Wie kijkt naar de namen van de docenten die zich hebben vastgelegd, weet eens te meer dat hier kwaliteit wordt aangeboden. Op de voorlopige lijst vinden we o.a. Harold Hamersma, Christianne Muusers, Peter Klosse, Bob Cramwinckel, Jan Schulp, Carolina Verhoeven en Onno Kleyn, en daar komen zeker nog enkele namen bij.

Een cursusprogramma van een dergelijke kwaliteit kost geld. Daar zijn we ons niet altijd van bewust, want veelal worden dergelijke programma's ruimhartig gesubsidieerd. Dat geldt voor het Culinair Conservatorium helaas niet. De berekeningen zijn nog niet helemaal rond, maar desgevraagd weet de organisatie mij te melden dat er "een echte, stevige prijs" zal worden gevraagd.

Wie meer wil weten, zal nog enkele dagen gedult moeten oefenen. In de loop van volgende week zou er informatie op de website van het ISM moeten staan.

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home