Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

01 augustus 2008

Nieuw van Becel: gebakken water

Nog even over die Becel Keuken Light. Gisteren wierp Ed me in een reactie voor de voeten dat er in het spotje alleen maar wordt gezegd dat het spul méér omega-3 en -6 bevat. Sorry Ed, echt niet waar. Er wordt vervolgens wel degelijk gezegd dat het ook nog eens bijna de helft minder calorieën bevat dan olijfolie. Ik weet inmiddels ook hoe dat komt: het goedje bestaat voor bijna de helft uit... water.

Inmiddels hebben de webmasters van Becel ook doorgegeven gekregen dat er een nieuw product op de markt is. Het is er dus in de laatste 36 uur bij op de site gezet, al kun je het met de zoekfunctie nog steeds niet vinden en al verwijst ook Google nog steeds niet naar de Becel-site, wat toch wel wat knullig overkomt. In elk geval kunnen we nu de productinformatie bekijken.

U weet nog dat het wettelijk verplicht is in een ingrediëntendeclaratie de bestanddelen op te sommen van meest naar minst voorkomend? Dat maakt veel duidelijk. Zoals ik al vermoedde, bestaat het product inderdaad maar voor iets meer dan de helft (56%) uit vet, om precies te zijn uit plantaardige oliën. Vermoedelijk is dat een combinatie van vooral zonnebloemolie en wat rijstolie: allebei aanzienlijk goedkoper dan olijfolie en leveranciers van respectievelijk omega-6 (linolzuur) en omega-3 (alfa-linoleenzuur). Meteen daarna in de ingrediëntenlijst staat water, gevolgd door "dieetzout" (kaliumchloride) en een emulgator (sojalecithine). Verder ook nog wat voedingszuren, conserveermiddelen, verdikkingsmiddelen, vitaminen en een kleurstofje. Het oog wil ook wat, nietwaar?

Aangezien elke plantaardige olie zelf nog voor een gedeelte uit water bestaat en de overige stofjes noodzakelijk in uiterst geringe hoeveelheden aanwezig zijn (dat is in het geval van kaliumchloride althans wel te hopen), mag je er gevoeglijk van uitgaan dat dit product voor ongeveer de helft uit water bestaat--tegenover ca. 10% voor zuivere olijfolie. Wat gebeurt er nu dus in koekenpan of wok?

In water kun je niet bakken, braden of wokken, want water wordt maar 100 graden heet. Daarna verdampt het uit de emulsie en houd je ongeveer de helft van het product over. Dat geeft twee mogelijkheden: ofwel doet u uw groenten of vlees meteen na het goedje in de pan en in dat geval worden ze eerst gestoomd. Vooral voor groenten geldt dat ze dan poreuzer worden en tijdens het bakken meer vet opnemen.

U kunt ook even wachten tot het water verdampt is. Dan houdt u voornamelijk plantaardige olie over. Wel een beetje weinig natuurlijk: ongeveer de helft van het volume dat u aanvankelijk in de pan had gedaan. Dat heeft dus inderdaad half zoveel calorieën, wat het gemeen heeft met een halve portie olijfolie. Die laatste heeft dan wel weer het grote voordeel van een aanzienlijk hoger verbrandingspunt (210 graden tegenover ca. 160 voor zonnebloemolie) en 0,0 verontreiniging met emulgatoren en verdikkingsmiddelen, stofjes die in het vet verbranden en die alleen maar nodig zijn om het toegevoegde water aan het vet te binden. U zou dat zelf ook kunnen: een eierdooier in de blender, laten draaien en dan gelijktijdig in twee dunne straaltjes een halve liter olijfolie en een halve liter water toevoegen. Ziedaar: olijfolie light, waarschijnlijk nog iets minder dan 500 kcal per 100 gram, en nog wel zonder kleurstoffen. U hebt er niets aan want de hoeveelheid vetstof die u bij het bakken, braden en wokken nodig hebt is toch constant en van het water hebt u alleen maar last tot het spoorloos verdampt is, maar het kán.

Overigens mag u die claim "bijna de helft minder calorieën dan olijfolie" met de nodige korrels zout nemen. Olijfolie levert ca. 800 kcal per 100 ml; het goedje van Becel levert er 500. Dat laat maar weer zien dat "bijna" een rekbaar begrip is.

Enfin, Becel Keuken Light dus. Een totaal zinloos product, want u krijgt uiteindelijk minstens evenveel calorieën geleverd en die omega-3 en omega-6 krijgt u met een evenwichtig voedingspatroon tóch wel binnen. Maar als u dat nu allemaar even uit uw hoofd zet, kunt u zichzelf er toch lekker mee voor de gek houden. Net zoals Becel u voor de gek houdt. Gebakken water: 't is weer eens wat anders dan gebakken lucht.

EDIT 2/8: inmiddels wordt de site van Becel door Google aangegeven als je "Becel Keuken Light" intikt. Ik zag het meteen aan de bezoekersstatistieken...

11 Comments:

 • At 1 augustus 2008 om 16:12, Blogger Geert said…

  Scherpe analyse, Gerrit Jan.

  Wel valt mij nog iets op aan de ingredienten-lijst. Misschien zag je over het hoofd, of zie ik het gewoon verkeerd.

  Er staat:
  Plantaardige oliën (56%) en vetten, water, dieetzout....

  Al die zouten etc. zou je misschien kunnen verwaarlozen qua hoeveelheid, maar van 'vetten' staat er niet bij hoeveel het is (de 56% staat alleen achter plantaardige olien).

  Dat zou dus kunnen betekenen dat een volgende verdeling ook mogelijk is:
  plantaardige olien: 56%
  vetten: 34%
  water: 9%
  overig: 1%

  In dat geval is het misschien nog interessant wat die overige vetten dan precies zijn, maar dan is het in ieder geval niet 'bijna' :-) de helft water...

   
 • At 1 augustus 2008 om 17:06, Blogger Jan said…

  Ietsje verder lezen, Geert. Er staat:

  Voedingswaarde per 100 gram:

  energie 2100 kJ/500 kcal
  eiwit - <0,1g
  koolhydraten <0,1 g
  suikers <0,1g
  vet 56 g
  - verzadigd 6 g
  - trans < 1 g
  - enkelvoudig onverzadigd 21 g
  - meervoudig onverzadigd 29 g
  - omega-6 (linolzuur) 25 g
  - omega-3 (alfa-linoleenzuur) 4,5 g
  Voedingsvezel <0,5 g
  Natrium <0,005 g
  vitamine A 800 mcg
  vitamine D 7,5 mcg
  vitamine E 37,5 mg

   
 • At 1 augustus 2008 om 17:20, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Geert, goed denkwerk want in principe is dat mogelijk. Maar in dit geval kan het niet. Waarom niet? Omdat ze dan nooit aan die 500 kcal per 100 gram kunnen komen. De olie zou minimaal 800 kcal per 100 g leveren als het 100% olijfolie was geweest--en dat kan niet vanwege de omega-6/omega-3 claim. Als het zoals ik vermoed grotendeels zonnebloemolie is (930 kcal/100 g, maal 56% = 520 kcal en dan hangt het dus af van de proportie rijstolie), heb je met die olie je 500 kcal al zowat binnen. Ik vermoed dat die vetten verder dus hooguit enkele procenten zijn en dat je dus minimaal 40% en mogelijk 43% water hebt. Het creatieve gebruik van de komma's in de opsomming, waarbij olie en vet even bij elkaar genomen zijn als hoofdingrediënt, zorgt dat het water nog wat naar achteren kon worden opgeschoven.

   
 • At 1 augustus 2008 om 17:43, Anonymous paulusfranciscus said…

  Terecht dat je dit publiceert, maar het komt bij mij zo langzamerhand in het bekende lijstje van "water is nat", "sneeuw is wit", "Unilever belazert de kluit".

  Treurig genoeg.

   
 • At 1 augustus 2008 om 17:54, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Absoluut een waarheid als een koe, en een heel treurige. De reden dat ik erop blijf hameren is dat o.a. het Voedingscentrum nog steeds uit de hand van Unilever eet en de marketing van deze oplighters dus ten dele met ons belastinggeld wordt gefinancierd. Dat zou ik toch eindelijk graag eens anders zien.

   
 • At 1 augustus 2008 om 23:45, Anonymous Arianne said…

  Dus waarom bevat het product nu zoveel water? Om het aantal calorieen te verminderen? Of om de consumenten twee keer zoveel te laten betalen voor dezelfde hoeveelheid olie?

   
 • At 2 augustus 2008 om 00:47, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Arianne, ik pretendeer niet de zieleroerselen van de Becelisten te kunnen doorgronden--maar ik gok op allebei.

   
 • At 4 augustus 2008 om 08:14, Anonymous TafelDertien said…

  't Is goed om te weten dat er iemand kritisch naar dit soort producten kijkt en de conclusies ook nog 'ns openbaar maakt. Mooi werk!

   
 • At 12 oktober 2008 om 12:49, Anonymous Anoniem said…

  Daarbij komt nog dat het product in gebruik niet erg aantrekkelijk is. Een borrelende beige substantie in de pan die vervolgens keurig aanbakt.....niet het vlees of de groenten maar vooral de pan!

   
 • At 20 januari 2009 om 23:07, Anonymous carol said…

  Ik was echt op zoek naar een site met medestanders over dit waardeloze product. Wat ik nu gelezen heb: helemaal mee eens: Gebakken water! en het ergste is dat we het allemaal voor zoete koek slikken...

   
 • At 16 maart 2009 om 10:41, Blogger Dodo said…

  Los gezien wat er nu precies in het product zit: ik vind het vreselijk vies. Ik heb een eerste fles (gekregen via spaaractie C1000) weggeknikkerd, met het idee dat het bedorven was. Twee andere flessen (wederom gekregen, maar dan van een buurvrouw)gingen na een rondje pannenkoek ook de vuilnisbak in...

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home