Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

13 augustus 2008

Bij de Tokkies

Momenteel zit uw eetschrijver bij de wereldberoemde diner Fast Eddy's, op mile 1313 aan de Alaska Canada Highway, in een stadje met de onwaarschijnlijke naam Tok. Weliswaar hebben we het droefste tafeltje in het hele etablissement, in een hoekje met zicht op uitsluitend een muur, maar de sfeer is hier fantastisch. Iederéén wil hier eten. En dat terwijl het eten op zich, zoals het op de kaart staat, niet eens bijzonder lijkt: burgers, steaks en wat vis. Het is gewoon allemaal verbijsterend lekker klaargemaakt. Bovenstaande is overigens een voorgerecht bedoeld voor één persoon, genaamd Ultimate Nachos. G. en ik hebben het gedeeld en waren nog totaal disabled voor het daarop volgende hoofdgerecht. We hebben ons best gedaan en voelen explosiegevaar. Vervolgens komt de serveerser vragen of we nog een dessert blieven. Nééé!

Wij vinden in Europa dat de Amerikanen enigszins tokkie-achtig eten. Ze snijden hun voedsel, nemen de vork in de rechterhand, leggen de linkerhand op de knie (of de elleboog op tafel) en werken hun eten met uitsluitend de vork naar binnen.

Ik heb het er met verschillende Amerikaanse foodies over gehad en hun mening is eigenaardig genoeg dat wij Europeanen nogal weerzinwekkend eten. Hoezo dan, wilde ik natuurlijk weten, want ik kan aan onze onberispelijke tafelmanieren niets ergs vinden. Toch wel, hoor. De manier waarop wij ons mes als een soort bulldozer gebruiken om gigantische hoeveelheden voedsel op onze vork te schuiven, echt te erg voor woorden. Tja, daar zit eigenlijk wel wat in. Zo zie je maar dat normen verschillen en dat je eigenlijk nooit onbevooroordeeld naar jezelf kunt kijken. In elk geval eten wij hier op zijn Europees en geen enkele Amerikaan bekijkt ons afkeurend. Dat dan ook weer niet.

Internetverbindingen zijn hier dun gezaaid, maar we blijven ons best doen. Morgen steken we, ijs en weder dienende, via de Top Of The World Highway de grens met Canada over. Voelt allen gepaste afgunst.

3 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home