Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

28 juli 2008

Oplighterij

Dat Becel er vrijwel zeker tientallen jaren lang voor heeft gezorgd dat grote groepen mensen een chronisch tekort aan omega-3 vetzuren kregen, daar wil ik het nu even niet over hebben. Dat het na vele jaren ineens ontdekte dat die stof toch wel heel erg belangrijk is en ze prompt inpalmt als hadden ze het uitgevonden, daarover vandaag ook niet. Wel over hun nieuwste product, Becel Keuken Light.

Hebt u het spotje ook gezien? Een bak- en braadproduct dat niet alleen boordevol zit met die geweldige stofjes die je met een gezonde gevarieerde voeding helemaal niet nodig hebt, maar ook nog eens slechts de helft van de hoeveelheid vet van olijfolie. Om met ene Amos W. Steinhacker te spreken: wat de natuur kan, kunnen wij beter!

Ik was meteen achterdochtig en besloot maar eens naar de site van Becel te fietsen om een ingrediëntendeclaratie op te snorren. Dat had ik gedacht! Het hele product is niet te vinden. En wie de "Becel Keuken Light" in het zoekvenstertje intikt, krijgt louter irrelevante hits, die vermakelijk genoeg allemaal voorzien zijn van Zweedse titels.

Ach, ik weet het ook zó wel: een bak- en braadproduct met slechts de helft van de hoeveelheid vet is baarlijke nonsens. Het vet is namelijk datgene wat nodig is om te bakken en te braden. Zit er daar minder van in je product, dan heb je er voor een goed resultaat navenant meer van nodig. Dat is ook de reden dat je in halvarine geen biefstuk kunt bakken. Half zoveel vet per honderd gram, dat zal ongetwijfeld waar zijn. Maar men "vergeet" erbij te zeggen dat u er gewoon tweemaal zoveel van nodig hebt. En dus niet alleen precies evenveel vet binnenkrijgt als met de gezonde, natuurlijke olijfolie die hier ineens schaamteloos als dikmaker wordt weggezet, maar nog eens duurder uit bent ook. Kent de leugenachtigheid van deze snelle marketingjongens dan echt helemaal geen grenzen?

5 Comments:

 • At 28 juli 2008 om 21:05, Anonymous Mark said…

  Oh, dus nadat we door Unilever en co. zijn aangeraden toch vooral olijfolie te gaan gebruiken omdat het mediterraanse dieet zo gezond is, moeten we dat ineens vergeten en overstappen op een knijpflesje DSM?

  Ik kan me zo voorstellen dat een lekker, zelfgebakken, vers sneetje brood met wat echte boter niet alleen 10x lekkerder is, maar ook stukken gezonder dan becel light (al dan niet de keuken variant).

  Doet me denken aan dat liedje van Rooie Rinus en Pé Daalemmer: "Men noemt het kwakzalverij...."

   
 • At 31 juli 2008 om 05:55, OpenID keesvi said…

  Het is gewoon de zoveelste soort belazerine van Unilever.

   
 • At 31 juli 2008 om 10:11, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Absoluut, Kees. Maar we moesten deze volksverlakkerij toch maar niet té gewoon gaan vinden.

   
 • At 31 juli 2008 om 20:32, Anonymous Ed said…

  Ik wil Becel helemaal niet 'goed' praten, maar in hun commercial wordt helemaal niet gezegd dat er minder vet inzit dan in olijfolie. Ik heb het spotje net nog eens goed bekeken en beluisterd en ze zeggen letterlijk: "Becel Keuken light bevat veel meer Omega 3 en 6 vetten in dan in olijfolie".

   
 • At 31 juli 2008 om 22:18, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Het gaat om wat ze verder nog zeggen, Ed, namelijk "bijna de helft minder calorieën". Omdat de calorieën in olijfolie voor ruim 99% worden geleverd door vet, komt het daarop neer. Dat wordt bevestigd door het etiket van het goedje: 56% vet. De rest is water. Ik kom er morgen nog even kort op terug.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home