Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

10 juli 2008

Kreeft verwaarden

Van één keer kreeft klaarmaken kun je diverse keren eten. Gooi dus kookvocht en pantsers zeker niet zomaar weg, want daar zit nog veel smaak in. Om te beginnen peutert u de rest van het vlees uit het pantser. Vooral in de poten en in de buikholte zit nog veel. Misschien hebt u ook nog wat stukjes van het "mooie" vlees bewaard.

Hebt u de kreeften helemaal leeggeschraapt en ligt het verkregen vlees in de koelkast, dan maalt u de pantsers zo fijn mogelijk, bijvoorbeeld in de keukenmachine. Voeg hier per pantser een heel pakje (250 g) zachte boter aan toe. Doe de vermalen pantsers met boter in een pan en giet hier gezeefd kookvocht bij tot alles net onder staat. Doe er dan nog een glas goede witte wijn bij en breng aan de kook. Laat minstens een half uur op zacht vuur doorkoken. De rest van het kookvocht kunt u in een afzonderlijke pan inkoken tot ongeveer een kwart.

Het kookvocht met de vermalen pantsers giet u door een zeef in een pan of kom. Druk wat er in de zeef achterblijft goed uit en laat de vloeistof afkoelen. Vervolgens schept u het gestolde vet van het oppervlak over in een schaaltje.

En kijk eens wat u hebt! Het vocht waarin de pantsers hebben gekookt, is een geweldige basis voor een risotto, waardoor u op het eind het restvlees roert: een hele maaltijd, bijna voor niets. Het ingekookte kookvocht (dat u eventueel kunt invriezen) is geweldig om vis in te pocheren. En tot slot hebt u de rijkdom van het gestolde vet: overheerlijke kreeftenboter, die u bij vis en schaaldieren samen met stokbrood kunt serveren, die u kunt gebruiken voor een beurre blanc bij vis en die nog op tientallen andere manieren heerlijk is.

Kreeft: het kost wat, het is even werk en je moet even iets overwinnen om eraan te beginnen, maar de beloning is fantastisch en veelvoudig. Je blijft ervan eten!

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home