Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

25 juli 2008

Eetfeestje voor twee

Ik was nog net op tijd door mijn werk heen. Snel naar de stad om wat lekkere dingetjes te halen voor G.'s verjaardag, waar ik dezelfde avond al een opmaatje voor van plan was. Ik kijk altijd gewoon in de winkel wat ze voor lekkers hebben. Zo had de groentenspecialist cantharellen, waar het eind juli volop tijd voor is.

Dat was snel beslist: die gingen in een jus met rode wijn, sjalot en knoflook over een heerlijk stukje ossenhaas, in gezelschap van wat snel in de koekenpan gegaarde spinazie. Dat recept krijgt u volgende week nog, want dat is echt heel lekker en heerlijk zomers, vooral met een licht gekoelde rode rioja erbij. Ik wil het nu even hebben over het dessert, want dat drong zich ineens vanzelf op toen ik bij de slager stond. Die had namelijk spekkoek te koop. Ja, logisch natuurlijk als je er even bij stilstaat, dat je zoiets bij de slager vindt.

Ik kocht een stukje (nee, dat heb ik dus niet zelf gemaakt--ik kan dat wel maar het is echt wel wat werk en zó ruim zat ik nu ook weer niet in mijn tijd), meteen bedenkend dat ik daar thuis eens snel een kaneelijsje bij zou maken: spekkoek en kaneelijs is echt een hemelse combinatie en was het tenslotte geen prachtig weer? Omdat ijs maken echt helemaal niet moeilijk is voor wie een goede (liefst zelfvriezende) ijsmachine heeft, hierbij het recept.

Kaneelijs

Nodig:

- 250 cc melk
- 450 cc room
- 100 g witte basterdsuiker
- 2 eierdooiers
- 2 theelepels vanille-essence
- 4 eetlepels kaneel

Klop de eierdooiers schuimig met de suiker en de kaneel. Breng de melk aan de kook, laat iets afkoelen en schenk hem beetje bij beetje bij het eiermengsel, intussen voortdurend kloppend. Verhit het eier-melkmengsel tot tegen de kook aan en blijf daarbij voortdurend kloppen tot het licht begint te binden. Draai het vuur uit, giet in één keer de koude room bij het mengsel en roer er de vanille-essence door. Laat afkoelen (eerst buiten en dan in de koelkast) en laat het in de ijsmachine vriezen. Serveer twee dunne plakjes spekkoek met een kloeke bol van het ijs en strooi er met behulp van een zeefje wat cacao over.

(klik op de foto voor een groter beeld)

2 Comments:

 • At 25 juli 2008 om 14:25, Anonymous Yvon said…

  Hmm met kaneelijs, lekker. Sinds het recept van Jeremy Vermolen blijf ik hangen in ananassorbet (met dragonsiroop en die spekkoek - ook zeker niet zelf gebakken), deze wordt het de volgende keer.

   
 • At 28 juli 2008 om 14:41, Blogger Lindy said…

  Ha die GJ,

  Verzoekt je hierbij onze verlate felicitaties aan G over te brengen! Wij kramperen momenteel in Enkhuizen voor en na werktijd, dus zijn wat minder online aanwezig; ondanks beschikking over diverse mobiele en laptop verbindingen met internet proberen we zoveel mogelijk van de buitenlucht te genieten :)

  Liefs,
  Lindy

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home