Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

13 juni 2008

Slow cooked iberico

De schouderfilet van cerdo iberico kwam van Sjek Floor, de frambozenmosterd was afkomstig van Raspberry Maxx. Ineens kwam ik gisterenmorgen op het idee dat de twee voor elkaar geschapen waren. Maar dan wel klaargemaakt op een manier die recht deed aan beide ingrediënten. Dat werd slowcooken.

Dat is helemaal niet moeilijk; sterker, het is één van de makkelijkste bereidingswijzen die er zijn. Een slowcooker hebt u er niet voor nodig: het gaat prima met een goede gietijzeren braadpan en een goede kwaliteit oven die nauwkeurig kan worden ingesteld. Een kerntemperatuurmeter is handig, maar het gaat ook prima zonder. Zodra het vlees in de oven staat, kunt u iets anders gaan doen en intussen genieten van de watertandende aroma's die langzaam uw huis beginnen te vullen. Vele uren later geniet u van de fantastische smaak en textuur van eerste kwaliteit vlees dat niet is opgejaagd.

Slow cooked iberico

Nodig voor 2 personen:

- stuk schouderfilet van cerdo iberico of ander varken van onbesproken afkomst, ca. 350 g
- 3 à 4 eetlepels frambozenmosterd of andere geurige mosterd
- 5 takjes tijm, 3 takjes oregano, 1 takje rozemarijn
- 4 tenen knoflook
- 1,5 dl uitstekende rode wijn

Verwarm de oven voor op 95 graden. Laat het vlees op kamertemperatuur komen en wrijf het in met de mosterd. Leg het in een gietijzeren braadpan, plaats het deksel erop en zet de pan in de oven. Laat drie uur staan en geniet van de geuren.

Bind de kruiden samen tot een bouquet garni en voeg dit bij het vlees in de pan. Laat nog minstens een uur samen garen in de warme oven. De reden dat de kruiden er nu pas bij gaan is dat er een laagje vet onder in de pan ontstaan is, dat de smaak van de kruiden kan opnemen zonder dat ze te veel uitdrogen. Pel de vier teentjes knoflook en snijd ze in tweeën.

Haal het vlees na minimaal 4 uur uit de oven en controleer eventueel de kerntemperatuur; die moet minstens 55 graden zijn. Neem het vlees uit de pan en laat het even rusten. Zet de pan met de vleessappen en de kruiden op het vuur, doe de knoflook erin, schenk er de wijn bij en laat deze op hoog vuur indikken tot u een dikke, wat stroperige saus krijgt. U kunt eventueel nog een snufje gemalen kruidnagel en/of kaneel toevoegen (vooral niet te veel!). Breng de reductie van rode wijn op smaak met wat zout, snijd het vlees in plakken en serveer, overgoten met de saus.

(klik op de foto voor een groter beeld)

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home